Recital Maxim Belciug în grădina Casei Universitarilor

0

Joi, 14 iulie 2022, ora 19:00, carismaticul chitarist Maxim Belciug susține un recital de chitară în grădina Casei Universitarilor, în cadrul stagiunii Unteatru Open Air. Va fi, așa cum ne-a obișnuit protagonistul, unul dintre acele prilejuri în care chitara încetează să mai fie un simplu instrument și devine orchestră, izvor de culori, de freamăt, de nuanțe și emoții.

Iar această orchestră poate cânta orice: baroc, și tango, poate-un Ceaikovski, o sonată, capricii, un fandango cu gust de colb în zbor de fuste, vreo fugă, vreun rondo ori chiar invențiuni scornite pe loc, la întrecere cu arta uitării. „Muzică ce se încăpățânează să sune altfel decat cea izvorâtă din trecerea mai mult sau mai puțin ritmată a arginților sunători dintr-o mână în alta”, cum spunea, cândva, însuși chitaristul, referindu-se la chitara sa prolifică, ce i-a adus faima de artist al Încântărilor.
Unrecital Maxim Belciug. Cea mai solo chitară solo în grădina Casei Universitarilor

Asadar, joi, 14 iulie 2022, imblanzim zapusala si ne imbucuram sufletul cu Maxim Belciug si cea mai solo chitara solo. Concertul incepe la orele 19:00 si are loc in Gradina Casei Universitarilor din str. Arthur Verona (intrarea vizavi de Gradina Icoanei).

Întâlnirea cu Maxim Belciug într-un recital de chitară solo este pur și simplu o desfătare. Dacă, în formulele de duo cu care ne-a obișnuit în ultimul timp, chitaristul caută cu eleganță să-și pună în valoare partenerul, atunci când rămâne singur cu chitara sa el lasă în urmă constrângeri și mode și își permite să viseze din vârful degetelor. Iar visele sale sunt molipsitoare. O fi poate sonoritatea specială a chitarei, atât de diferită de timbrul cunoscut al unei viori sau al unui pian, ori îmblânzirea totală a tehnicii care pe mulți instrumentiști îi ține captivi, însă la Maxim Belciug un lucru e cert: chitara plânge și iubește și dansează pe una și o mie de voci, ca o orchestră ireală care atacă pasional, fără să-i pese de drumul înapoi. Lipsite de luciul exterior al punerii în scena, recitalurile sale oferă în schimb un flagrant prilej de mirare. Și încântare.

Așadar, joi, 14 iulie 2022, îmblânzim zăpușala și ne îmbucurăm sufletul cu Maxim Belciug și cea mai solo chitară solo. Concertul începe la orele 19:00 și are loc în Grădina Casei Universitarilor din str. Arthur Verona (intrarea vizavi de Grădina Icoanei).

 

Joi, 14 iulie 2022, ora 19:00, carismaticul chitarist Maxim Belciug sustine un recital de chitara in gradina Casei Universitarilor, in cadrul stagiunii Unteatru Open Air. Va fi, asa cum ne-a obisnuit protagonistul, unul dintre acele prilejuri in care chitara inceteaza sa mai fie un simplu instrument si devine orchestra, izvor de culori, de freamat, de nuante si emotii. Iar aceasta orchestra poate canta orice: baroc, si tango, poate-un Ceaikovski, o sonata, capricii, un fandango cu gust de colb in zbor de fuste, vreo fuga, vreun rondo ori chiar inventiuni scornite pe loc, la intrecere cu arta uitarii. „Muzica ce se incapataneaza sa sune altfel decat cea izvorata din trecerea mai mult sau mai putin ritmata a argintilor sunatori dintr-o mana in alta”, cum spunea, candva, insusi chitaristul, referindu-se la chitara sa prolifica, ce i-a adus faima de artist al Incantarilor.

Intalnirea cu Maxim Belciug intr-un recital de chitara solo este pur si simplu o desfatare. Daca, in formulele de duo cu care ne-a obisnuit in ultimul timp, chitaristul cauta cu eleganta sa-si puna in valoare partenerul, atunci cand ramane singur cu chitara sa el lasa in urma constrangeri si mode si isi permite sa viseze din varful degetelor. Iar visele sale sunt molipsitoare. O fi poate sonoritatea speciala a chitarei, atat de diferita de timbrul cunoscut al unei viori sau al unui pian, ori imblanzirea totala a tehnicii care pe multi instrumentisti ii tine captivi, insa la Maxim Belciug un lucru e cert: chitara plange si iubeste si danseaza pe una si o mie de voci, ca o orchestra ireala care ataca pasional, fara sa-i pese de drumul inapoi. Lipsite de luciul exterior al punerii in scena, recitalurile sale ofera in schimb un flagrant prilej de mirare. Si incantare.

 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.