Odata cu venirea primaverii este timpul sa va schimbati dieta si sa puneti in cosul de cumparaturi toate acele legume de sezon pe care ni le ofera primavara. Este timpul sa ne purificam organismul si sa implementam clasica dieta „detox” si anti-imbatranire. Cum? Consumand in mod regulat legumele potrivite care, datorita proprietatilor lor, ne pot ajuta sa fim pregatiti tot anul si sa ne faca sa ne simtim mai bine.
Produsele pe care pamantul ni le pune la dispozitie in aceste luni, pe langa faptul ca ne intaresc apararea imunitara, ne ajuta sa facem fata in mod corect schimbarii anotimpului.
Iata lista celor mai bune legume de sezon care trebuie incluse in dieta primavara pentru a purifica si detoxifica organismul inainte de vara.
1. Anghinare
Anghinarea este diuretica si purificatoare, are foarte putine calorii si este bogata in fibre.
Actiunea sa este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, este si un excelent digestiv cu care se prepara excelente infuzii de plante, are un puternic efect de detoxifiere asupra ficatului si este o sursa de saruri de potasiu si fier.
2. Sparanghel
Fara calorii, bogat in vitamine: sparanghelul este una dintre cele mai populare legume ale primaverii.
Au proprietati diuretice, care ajuta la eliminarea toxinelor si elimina excesul de lichide si astfel contracareaza celulita. Acestea, datorita fibrelor, ajuta la tranzitul intestinal.
3. Papadia
Printre cele mai populare plante salbatice folosite in perioadele de schimbare a anotimpului, papadia are numeroase proprietati benefice si este, de asemenea, un ingredient gustos pentru prepararea salatelor. Stimuleaza atat productia, cat si eliminarea bilei de catre ficat, cu efect detoxifiant. Este, de asemenea, un diuretic si, prin urmare, faciliteaza eliminarea toxinelor si contracareaza retentia de apa.
4. Broccoli
Broccoli are un continut ridicat de fibre si este recomandat pentru puterea sa antioxidanta. Este eficient si impotriva retentiei de apa, deoarece ajuta la detoxifierea organismului . Broccoli este bogat in saruri minerale importante, de la zinc la fier, si vitamine din grupa B, C si K.
5. Conopida
Fie ca este vorba de conopida alba sau mov, putem spune ca este una dintre legumele cu proprietati purificatoare de necontestat. Conopida este bogata in minerale si vitamine, in special vitamina C. Conopida este o leguma antioxidanta, antiinflamatoare si saraca in calorii.
6. Rucola
Rucola favorizeaza digestia, are actiune diuretica si este benefica pentru ficat. Are un numar impresionant de caracteristici depurative, diuretice, digestive si tonifiante. Daca este consumata inainte de masa, rucola ajuta procesul digestiv, deoarece stimuleaza productia de sucuri gastrice. Ofera elemente antioxidante, aliate in lupta impotriva imbatranirii. De asemenea, are foarte putine calorii si este un ingredient foarte versatil, folosit mai ales in preparatele reci.
7. Ridiche
Compozitia sa o face cea mai puternica leguma a sezonului in ceea ce priveste detoxifierea. Ridichea este compusa in proportie de 95% apa, contine foarte putine calorii si este gustoasa atat cruda, cat si gatita. Ridichea este foarte buna pentru ficat si stomac si actioneaza si ca un puternic detoxifiant, ceea ce inseamna ca curata sangele si elimina toxinele si deseurile.
9. Fenicul
Infuzii, salate, crud, fiert: feniculul are multiple intrebuintari, atat in bucatarie, cat si in fitoterapie. Bogat in vitamine si minerale si un excelent aliat pentru digestie, contine foarte putine calorii si ajuta la reglarea productiei de hormoni intr-un mod natural.
Este unul dintre cei mai eficienti aliati pentru purificarea ficatului si rinichilor. De asemenea, accelereaza eliminarea toxinelor, contracareaza balonarea si retentia de apa.