Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a

1

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, se va desfășura în perioada 3-25 iunie 2023 la cele mai importante orgi din București: Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană, invitând publicul la a experimenta pe viu emoția reală a vibrației acestor instrumente deosebite.

Evenimentul are în centru repertoriul organistic inspirat din muzica gregoriană și va cuprinde un tur ghidat, opt concerte de orgă, șase concerte camerale, două concerte corale și un ciné-concert.

Ediția din acest an propune șase secțiuni distincte la șapte orgi diferite:
• Mari soliști – Catedrala Sfântul Iosif
• Ciné-Concert – Sala Radio
• Maestru & Discipoli – Universitatea Națională de Muzică București
• Orga și prietenii – Biserica Italiană și Biserica Franceză
• Muzică veche – Biserica Evanghelică C.A. București
• Vox Humana – Ateneul Român și Biserica Anglicană
Va fi o ediție specială, o ediție a contrastelor și a emoțiilor muzicii de orgă – marcă a Festivalului Internațional de orgă Cantus Ecclesiae.

Pentru conformitate, în cele șaptesprezece concerte ale Festivalului Internațional de orgă Cantus Ecclesiae, va putea fi ascultată muzică de Matthias Weckmann (1616-1674), Nicolas de Grigny (1672-1703), Dietrich Buxtehude (1637-1680), Georg Friedrich Händel (1685-1759), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Max Reger (1873-1916), Joseph Rheinberger (1839-1901) Charles-Marie Widor (1844-1937), Louis Vierne (1870-1937), Marcel Dupré (1886-1971), Franz Liszt (1811-1886), Maurice Duruflé (1902-1986), Jean Langlais (1907-1991), Olivier Messiaen (1908-1992), Felicia Donceanu (1931-2022) sau Sabin Păuța (1943*).

În premieră, se va realiza un tur ghidat al orgilor din București. Pe durata festivalului va putea fi ascultată cea mai mare orgă din țară, dar și cea mai mică, de asemenea va fi ascultată cea mai nouă orgă construită în București, dar și cea mai veche.

Festivalul Internațional de orgă Cantus Ecclesiae – Ediția a III-a, începe pe 3 iunie la Bucureşti

Soliștii concertelor vor fi organiști de talie internațională precum Karol Mossakowski, Jean-Baptiste Monnot, András Gábor Virágh, Stefano Molardi, Renée Anne Louprette, organiști importanți din România precum Ursula Philippi, Erich Türk, Dan Racoveanu sau Eduard Antal, coruri emblemă precum Corul de cameră Preludiu – „Voicu Enăchescu” dirijat de Andrei Stănculescu sau Corul Vox Medicalis dirijat de Dr. Tudor Ionescu, dar și profesori și studenți ai clasei de orgă a Universității Naționale de Muzică din București.
Ediția din acest an aduce în fața publicului mai multe premiere. În primul rând este vorba despre turul ghidat al orgilor din București coordonat de conf. univ. dr. Dan Racoveanu, în al doilea rând este vorba despre conceptul ciné-concert la cea mai mare orgă din România ce va presupune rularea filmului Omul puternic în regia lui Henryk Szaro și improvizarea muzicii de către noul organist titular al bisericii Saint-Sulpice din Paris, Karol Mossakowski, iar în al treilea rând este vorba despre concertul educativ Vox Humana desfășurat la Ateneul Român.

Cu unele excepții, numele celor care au scris pentru orgă sunt mai puțin cunoscute, ceea ce nu face ca muzica lor să fie mai puțin impresionantă. În România, orga clasică cu tuburi este în general prea puțin cunoscută, iar în contextul unei culturi muzicale organistice destul de fragile, o astfel de inițiativă, deschisă unui public potențial numeros își propune tocmai popularizarea muzicii pentru acest instrument.

 

Share.

1 Comment

  1. Festivalul Cantus Ecclesiae nu este doar un regal muzical, ci și o oportunitate de a cunoaște și de a se apropia de cultura și spiritualitatea muzicii religioase. Prin intermediul acestui eveniment, se încurajează aprecierea și promovarea patrimoniului muzical religios, îmbinând tradiția cu inovația într-un mod armonios.

    Felicitări organizatorilor pentru inițiativa de a aduce un astfel de festival de prestigiu în comunitatea noastră. Aștept cu nerăbdare să particip la această ediție a III-a a Festivalului Internațional de orgă Cantus Ecclesiae și sunt sigur că va fi o experiență muzicală memorabilă pentru toți cei prezenți!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.