Vitaminele sunt de o importanta vitala pentru organism. Avem vitamine precum A, E, D, C si multe altele. Insa singura care are un intreg complex exista grupa de Vitamine B. Exista opt vitamine B si reprezinta majoritatea vitaminelor solubile in apa.
Vitaminele B indeplinesc numeroase functii, toate diferite si esentiale pentru organismul uman. Aportul lor alimentar trebuie sa fie in mod constant adecvat si, in ciuda faptului ca sunt depozitate in mare parte in ficat, in mentinerea starii de sanatate, aportul lor trebuie sa respecte in primul rand ratiile recomandate si, in al doilea rand, nevoile individuale.
Deficienta si exces de vitamina B
Lipsa vitaminelor din grupa B poate determina avitaminoza sau hipovitaminoza. Avitaminoza inseamna absenta totala a uneia sau mai multor vitamine, in timp ce hipovitaminoza este, pur si simplu, deficienta partiala a uneia sau mai multor dintre aceste molecule. Excesul (in general farmacologic) de vitamine poate induce hipervitaminoza si reactii adverse grave in consecinta.
Aproape toate vitaminele B sunt termolabile
Una dintre caracteristicile pe care aproape toate vitaminele B (si de fapt si vitamina C) le au in comun este termolabilitatea. Cu exceptia vit. B2, B6 si (partial) B12, toate celelalte sunt sensibile la caldura. Asta inseamna ca gatirea alimentelor reduce mai mult sau mai putin semnificativ continutul total de vitamine.
Fotosensibilitatea vitaminei B
Din pacate, temperatura nu este singura variabila care afecteaza prezenta sau absenta vitaminelor B in alimente. Unele dintre ele sunt si fotosensibile (vitaminele B2, B6 si B8); prin urmare, prezenta lor in alimente depinde de expunerea acestora din urma la lumina si de lungimea si/sau metoda de conservare. In plus, vitamina B1 sau tiamina este deteriorata in special de unii conservanti alimentari, o particularitate care face ca alimentele „conservate” sa fie si mai sarace in vitamine.
Anti-vitamine pentru B-uri
De parca nu ar fi suficient, vitaminele B trebuie sa concureze cu actiunea altor molecule antinutritionale numite anti-vitamine. Aceste ingrediente active reduc biodisponibilitatea vitaminelor B si impiedica utilizarea lor de catre organismul uman. Acestea includ: oxitiamina, juritiamina, tiaminaza, medicamentele antimalarice, medicamentele contraceptive si medicamentele anticonvulsivante.
Surse alimentare de vitamina B
Vitamina B1: numita si antiberiberica, este continuta mai ales in cerealele integrale, germeni de grau, leguminoase, ficat, moluste si ciuperci.
Vitamina B2: cu proprietati antidermatitice, se gaseste frecvent in alimentele de origine animala (in ficat, oua, lapte, peste) si cereale integrale sau ciuperci.
Vitamina B3 sau PP: definita ca antipellagrosa, se gaseste mai ales in alimentele de origine animala (ficat, carne de pasare, carne, ton si lapte), dar si in leguminoase.
Vitamina B5: cunoscuta si sub numele de crestere, este continuta in ficat, carne, cereale integrale, merge, in legume si nuci.
Vitamina B6: este si antidermatitica. Se gaseste in: cereale integrale, ficat, spanac, mazare si banane si este un constituent al coenzimelor care participa la metabolismul aminoacizilor.
Vitamina B8 sau vitamina H, precum B2 si B6, este antidermatitica. Se gaseste mai ales in galbenusul de ou, ficat, rinichi, legume verzi si carne, dar este sintetizata si de flora intestinala.
Vitamina Bc sau acidul folic: are proprietati antianemice. Este continuta in galbenus de ou, ficat, rinichi, legume verzi, sparanghel, germeni de grau si leguminoase.
Vitamina B12, ca si Bc: este o vitamina B cu actiune antianemica. Se depoziteaza in cantitati bune in ficatul uman si, in forma sa activa, se gaseste exclusiv in alimente de origine animala: carne, oua, peste, crustacee, ficat, rinichi si lapte.