Filarmonica “George Enescu” deschide stagiunea 2016-2017

0
Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra si corul Filarmonicii „George Enescu” impreuna cu solistii invitati Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerati printre cei mai mari interpreti wagnerieni. Din distributie fac parte si cantaretii romani Marius Bolos, Liviu Indricau, Iustinian Zetea si Sidonia Nica de la Opera Nationala Bucuresti si Ionut Popescu si Adrian Dumitru de la Filarmonica „George Enescu”.Pe scena se vor mai afla Corul de copii Radio si elevi de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”.
 
„Wagner se canta foarte rar in Romania. Nu exista o traditie in acest sens si nici o scoala de canto care sa formeze solisti pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, Romania se afla cu mult in urma tarilor europene cu traditie culturala, dar am constatat cu bucurie ca exista un potential de afinitate muzicala si stilistica deosebita a orchestrei si corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «PARSIFAL la Ateneul Roman», initiat in luna mai 2015, este un inceput de construire a unei traditii a stilului wagnerian in Romania, care implica artistii romani in colaborare cu artisti straini renumiti, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german”, declara dirijorul Christian Badea.
 
Concertele-eveniment „PARSIFAL la Ateneul Roman” sunt un concept nou si unic atat in Romania, cat si in lume. Dirijorul-regizor impleteste in mod firesc componentele muzicale (orchestra, cor, solisti) cu elemente complexe de teatru (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale si de sunet), folosind caracteristicile acustice si arhitecturale ale salii Ateneului. Cei 60 de membri ai corului barbatesc canta intr-un cerc care cuprinde si publicul. Spectatorii se regasesc astfel in mijlocul muzicii si al legendei Cavalerilor Sfantului Graal. Solistii se misca liber prin sala si canta pe scene special amenajate, ceea ce asigura o balanta de sunet perfecta cu orchestra wagneriana de 90 de muzicieni si da publicului o perspectiva acustica si vizuala de 360 de grade. Alte doua coruri, indicate de Wagner ca fiind indepartate de actiune, ca si faimoasele clopote grave specifice lui Parsifal, se aud prin usile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant si rotund prin natura architecturii cladirii, iar efectul de distanta este magic pentru publicul din sala.
 
„Fara indoiala, deschiderea stagiunii 2016 – 2017 in octombrie va fi un eveniment de aristocratica tinuta, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Sa ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol coplesitor, realizat anul trecut, in aceeasi regie si sub aceeasi bagheta a maestrului Christian Badea. Solisti wagnerieni consacrati, alaturi de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai buna garantie pentru un adevarat eveniment muzical european. Wagner, din pacate, nu este un compozitor suficient cantat in Romania. Pot fi multe explicatii… Prin aceste concerte – in primavara speram ca actul al II-lea din Parsifal sa intregeasca acest proiect urias «PARSIFAL la Ateneul Roman», initiat in luna mai 2015 – Filarmonica «George Enescu» si maestrul Christian Badea isi propun sa familiarizeze publicul romanesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german.” declara domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

In program:

Actul I din Parsifal, de Richard Wagner

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.