Concertul “Marea Simfonie”, susținut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, în cadrul Festivalului Internațional Vara Magică, Festivalul Kultur Sommer Nordhessen și Festivalul Internațional Young EuroClassic din Berlin.
Concertul are loc pe 9 august, la ora 19:30, la Ateneul Român din București. În plus, concertul va fi reluat la Kultur Sommer Nordhessen din Kassel pe 11 august și la Festivalul Internațional Young EuroClassic din Berlin pe 13 august, la ora 20:00. Soliștii invitați sunt pianiștii Oxana Corjos și Cristian Niculescu.
Repertoriul ales pentru aceste concerte este provocator și include o lucrare contemporană intitulată “Panicandemica” de Alin Chelărescu, compusă în 2021, Concertul pentru două piane și orchestră de Francis Poulenc și Marea simfonie în Do major de Franz Schubert.
Festivalul Young EuroClassic este unul dintre cele mai mari și importante evenimente culturale din Europa, dedicat orchestrelor simfonice de tineret. Concertele au loc la Konzerthaus de pe Gendarmenmarkt din Berlin, o sală de concert de prestigiu și spectaculoasă. Festivalul se concentrează pe repertoriul clasic și contemporan și atrage un public numeros, prezentând compoziții de la Beethoven la Shostakovich, precum și lucrări contemporane din întreaga lume.
Orchestra Română de Tineret a fost înființată în 2008, la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația “Prietenii Muzicii – Serafim Antropov” și Lanto Communication. Din 2014, funcționează sub egida Centrului Național de Artă “Tinerimea Română”. Scopul acestui proiect este să adune cei mai talentați tineri muzicieni din România și să le ofere o experiență artistică unică care să-i ajute să atingă un nivel înalt de performanță.
Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară în ultimii ani și s-a remarcat rapid și pe plan internațional. Criticii europeni au apreciat-o ca fiind un ansamblu de top la nivel mondial. Sub conducerea lui Cristian Mandeal, care a fost implicat în formarea ansamblului încă de la început, orchestra a devenit o poveste de succes în lumea muzicală românească. Fiecare concert al orchestrei sub bagheta lui Mandeal devine un eveniment memorabil și dăruiește țării o orchestră de nivel internațional, care impune un standard prin excelență.
Proiectul “Orchestra Română de Tineret – spirit enescian și tradiție europeană” implică o varietate de activități de dezvoltare creativă. Scopul acestui program este de a oferi tinerilor muzicieni oportunitatea de a se forma într-o orchestră de înaltă calitate, de a asimila un repertoriu bogat prin participarea la masterclass-uri și, cel mai important, de a cultiva plăcerea de a cânta împreună cu dirijori și soliști de renume internațional, precum Cristian Măcelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.
Ca rezultat al acestui program, Orchestra Română de Tineret a devenit un ansamblu unic, aclamat la concerte cu sala plină la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene internaționale precum Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello și Festivalul Mahler din Dobbiaco în Italia, March Music Day din Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret din Milano, Festivalul de la Aix-en-Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young EuroClassic din Berlin.
Începând cu noiembrie 2011, Orchestra Română de Tineret este membră a Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO). În cadrul acestui organism internațional, orchestra este participant activ al programului MusXchange, care are ca scop asigurarea unei circulații cât mai bune a celor mai talentați tineri muzicieni în programele desfășurate de orchestrele de tineret din Europa.
De-a lungul anilor, Orchestra Română de Tineret a fost constant invitată la Festivalul Internațional George Enescu și a marcat numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Elb Philharmonie din Hamburg, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma și multe altele. De asemenea, au avut loc concerte în România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara, precum și în alte importante centre culturale din Europa, Asia și America de Nord.
Orchestra Română de Tineret continuă să călătorească prin lumea muzicii de calitate și să obțină recunoaștere internațională. Fiind un ansamblu educat într-un mediu artistic exceptional, orchestra își menține angajamentul de a promova muzica clasică și de a oferi o experiență muzicală extraordinară atât publicului român, cât și celui internațional.
Această serie de concerte reprezintă o oportunitate unică de a asculta Orchestra Română de Tineret sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal și de a experimenta muzica clasică și contemporană de înaltă calitate interpretată de un ansamblu remarcabil. Pentru mai multe informații despre activitatea Centrului Național de Artă “Tinerimea Română” și a Orchestrai Române de Tineret, puteți accesa site-urile web menționate sau paginile de Facebook corespunzătoare.