Seara de muzica de camera: Enescu, Beethoven, Schumann

0

Doi instrumentisti romani de mare reputatie, se prezinta, cu fortele reunite, in fata publicului iubitor de muzica de camera, intr-un splendid dar dificil program alcatuit din lucrari de Enescu, Beethoven, Schumann.

 

Recital de pian

Simbata, 3 iunie 2017, 19:00 – 21:00, Sala Mare

 

Dan Cavassi – violoncel

Viniciu Moroianu – pian

 

Program:

 

    George Enescu

    Sonata nr. 2, in do major, op. 26, nr. 2

    Ludwig van Beethoven

    Sonata nr. 4, in do major, op. 102, nr. 2

    Robert Schumann

    Adagio si Allegro, op. 70

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Romin.

Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

 

Violoncelistul Dan Cavassi este fiul dirijorului si compozitorului Liviu Cavassi, fiind din parteata talui, cea de a patra generatie de muzicieni. Dupa ce absolva Liceul de Muzica “George Enescu”, la clasa profesorilor Paul Ochialbi si George Cocea, Dan Cavassi intra la clasa profesorului George Iarosevici la Academia de Muzica bucuresteana, pe care o absolva in 1973. inca din timpul studiilor pune bazele unui cvartet de coarde – cu care concerteaza, participa la seminarii si cursuri internationale (Pecs, Weimar, Bayreuth). Muzicianul se perfectioneaza cu mari maestri precum Antonio Janigro si Galina Kossolupova. in anul 1973 obtine o bursa de studii la Geneva unde lucreaza cu Pierre Fournier. Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica “George Enescu”. Din 1974, in paralel cu activitatea in orchestra sau cu aparitiile solistice, se preocupa intens de muzica de camera, colaborind constant cu formatii si artisti consacrati ca „Trio +” (Steliana Calos, Valeriu Barbuceanu si Adrian Tomescu), cvartetul Philarmonia, Muzica Nova, apoi devine violoncelist permanent in prestigiosul cvartet Muzica. in 1980 infiinteaza cvartetul Pro Muzica cu care obtine premii nationale si internationale (Roma, Paris, Colmar). in 2005 infiinteaza alaturi de compozitoarea Carmen Maria Carneci ansamblul de muzica contemporana „Devotio Moderna”.

 

Viniciu Moroianu s-a nascut si el intr-o familie de muzicieni. A absolvit Liceul de muzica „George Enescu” la clasa prof. Marta Paladi, iar in 1985 Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiras. Este laureat al concursurilor internationale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) si Bucuresti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali in anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu si cu Premiul Fundatiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea si prezentarea in concert, in 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. in 2003 a realizat editia critica a cadentelor compuse de Dinu Lipatti (Ed. Muzicala, 2003).

Activitatea sa artistica include peste 900 de aparitii scenice, in recitaluri, concerte cameral si ca solist concertist. Din 2003 este solist invitat permanent la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Rimnicu Vilcea, alaturi de care realizeaza integral lucrarilor concertante pentru pian de Beethoven. Viniciu Moroianu este membru fondator al Societatii Romine Mozart (1991). in 2005 a obtinut titlul de doctor in muzica cu teza „Doua secole de gindire componistica reflectate in creatia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. in prezent este profesor universitar la Catedra de pian principal a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.