De ceva vreme ma confrunt cu dureri de spate ingrozitoare. Stau peste 8 ore la birou, fara sa ma misc, si in momentul in care incerc sa ma ridic, simt ca exista niste clesti care imi blocheaza intreg spatele. In plus, si zona gatului nu este prea flexibila dupa ce stau atata timp pe scaun. Toate au fost bune si frumoase, mai luam un analgezic, mai stateam intr-o zi intins in pat, pana cand, intr-o seara, incercand sa ridic o cutie, am ramas acolo, blocat, si cu dureri asemanatoare cutitelor infipte in spate. Va spun din tot sufletul: era sa lesin! A doua zi m-am si programat la medic si, condus de niste rude, am reusit sa ajung la cabinetul Bio Ortoclinic. Aici mi s-a recomandat sa fac un RMN, pentru a vedea exact care este cauza durerilor de spate. In plus, mi s-a spus ca am simptomele herniei. Dupa examinare, diagnosticul a fost hernie lombara si cervicala. Desigur, nu stiam prea multe despre acest lucru. Am rugat specialistul sa imi explice absolut totul despre ce inseamna o hernie, pentru a sti cu ce ma confrunt. Iata ce am aflat:
Coloana vertebrala este formata dintr-o serie de oase (vertebre) ce sunt stivuite. De sus in jos, coloana include 7 oase in coloana cervicala, 12 in coloana toracica si 5 in coloana lombara, urmate de sacru si coccis la baza. Aceste oase sunt amortizate de discuri. Discurile protejeaza oasele absorbind socurile de la activitatile zilnice precum mersul, ridicarea si rasucirea.
Fiecare disc are doua parti: o portiune moale, gelatinoasa si un inel exterior dur. Vatamarea sau slabiciunea pot determina portiunea interioara a discului sa iasa prin inelul exterior. Acest lucru este cunoscut ca un disc alunecat, herniat sau prolaps. Acest lucru provoaca durere si disconfort. Daca discul herniat comprima unul dintre nervii spinali, este posibil sa experimentezi amorteala si durere de-a lungul nervului afectat, asa cum am simtit si eu adesea.
Care sunt simptomele unui disc herniat?
Poti avea un disc herniat in orice parte a coloanei vertebrale, de la gat pana la partea inferioara a spatelui. Partea inferioara a spatelui este una dintre cele mai comune zone pentru discurile herniate si prima care mi-a dat si mie batai de cap. Coloana vertebrala este o retea complicata de nervi si vase de sange. Un disc herniat poate exercita o presiune suplimentara asupra nervilor si muschilor din jurul sau.
Simptomele unui disc herniat includ:
-durere si amorteala, cel mai frecvent pe o parte a corpului;
-durere care se extinde la brate sau picioare;
-durere care se agraveaza noaptea sau cu anumite miscari;
-durere care se agraveaza dupa ce stai in picioare sau stai jos;
-durere la mersul pe distante scurte;
-slabiciune musculara inexplicabila;
-furnicaturi, dureri sau senzatii de arsura in zona afectata.
Cu mici excepti, pot sa spun ca am avut toate simptomele descrise mai sus. Tipurile de durere, desigur, pot varia de la o persoana la alta si nu trebuie sa fii specialist pentru a realiza acest lucru.
Care sunt cauzele discurilor herniate?
Acest aspect m-a interesat in mod deosebit, deoarece imi doream sa inteleg ce s-a intamplat si cum de am ajuns in situatia asta. Ei bine, un disc herniat apare atunci cand inelul exterior devine slab sau rupt si permite portiunii interioare sa alunece. Acest lucru se poate intampla odata cu varsta. Anumite miscari pot provoca, de asemenea, hernierea unui disc. Un disc poate aluneca din loc in timp ce te rasucesti sau rotesti pentru a ridica un obiect. Ridicarea unui obiect foarte mare si greu poate cauza o presiune mare pe partea inferioara a spatelui, rezultand un disc herniat. Daca ai o slujba foarte solicitanta din punct de vedere fizic, care necesita multa ridicare, este posibil sa ai un risc crescut de herniere a discurilor.
Persoanele supraponderale prezinta, de asemenea, un risc crescut pentru un disc herniat, deoarece discurile lor trebuie sa sustina greutatea suplimentara. Muschii slabi si stilul de viata sedentar pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea unui disc alunecat.
Pe masura ce imbatranesti, este mai probabil sa te trezesti cu o hernie. Acest lucru se datoreaza faptului ca discurile tale incep sa-si piarda o parte din continutul lor protector de apa pe masura ce imbatranesti. Drept urmare, pot iesi mai usor din loc. Si da, sunt mai frecvente la barbati decat la femei.
Cum sunt diagnosticate discurile herniate?
Ca si in cazul meu, medicul va efectua mai intai un examen fizic. El va cauta sursa durerii si a disconfortului tau. De asemenea, medicul te va intreba despre istoricul medical si despre simptomele pe care le ai. Ei vor fi interesati de momentul in care ai simtit simptomele pentru prima data si de activitatile care va determina agravarea durerii.
Testele imagistice pot ajuta medicul sa vada oasele si muschii coloanei vertebrale si sa identifice zonele deteriorate. Exemple de scanari imagistice includ: radiografii, CT si RMN, ceea ce am facut si eu.
Medicul tau poate combina toate aceste informatii pentru a determina ce anume iti provoaca durerea, slabiciunea sau disconfortul.
Cum sunt tratate herniile de disc?
Tratamentele pentru herniile de disc variaza de la kinetoterapie la tratamentul chirurgical. Tratamentul depinde de obicei de nivelul de disconfort pe care il experimentezi si de cat de mult a scapat discul din locul sau.
Majoritatea oamenilor pot insa sa isi amelioreze durerile herniilor de disc folosind un program de exercitii care se intinda si sa intareasca spatele si muschii din jur. Un kinetoterapeut de la Bio Ortoclinic iti poate recomanda exercitii care iti pot intari spatele, reducand in acelasi timp durerea.
Eu am apelat la serviciile acestei clinici si pot sa spun ca ma simt mult mai bine.