Tinerete fara batranete – Valentin Gheorghiu si invitatii sai la Vara Magica

0

Pianistul Valentin Gheorghiu, seniorul incontestabil al scenei concertelor clasice din Romania apare din nou in stagiunea Vara Magica miercuri, 17 august, la Ateneul Roman, de la ora 19.30, intr-un program dedicat… „tineretii fara batranete”.

Solistii serii sustinute de Orchestra Junior dirijata de Cristian Orosanu vor fi Valentin Gheorghiu – pian si Roxana Gheorghiu – pian, in partea camerala a serii acestora alaturindu-li-se si Iulia Adriana Cazacu – vioara si Marin Cazacu – violoncel.

Programul deosebit de divers al serii va avea o parte orchestrala si una camerala, cuprinzand : W.A. Mozart – Divertisment in Re major KV 136, J. Haydn – Simfonia nr. 60 in Do major, “Il Distratto”, J.S. Bach – Concertul in fa minor BWV 1056 pentru doua piane si orchestra, S. Rachmaninov – Trio elegiac nr. 1 in sol minor, S. Rachmaninov – Suita pentru pian la patru maini.

Pentru cei mai tineri muzicieni de orchestra romani, membri ai Orchestrei Junior, care vor aparea in fata publicului bucurestean alaturi de mari nume ale solisticii romanesti pe scena Ateneului Roman, acest concert va constitui punctul culminant al stagiului de pregatire desfasurat la Sinaia in cadrul Festivalului International „Enescu si Muzica Lumii” – editia a XVII-a. De aceasta data, ei vor evolua sub bagheta lui Cristian Orosanu, dirijorul roman care s-a ocupat si de pregatirea lor la Sinaia in perioada premergatoare concertului programat la Casino, pe 15 august, ca o avanpremiera a celui de la Bucuresti.

Lanto Communication organizeaza a cincea editie a Festivalului “Vara Magica” la Ateneul Roman din Bucuresti intre 13 iulie si 24 august 2016, concertele fiind organizate in fiecare saptamana si avand pe afis Orchestra Romana de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta si Orchestra Junior, alaturi de celebri dirijori si solisti romani si straini. Cea de a V-a editie a Festivalului „Vara Magica” reafirma forta PARTENERIATULUI prin care Lanto Communication ofera publicului sau o vara la standarde culturale europene. 

 

Biletele si abonamentele s-au pus in vanzare pe www.bilete.ro si la casa de bilete a Ateneului Roman tel. 0733.612.948

Info suplimentare https://www.facebook.com/FestivalulVaraMagica/

 

Biografii artisti

 

Orchestra JUNIOR 

Cea mai tanara orchestra din Romania, a  fost infiintata la Sinaia, in anul 2013, in cadrul Școlii de vara pentru tineri muzicieni, proiect initiat  de Marin Cazacu cu scopul de a apropia tanara generatie de muzicieni romani de aspiratiile artistice si profesionale europene. Tineri selectati din intreaga tara, cu varste cuprinse intre 12 si 16 ani, sunt pregatiti anul acesta de dirijorul Cristian Orosanu. Majoritatea dintre ei canta pentru prima data intr-un ansamblu orchestral si descopera bucuria creativitatii colective prin interpretarea unor lucrari celebre din repertoriul baroc si clasic. 

Orchestra Junior a concertat in ultimele trei editii (2013, 2014 si 2015) ale Festivalului International „Enescu si muzica lumii” la Sinaia si Busteni, iar anul acesta isi fac debutul pe scena Ateneului Roman, in cadrul Festivalului International „Vara magica”.

 

Cristian OROÅžANU 

Construita cu grija si seriozitate, reputatia prefesionala a dirijorului Cristian Orosanu a generat prezenta sa pe multe scene ale Europei in compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris in cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zurich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles s.a. De-a lungul timpului, acesta avut ocazia sa fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich si Ingo Metzmacher.

Cristian Orosanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din tara si ansamblurile muzicale Radio Romania, in prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Brasov si director artistic al Operei Nationale din Iasi. Colaborarea cu radioul a inceput inaintea carierei de dirijor, Cristian Orosanu fiind timp de cinci ani cornist in Orchestra Nationala Radio. Este absolvent a doua facultati ale Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, una de interpretare si cealalta de dirijat orchestra, la clasa dirijorului Cristian Brancusi si perfectionat in particular sub indrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu. in cadrul Academiei internationale Bach de la Stuttgart a avut ocazia sa  lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.

Fascinat de lumea operei, Cristian Orosanu a fost pe rand dirijor permanent al  Operelor Nationale din Bucuresti, Cluj si Iasi, iar peste hotare a fost invitat in Franta, Austria sau Japonia. Repertoriul sau liric curprinde peste 40 de titluri. Anul 2005 i-a adus dirijorului roman doua recompense, una in tara (premiul Criticii Muzicale din Romania) si una in Danemarca (premiul doi la concursul international de dirijat Malko).

Permanent atras de latura pedagogica, Cristian Orosanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de muzica din Iasi si a organizat mai multe cursuri internationale de maiestrie la Filamonica Moldova din Iasi, Opera Nationala Iasi si la Filrmonica din Brasov.

Dirijorul Cristian Orosanu este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt si detine titlul de doctor in muzica.

In program:

W.A. Mozart – Divertisment in Re major KV 136, J. Haydn – Simfonia nr. 60 in Do major, “Il Distratto”, J.S. Bach – Concertul in fa minor BWV 1056 pentru doua piane si orchestra, S. Rachmaninov – Trio elegiac nr. 1 in sol minor, S. Rachmaninov – Suita pentru pian la patru maini.

Dirijor: Cristian OROÅžANU

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.