Pianul Călător – ENCORE

0

După concerte susţinute în 7 oraşe din ţară – Sibiu, Deva, Braşov, Satu Mare, Târgu Jiu, Caracal şi Bucureşti, la Sala Radio, pe 8 iunie, ediţia a 11-a a turneului naţional Pianul călător, intitulată Encore… se prelungeşte până pe 27 iunie.

La cererea publicului, turneul naţional al pianistului Horia Mihail – ediţia a 11-a continuă (mai-iunie 2021)
Horia Mihail va mai susţine recitaluri la Slatina – 11 iunie, Roman – 16 iunie, Bucureşti – Grădina cu filme, Creart – 22 iunie, Bistriţa – 27 iunie şi chiar la Chişinău, pe 17 iunie.

Un program extrem de atractiv, alăturând cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele 10 turnee de până acum, încântă publicul care revine cu entuziasm în sălile de concert sau în aer liber, pentru a asculta pe viu un nou recital Pianul călător susţinut de pianistul Horia Mihail. În premieră, anul acesta, recitalul este urmat – în majoritatea oraşelor – de proiecţia filmului documentar Pianul călător – 10 ani, care spune povestea primului deceniu al acestui proiect, o idee cu un destin şi un traseu cu totul inedit.
Călătoria anului 2021 a început pe 28 mai, la Sibiu şi se încheie pe 27 iunie la Bistriţa, cuprinzând 12 recitaluri în 10 oraşe din ţară şi la Chişinău, programul fiind actualizat pe măsură ce condiţiile au permis-o, în acord cu vremurile atipice şi imprevizibile pe care le parcurgem.

Am ştiut când începem, dar nu am ştiut când ne vom opri…
De altfel, era greu de prevăzut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, călătorind pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din  România.
În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte. Acum, cele 5 piane călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.

Filmul documentar Pianul călător – 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce a cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării şi chiar peste graniţe. Pianul călător – 10 ani, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce adună mărturii încă de la prima ediție, un documentar ce va rămâne ca mărturie a unui efort de a aduce comunitățile mai puțin dezvoltate din punct de vedere cultural și al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.
Trecerea acestui turneu prin oraşe mai mici ale ţării şi rămânerea pianelor de concert la dispoziţia unor astfel de comunităţi este o modalitate de a pune în evidenţă potențialul activităților culturale pentru a promova incluziunea socială. Artele sunt pentru toată lumea şi pot contribui la reinventarea celor de lângă tine. De obicei activitățile culturale joacă un rol mic în zona definită oficial ca parte componentă a incluziunii sociale. Chiar şi aşa, ele pot aduce o contribuție valoroasă şi pot creea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar şi a responsabilității care ajută comunitățile să inițieze şi să asigure proiecte pentru a se regenera.
Proiectul turneului naţional Pianul călător este o astfel de inițiativă, iar filmul Pianul călător – 10 ani este un moment de reflecție, un moment în care ne oprim puțin, ne uităm înapoi, după care continuăm drumul, pentru că încă mai sunt foarte multe de făcut.

www.pianulcalator.ro
https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

ITINERAR

28 mai 2021, ora 19 – Sibiu, Sala Thalia
29 mai 2021, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte a Colegiului Naţional “Decebal”

2 iunie 2021, ora 19 – Braşov, Sala Patria
3 iunie 2021, ora 18.30 – Satu Mare, Sala Filarmonicii “Dinu Lipatti”

5 iunie 2021, ora 20 – Târgu Jiu, Parcul Coloanei fără sfârşit – în aer liber
6 iunie 2021, ora 20 – Caracal, Teatrul Naţional din Caracal

8 iunie 2021, ora 19 – Bucureşti, Sala Radio

11 iunie 2021, ora 19 – Slatina, Centrul cultural “Eugen Ionescu”

16 iunie 2021, ora 19 – Roman, Casa de cultură
17 iunie 2021, ora 19 – Chişinău, Sala cu orgă

22 iunie 2021, ora 20.30 – Bucureşti, Grădina cu Filme – Cinema & More (CREART) – în aer liber

27 iunie 2021, ora 19 – Bistriţa, Sinagoga

Producător: Pro Contemporania

Coproducători:  Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Cu sprijinul: JTI, JOROM, Vimetco ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Piccolo Maestro, Sense, Senia Music.
Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Mişcarea de rezistenţă, Accent TV, Tam Tam
Parteneri culturali şi organizatori locali : Filarmonica din Sibiu, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, „Colegiul Naţional Decebal” din Deva, Filarmonica de Stat din Braşov, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Primăria Caracal, Asociaţia Fii şi Prietenii Caracalului, Orchestrele şi Corurile Radio România, Centrul cultural “Eugen Ionescu” Slatina, Casa de cultură a sindicatelor din Roman, Şcoala de artă “Sergiu Celibidache” din Roman, Centrul cultural municipal “George Coşbuc” din Bistriţa, Primăria municipiului Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Grădina cu Filme – Cinema & More, Sala cu Orgă din Chişinău, Primăria din Alba Iulia, Casa de cultură din Alba Iulia.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.