Cateva consideratii despre veganism, un stil de viata la moda

0

Veganismul este un curent in continua crestere. Numeroase vedete, dar si oameni obisnuiti aleg acest stil de viata si se bucura de o altfel de perceptie asupra hranei, asupra produselor pe care le folosesc, asupra mediului si a fiintelor din jur.

 

Scopul major al veganismului este o viata sanatoasa prin alimentatie si comportament. 

 

Veganii au convingeri morale bine argumentate referitor la mediul inconjurator si la drepturile animalelor. Considerentele etice ii fac sa nu utilizeze niciun produs la prepararea caruia s-au folosit resurse de origine animala. Alimentatia veganilor se bazeaza pe produse care nu sunt de origine animala. Veganii nu poarta imbracaminte din piele, lana sau matase. Nu folosesc produse cosmetice pe baza de grasimi animale: creme, sapunuri, lotiuni. Totodata ei sunt militanti ai drepturilor animalelor si aparatori ai mediului, adepti ai unor principii ecologice bine stabilite.

 

Veganismul nu este un mod de viata potrivit pentru toata lumea.

 

Pentru a putea intelege si a adopta acest stil de viata ai nevoie de o noua mentalitate. Cei care cred ca hrana este esentiala si ca traim pentru a manca nu pot depasi barierele unei gandiri preconcepute, nu pot intelege principiile veganismului.

 

Cat de benefic este veganismul pentru organism? 

 

Parerile sunt impartite. Exista doua tabere. Din prima tabara fac parte cei care cred in acest stil de viata si il experimenteaza zilnic. Acestia cred in schimbarile pe care veganismul le aduce la nivelul sanatatii organismului si la nivelul modului de a gandi.

 

Alimentatia vegana (sau, mai mult, raw-vegana care exclude si procesarea termica a alimentelor) s-a dovedit pentru ei a fi o cale optima pentru un corp sanatos. Pe langa scaderea in greutate, scaderea tensiunii arteriale, a colesterolului, alimentatia vegana a constituit pentru cei mai multi dintre adeptii dietei schimbarea radicala a obiceiurilor alimentare cu rezultate vizibile fizic.

 

De partea cealalta se afla o serie de persoane, printre care si medici, care spun ca a fi vegan inseamna a exclude din hrana alimente care nu pot fi inlocuite. Acestia recomanda o dieta echilibrata si diversificata, care sa nu creeze creante alimentare si afectarea organismului pe termen lung.

 

Adevarul este ca veganismul, la nivelul alimentatiei, este un mod de viata sanatos atata timp cand este practicat fara excese. Pentru a evita riscurile unei alimentatiei nepotrivite, exista solutii potrivite pentru a nu priva organismul de o nutritie corespunzatoare. Odata ce ai renuntat la proteinele de origine animala, trebuie sa le inlocuiesti cu proteine vegetale sanatoase, precum cele din soia, fasole, chia, germeni, quinoa, seminte de dovleac. Este esential sa consumi migdale pentru un aport bun de vitamina D si calciu, dar si ulei de in, canepa, oleaginoase pentru grasimi esentiale precum Omega 3.

 

Cu putina atentie, veganismul este o dieta care nu creaza probleme de sanatate, dimpotriva, ajuta la remedierea unor afectiuni.

 

Cat de greu este sa ai o dieta vegana?

 

Odata ce ai hotarat ca acesta este stilul de viata pe care vrei sa il urmezi, totul devine usor. Alimentele pot fi procurate din acelasi loc din care iti procuri hrana in mod obisnuit. In plus, in momentul de fata, restaurantele cu specific vegan sunt in expensiune. Aici poti experimenta o gastronomie aparte, bazata pe preparate raw vegane delicioase.

 

 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.