Wim Vandekeybus Ultima Vez – explore festival #12

0

Artistul belgian Wim Vandekeybus va prezenta, alaturi de compania sa, Ultima Vez, miercuri, 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului National “I.L. Caragiale” Bucuresti, spectacolul In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016), un eveniment ce readuce in atentia publicului romin vocabularul inconfundabil al celebrului coregraf flamand, prezent in cadrul eXplore festival si in editiile din 2010 cu "Monkey Sandwich" (Teatrul Odeon) si 2012 cu "booting Looting" (WASP Working Art Space and Production).

 

Cu minimum de resurse teatrale, Vandekeybus reuseste in spectacolul In Spite of Wishing and Wanting sa capteze subiecte riscante in imagini superbe. Simbolurile cunoscute ale viselor si dorintelor sunt dezbracate de cliseele psihanalitice si transformate in vocabularul de dans spectaculos si poetic al Ultima Vez.

 

Puterea spectacolului deriva din simbioza organica dintre dans, teatru si film. Secvente captivante de coregrafie, sustinute de coloana sonora senzuala a lui David Byrne se dizolva in monologuri despre frica, dorinta de securitate si magia ingrozitoare a somnului. Filmul scurt intitulat The Last Words, realizat de Vandekeybus insusi si bazat pe doua povesti de Julio Cortázar, ofera spectacolului experinte vizuale puternice ce ramin in memoria publicului mult dupa finalul acestuia.

 

In Spite of Wishing and Wanting a fost creat in anul 1999 si reprezinta un moment foarte important in opera lui Wim Vandekeybus. in ianuarie 2016, Ultima Vez a reluat aceasta productie iconica cu o distributie complet noua.

 

"Am amintiri exceptionale despre primul turneu In Spite of Wishing and Wanting, in mai mult de 50 de orase din intreaga lume. Pentru prima data piesa nu se referea la chimia dintre barbati si femei, ci la un tip de dorinta primara intr-o lume populata doar de barbati. Dura, salbatica, naiva, jucausa si copilareasca, tematoare de prea multe vise." Wim Vandekeybus

 

 

 

 

Conceput ca o platforma de reflectie si dezbatere artistica a celor mai recente problematici si directii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezinta publicului din Romania unii dintre cei mai importanti creatori internationali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar si artisti care propun formate transdisciplinare, ce depasesc granitele dintre mai multe domenii de creatie artistica, aducind in atentia publicului subiecte importante ale societatii contemporane.

 

Cu fiecare editie organizata, festivalul isi propune sa contribuie la promovarea dansului si performance-ului contemporan in rindul publicului larg, avind un rol major in ultimii 12 ani in dezvoltarea unui dialog intre creatori si publicul acestora.

Totodata, eXplore festival stimuleaza si sustine creatia tinerilor artisti din domeniu, prin activitati de productie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinte, si filme de dans.

 

Editia #12 a eXplore festival se va desfasura la Bucuresti intre 24 septembrie – 14 octombrie 2017, la Teatrul National “I.L. Caragiale” Bucuresti, Muzeul National de Arta al Rominiei, Muzeul National al Literaturii Romine, si WASP – Working Art Space and Production. Evenimente speciale ale festivalului vor urma in perioada octombrie – noiembrie 2017 si in orasele Iasi si Arad.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.