Lumea Orientului a fascinat intotdeauna, multi fiind cei care au experimentat, sau cel putin au visat, sa acceada la experientele iesite din comun pe care practica unor tehnici energetice specifice Yoga sau Qigong le faciliteaza.
In cele ce urmeaza, un scurt interviu cu Ovidiu Pescarasu (care preda Qigong si Yoga Taoista, in Bucuresti, dar si arte martiale, de ani buni) va incerca sa ne dezvaluie o parte din misterul care planeaza asupra Qigong-ului, straveche arta energetica originara din China cunoscuta si sub numele de Yoga Taoista.
Intrebare: Ce este Qigong-ul, pe scurt si in termeni accesibili publicului larg?
Ovidiu Pescarasu: Termenul Qigong poate fi tradus, cel mai simplu, prin cultivarea energiei vietii si maiestria lucrului cu energia. Provine din vechile situaluri samanice, Daoiste, numele de Qigong fiind destul de recent. Acesta este primul pas pe calea Qigong-ului, urmatorii inaltandu-se spre moralitate, compasiune, empatie, comuniune cu intreg Universul.
Intrebare: Exercitiile de Qigong sunt accesibile oricarui om, chiar daca nu are pregatire anterioara in arte martiale? De ce calitati are nevoie cineva care doreste sa practice Qigong?
O P: Ca in orice disciplina, exista exercitii pentru incepatori si exercitii pentru avansati. Exercitiile pentru incepatori sunt accesibile oricui, si nu pun probleme deosebite. Pentru tehnicile externe avansate este nevoie de un corp puternic si echilibrat.
Cine doreste sa practice Qigong nu are nevoie decat de seriozitate si determinare in atingerea scopului. Valorile morale sunt de natura sa propulseze practicantul.
Intrebare: Intelegem ca acest Qigong isi are radacinile in preistorie. Cum ajuta Qigong-ul pe omul zilelor noastre?
O P: Problemele omului modern se construiesc pe aceleasi principii energetice ca acum 5000 de ani. Poate parea exagerat, dar reprezinta realitatea. Este adevarat ca unele probleme sunt mult mai frecvente decat in trecut (spre exemplu atacurile de panica), iar altele sunt aproape disparute, dar principial vorbind, dezechilibrul energetic este cauza tuturor afectiunilor fizice si mentale.
Intrebare: Despre stilul Gongong, ne puteti spune mai multe lucruri? Ce aduce diferit fata de alte stiluri de Qigong?
O P: Esenta Qigong-ului este aceeasi, indiferent de stil, insa caracteristicile stilului Gongong sunt reprezentate de echilibru fizic si energetic (static si in miscare); tinta finala este linistea trupului si a mintii. De aceea nu pun mare accent pe tehnici de vindecare. Adevarata sanatate (fizica si mentala) vine ca o urmare fireasca a armonizarii energiei. Aceste lucruri le gasiti explicate in website-ul oficial, care de curand are si o varianta in limba engleza (gongong.org)
Intrebare: Care este profilul practicantului de Gongong Qigong? Ce fel de oameni aveti la cursuri?
O P: Profilul practicantului de Gongong este simplu: serios, dedicat, increzator. Evident, acesta este idealul, la care lucram toti. Important este sa facem ceva pentru a iesi din acest vartej indus de societatea moderna, mai mult sau mai putin controlat din afara. Important este sa preluam controlul asupra propriei noastre vieti, ducand-o spre echilibru si liniste interioara.
*
Cursurile Gongong Qigong sunt predate online prin platforma Zoom, existand si o intalnire fizica lunara pentru fixarea corecta a tehnicilor.