Zburatorii, animatia colaborativa dintre copii si artisti, la Animest!

0

RADAR Kids, cu sprijinul Lidl Romania, alaturi de artistii new media Vana Animation Studio si Aural Eye si impreuna cu copiii de la Scoala Step by Step, prezinta in premiera nationala animatia Zburatorii la cea de-a 15-a editie a Festivalului International de Film de Animatie Animest, in cadrul sectiunii dedicate pentru copii: Minimest.

Realizata in cadrul Bibliotecii de New Media Art pentru Copii,
un proiect RADAR Kids si Lidl Romania

Filmul va fi difuzat in calupul Minimest-1, sambata, 14 noiembrie, de la ora 10.00, in cinematograful virtual de pe www.animest.ro.

Povestea animata a luat nastere in cadrul unui curs de animatie, parte din Biblioteca de New Media Art, un proiect dezvoltat de RADAR Kids in primavara acestui an. Primul concept de acest fel in spatiul online autohton i-a purtat pe copii prin toate etapele de creare a unei super animatii, ajutandu-i sa inteleaga, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

Zburatorii spune o poveste imaginata a aviatiei romanesti cu samburi de realitate inserati pentru ochii cunoscatorilor. Coanda, Vuia si Vlaicu colaboreaza pentru a obtine aparatul de zbor desavarsit, insa insistentele lor declanseaza un razboi cu … croissante si baghete. Daca vreti sa vedeti ce se intampla dupa ce apare si cavaleria salvatoare,  intruchipata de curajoasele femei-aviator din Escadrila Alba, click & play.

In plus, povestea sarbatoreste un dublu centenar, 100 de ani de la primul film de animatie romanesc – Pacala in luna si un secol de prezenta in industrie aerospatiala romaneasca.

Prin cursul online pilot, tinut de Vana Animation Studio pentru animatia 2D si frame by frame si de Aural Eye pentru animatia 3D, copiii au creat scenariul si au animat personajele gandite de ei, avandu-i pe artisti ca profesori. Apoi, prin concursul ”Fii mini-animator coautor”, organizatorii si-au propus sa gaseasca finalul povestii prin implicarea si mai multor copii care au contribuit cu propriile lor idei sau desene pentru a o imbogati.
Ulterior competitiei, juriul reprezentat de RADAR, VANA si Aural Eye a ales 5 castigatori ale caror idei se regasesc la finalul animatiei Zburatorii, animate de artistii de la VANA Animation Studio.

“Noi nu ne-am asteptat ca materialele pe care le-am facut sa ii captiveze asa de mult, iar ei nu se asteptau sa ii luam atat de in serios. Le-am spus de la bun inceput ca suntem o echipa, ca lucram impreuna la o animatie. O animatie cu imaginatia dusa la un nivel foarte inalt, ce-i drept:).
Si uite ca, la final, animatia Zburatorii este un proiect exceptional, unul in care copiii nu doar au vazut cum se face animatia, ci chiar au facut animatie si sunt acum creditati ca autori de scenariu la primul lor scurt-metraj de animatie. Noi i-am tratat ca pe niste egali, iar ei au oferit 100%. Am vrut sa aplicam singurul tip de educatie in care cred: cel colaborativ si practic, in care tratezi elevul cu toata consideratia pe care poti sa o ai pentru o minte isteata, dornica sa invete.” Anca Manolache, scriptwriter Vana Animation Studio.

Prin continutul Bibliotecii de New Media Art (https://surprize.lidl.ro/radarkids), copiii au avut acces la o serie de tutoriale si informatii care deschid usile in culisele desenelor animate. Micutii au putut invata cum este organizat un studio de animatie, ce roluri ar putea sa ocupe, ce este un storyboard, cate tipuri de animatie exista, cum ia nastere un personaj si o poveste animata si au fost familiarizati cu tehnologiile folosite in animatie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.