Centenarul Monica Lovinescu este un proiect amplu desfășurat de Radio România Cultural în colaborare cu Editura Humanitas și Fundația Humanitas Aqua Forte, în anul 2023, pentru a marca o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu. Monica Lovinescu a fost o jurnalistă și critic literară remarcabilă în perioada de după război și este considerată cea mai importantă voce feminină a exilului românesc.
Proiectul Radio România Cultural include o serie de evenimente și emisiuni dedicate Monicăi Lovinescu. În seria intitulată “Martor”, se vor povesti secvențe din jurnalele Monicăi Lovinescu, relatate de oamenii pe care i-a cunoscut. Personalități precum Gabriel Liiceanu, Marie France Ionesco, Gabriela Adameșteanu, Nicolae Manolescu, Dorin Tudoran, Matei Vișniec, Ana Blandiana, Vlad Zografi, Theodor Paleologu, Dinu Flămând, Doina Jela, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu și alții își vor aminti momentele trăite alături de Monica Lovinescu. Aceste mărturii vor oferi un portret al personalității sale și vor contribui la înțelegerea rolului pe care l-a avut în istoria recentă a României.
De asemenea, va fi realizată și seria de emisiuni “Discurile Monicăi”, în care vor fi difuzate partiturile muzicale preferate ale Monicăi Lovinescu, despre care a scris în jurnalele sale. Ascultătorii vor avea ocazia să descopere și să se bucure de aceste creații muzicale semnificative pentru ea.
În cadrul proiectului, vor fi difuzate și selecții din emisiunile realizate de Monica Lovinescu la Radio Europa Liberă. Ascultătorii vor avea posibilitatea să audă dialoguri ale Monicăi Lovinescu cu personalități precum Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Octavian Paler, Virgil Ierunca și alții.
În preajma zilei de 19 noiembrie, care marchează 100 de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, Radio România Cultural va difuza prin Teatrul Național Radiofonic un spectacol de teatru dedicat acestei mari personalități culturale.
Centenarul Monica Lovinescu la Radio România Cultural se va încheia în seara de 19 noiembrie, cu transmisia în direct de la Ateneul Român a Galei Monica Lovinescu, organizată de Editura Humanitas și Fundația Humanitas Aqua Forte.
Monica Lovinescu și Virgil Ierunca au fost figuri semnificative ale exilului românesc și au avut un rol esențial în lupta împotriva regimului comunist. Monica Lovinescu a fost căsătorită cu Virgil Ierunca, iar amândoi au fost iubiți și respectați în comunitatea exilului românesc.
Prin acest proiect amplu, Radio România Cultural și partenerii săi doresc să aducă un omagiu și să reamintească contribuția remarcabilă a Monicăi Lovinescu la cultura și istoria României.