Targul iconarilor si al mesterilor cruceri la MTR

0

Ce se intampla la MTR de Ziua Crucii: ca in anii trecuti se praznuieste cu mesteri, iconari, cruceri si artisti. Praznicul tine 3 zile, din 12 pina in 14 septembrie, de la zece dimineata la sase seara si e plin de semne. Cumparam sau ne bucuram ochiul si inima cu troite si cruci, icoane si izvoade, pristolnice si pecetare, miniaturi, ingeri tesuti, mozaicuri, povesti despre cruceri si atelierele lor. Panzaturi, prescuri si oale de praznic, vin pentru pomenire. Postim cu dulceturi, compoturi, painisoare, mere si nuci.
Targ alternativ la cele traditionale, cel al iconarilor si al mesterilor cruceri este un targ mic, cu un numar de 30 ? 50 de participanti. Targul nu-si propune un rating comercial; este mai degraba un tip de act cultural care incearca sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care provine.
Incercam prin expozitii, ateliere, instalatii sa reconstituim o tipologie a obiectului de gen, care redescopera frumusetea formei si a tiparului vechi, dublata de inovatiile interesante care creeaza cazuri atipice atat in creatiile traditionale cat si in cele contemporane.
Re-activam spatiul verde din jurul bisericii din curtea muzeului cu o reiterare a instalatiei crucilor din satul Salcia de Dolj facute de Paul Balaci, mester crucer care va fi prezent si anul acesta cu o noua serie de cruci in cadrul targului.


14 septembrie, ora 17, Concert de muzica psaltica, Grupul Nectarie Protopsaltul de la manastrirea Stravopoleos, la Sala Foaier


12 – 30  septembrie – Troite / Semne / Locuri, expozitie la Sala Foaier
Expozitia isi propune prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial: cercetare a unor troite din zona Buzaului. Recompunem fragmentar un spatiu traversat si umplut de semne ale sacrului. Incercam o inventariere si o tipologie sumara a troitelor din satele in care am inceput cercetarea in anul 2007 si construim un traseu vizual prin printuri fotografice, dublate de texte si de un instrumentar de teren finalizate in caietul expozitiei. In dialog cu povestea troitei reconstruim povestea atelierului printr-o serie de micro-instalatii care descriu laboratorul interior al unor artisti, mesteri iconari, mesteri cruceri.

Bilet de intrare la targ: 4 lei sau 2 lei (elevi, studenti, pensionari)


Data/Ora: 10:00 – 18:00
Locatie: MTR

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.