Merita cumparat un robot de aspirare?

0

inca din ziua in care aspiratoarele robot au aparut pe piata, curatarea locuintei a devenit mai simpla pentru oamenii ce si-au propus sa-si cumpere un astfel de aspirator. Chiar si cei ce inca nu au facut acest pas inca rivnesc dupa un robot care sa curete in locul lor.

Tehnologia sa si designul unic sunt acele caracteristici care ne fac sa fim din ce in ce mai atrasi de aceste mici dispozitive. Cu toate acestea, merita sau nu sa renuntam la clasicul nostru aspirator cu sac in favoarea robotului de aspirare?

Ce este, cum arata si cit de bine curata aspiratorul robot?

Pentru inceput, e de la sine inteles ca un lucru il face bine: aspira. Totusi, spre deosebire de aspiratoarele obisnuite, acesta se remarca printr-o diferenta pe care deja o cunoasteti. Fiind un robot, este dotat cu tehnologii inteligente care exclud implicarea omului in procesul de aspirare.

Pur si simplu curata fara a avea nevoie de o persoana care sa il controleze sau sa-i supravegheze fiecare miscare. Aspiratoarele robot sunt capabile sa curete orice fel de suprafata, de la parchet la covor, acumulind murdaria intr-un recipient de colectare ce urmeaza a fi golit.

Ca aspect, poti identifica un robot de aspirare ca fiind un dispozitiv cu forma circulara, avind aproximativ 7 – 8 cm inaltime si 30 – 35 cm diametru. in partea de sus a aspiratorului vei gasi un panou de control cu citeva butoane si un ecran LCD(in functie de model) care sa afiseze diverse informatii despre aspirator.

Aproape fiecare aspirator robot este pus in miscare prin doua sau mai multe roti. in jurul acestor elemente ce faciliteaza mobilitatea poti remarca prezenta a numerosi senzori atit pe suprafata de jos a aspiratorului, cit si in interior.

Aspiratorul foloseste acesti senzori pentru a prelua informatii despre mediul inconjurator. Citeva exemple despre intrebuintarile senzorilor ar fi: detectarea scarilor sau a denivelarilor, calcularea coordonatelor de pozitie si memorarea acestora, distanta parcursa de aspirator, etc.

La fel ca orice alt aspirator, si cel robotizat are un motor care sa absoarba praful si murdaria sau sa puna in miscare periile care au rolul de a curata si desprinde murdaria de pe suprafata pentru ca suctiunea sa fie mai eficienta.> Atunci cind nu este folosit, aspiratorul robot va sta pe un stand de incarcare. Asigura-te ca acel stand va fi pozitionat intr-un loc liber din casa, astfel incit aspiratorul, atunci cind este pornit, sa aiba acces la fiecare incapere ce se doreste a fi aspirata. in cazul in care dispozitivul intimpina dificultati in a circula prin casa, utilitatea sa nu va mai fi la fel de vizibila.

Unele aspiratoare robotizate au chiar si capabilitatea de a se intoarce singure la dockul de incarcare. Atunci cind nivelul de energie atinge un anumit prag pe care tehnologia il considera a fi insuficient pentru ca aspiratorul sa continue activitatea, robotul memoreaza pozitia curenta si se intoarce la standul de incarcare.

Un astfel de robot nu se va comporta sub nicio forma la fel ca un aspirator clasic, desi poate sa va scuteasca de mult efort si sa va ajute sa faceti o impresie buna musafirilor prin utilizarea unei tehnologii atit de avansate.

in mod cert un aspirator robot nu este capabil sa urce sau sa coboare scarile, deci nu vei fi scutit de curatarea manuala a acestora. De asemenea, nici nu poate sa urce o panta mai mare de aproximativ 30 de grade. Din fericire, nu prea exista astfel de zone intr-o locuinta.

in general, aspiratorul robot este conceput pentru curatarea suprafetelor dure sau a covoarelor. Nu toate sunt adecvate pentru spalarea podelelor. Pentru acest scop au fost create doar citeva modele de aspiratoare. Unul dintre cele mai cunoscute dintre ele este Scooba de la iRobot.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.