Albinele – stim ca sunt importante, insa uneori ne temem de ele. De fapt, ar trebui sa le iubim pentru ca ele aduc beneficii si servicii ecologice importante societatii. Odata cu polenizarea, albinele joaca un rol strategic in conservarea florei, contribuind la imbunatatirea si mentinerea biodiversitatii. Albinele ne ofera, in plus, produsele apicole minunate pe care aceste neobosite gaze ni le ofera sunt extrem de utile pentru sanatatea noastra.
Sa vedem, mai intai, cateva motive pentru care ar trebui sa iubim albinele
1.Albinele sunt aliati importanti ai plantelor
Aproape 90% din toate plantele salbatice cu flori depind in mare masura de polenizare. Prin urmare, disparitia albinelor ar insemna ca multe specii de plante ar disparea de pe fata pamantului.
2.Albinele sunt campioni ai biodiversitatii
Prin polenizare, albinele asigura prezenta diferitelor specii de plante, un element fundamental pentru sanatatea naturii.
3.Sunt utile in combaterea poluarii
Stupii pot fi folositi ca “laboratoare” pentru monitorizarea poluarii, prin masurarea prezentei plumbului, nichelului, cadmiului si cromului in probele de miere produse.
4.Albinele fac lumea mai frumoasa
Activitatea de polenizare a albinelor ajuta la cresterea florilor care impodobesc campuri, gradini, balcoane si la formarea de habitate primitoare pentru multe alte animale, inclusiv alte insecte si pasari.
5.Albinele ofera mai mult decat miere
Cand vorbim despre produse apicole, ne gandim intotdeauna, la miere. Dar, pe langa aceasta, mai intalnim si propolis, polen, laptisor de matca si ceara. Se estimeaza insa ca 76% din alimentele pe care le consumam sunt rezultatul muncii lor de polenizare: albinele, de fapt, transporta polenul din floare in floare, fertilizeaza planta si, in consecinta, permit producerea de fructe si seminte. Deci, de fiecare data cand mancam o capsuna, un cartof, un mar, ar trebui sa le multumim albinelor.
6.Sunt benefice pentru sanatatea noastra
Produsele din stup sunt remedii naturale excelente pentru ameliorarea multor afectiuni care pot aparea in mod obisnuit. De fapt, sunt bine cunoscute proprietatile antibacteriene, antiinflamatorii si energizante ale acestor produse, la care apelam adesea atunci cand vrem sa luptam impotriva unei boli precum raceala, amelioram tusea, amelioram durerile gatului sau cand ne simtim, pur si simplu, putin mai obositi si avem nevoie de putina energie.
7.Sunt furnizoare de elemente pentru produse cosmetice
Mierea si alte produse apicole sunt ingrediente utilizate pe scara larga in produse cosmetice pentru a face lotiuni, unguente, creme, sapunuri. Mierea, de exemplu, are o actiune benefica asupra pielii datorita proprietatilor sale emoliente, protectoare si calmante. Propolisul are o actiune de normalizare si purificare a sebumului, deosebit de utila in cazul pielii impure, dermatitei sau a altor probleme. Laptisorul de matca, foarte bogat in vitamina B5, este folosit pentru imbunatatirea tonusului pielii si a semnelor de imbatranire, reda tonusului pielii, intareste parul si unghiile.
8.Sunt un exemplu de la care sa invatam
Albina, in ciuda faptului ca este o insecta atat de mica, are multe de oferit si noi avem multe de invatat de la ele. Pentru inceput, albinele traiesc in familii si in cadrul unei societati atat de bine structurate incat seamana foarte mult, daca nu chiar depasesc, cu cea umana. Sunt un exemplu de harnicie si munca in echipa: pentru a produce 1 kg de miere, o albina poate efectua aproape 60.000 de zboruri dus-intors de la stup, poate zbura 150.000 de kilometri, adica de aproape patru ori in jurul pamantului, si se poate aseza intr-o singura zi pe 225.000 de flori din care colecteaza polen. Dar toate albinele dintr-un stup pot face mult mai mult. Prin dansul lor, atunci albinele lucratoare sunt capabile sa comunice locatia exacta a unei noi surse de hrana: nu numai unde sa mearga pentru a colecta nectar si polen, ci si cata hrana este disponibila. Prin urmare, nu va parea ciudat sa spunem ca albinele au fascinat intotdeauna pe cei mai mari ganditori si oameni de stiinta din istorie si ca sunt prezente pe blazoanele familiilor si personajelor istorice, deoarece sunt asociate cu virtuti foarte apreciate, precum puritatea, harnicia, tenacitatea si nobilimea.
Exista numeroase documente, legende, surse istorice care vorbesc despre albine si marturisesc cunoasterea si utilizarea produselor apicole inca din timpuri foarte indepartate. Unul din aceste produse este mierea.
O pictura rupestra descoperita langa Valencia, in Spania, arata ca in urma cu aproximativ 9-10 mii de ani, omul a folosit mierea. Aceasta pictura infatiseaza o persoana suspendata pe o vita de vie cu un sac si numeroase albine care zboara in jurul sau in timp ce colecteaza niste faguri de pe o crapatura in stanca.
Acum patru mii de ani, egiptenii practicau arta apiculturii, mai ales de-a lungul deltei Nilului, in urma infloririi plantelor. In morminte au fost gasite cupe si borcane inchise ermetic cu miere in interior, care isi pastrase caracteristicile organoleptice. Hieroglifele confirma ca mierea a fost folosita atat ca hrana, cat si ca remediu medical.
Grecii o considerau „hrana zeilor” si o foloseau atat pentru prepararea dulciurilor, cat si ca ofranda. Romanii au importat cantitati mari de miere din Creta, Cipru, Malta si Spania si au folosit-o ca indulcitor, atat cruda, cat si in deserturi, sosuri dulci si acre si pentru prepararea bauturilor precum berea si hidromelul.
Apicultura se practica intr-un mod artizanal de-a lungul antichitatii, dar a avut o mare dezvoltare in Evul Mediu. Carol cel Mare a stabilit obligatia ca un apicultor sa aiba sarcina de a ingriji albinele si de a pregati miere si mied. In Renastere, mierea era protagonista in banchetele somptuoase ale aristocratilor si pentru maestrii artei culinare reprezenta un ingredient care sa dea prestigiu meselor marilor familii.
Importanta nutritionala a mierii a fost mentinuta pana la aparitia zaharului, un produs indulcitor, extras atat din trestie, cat si din sfecla, mai ieftin decat mierea.
Astazi exista mai multe tipuri de miere, de la salcam la flori salbatice, cele mai frecvente, pana la miere de portocale, eucalipt, rododendron, tei si multe alte plante si flori. Redescoperita pentru proprietatile sale nutritive si terapeutice, mierea continua sa fie astazi un element pretios pentru istorie, natura si nutritie.