Lansarea cartii Jurnal rusesc, de Ana Politkovskaia, la Diverta

0

Editura Meteor Press anunta lansarea cartii Jurnal rusesc, de Anna Politkovskaia. Lansarea va avea loc la Diverta Magheru, luni 29 martie 2010, la ora 17.00, bucurandu-se de prezenta invitatilor: Zoe Petre, Adrian Cioroianu si Bedros Horasangian.


Anna Politkovskaia
– constiinta morala pier­duta a Rusiei, cum a fost supranumita – si-a sacrificat  viata pentru idei si idealuri. Lupta acestei jurnaliste de exceptie cu regimul fostului  presedinte Vladimir Putin i-a adus sfarsitul. Pe data de 7 octombrie 2006  (de ziua de nastere a lui Vladimir Putin) Anna Poliktovskaia a fost gasita impuscata in liftul blocului in care locuia. Sunt banuiti patru agenti ai serviciilor secrete rusesti al caror proces treneaza de 4 ani. Nu sunt semnale ca asasinii vor intra in inchisoare.
La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregatit pentru tipar. Nu a mai apucat sa vada cartea, care a  aparut postum si a fost tradusa in limba engleza.

Despre carte:
Intr-o Rusie corupta si subordonata Kremlinului, oamenii indezirabili sunt lichidati. Birourile ziarelor de opozitie sunt incendiate sau aruncate in aer. Opozitia este marginalizata si redusa la tacere. Alegerile sunt fraudate. Justitia este aservita puterii. Martorii incomozi dispar. Drepturile omului sunt calcate in picioare. Actiunea asa-zisa „impotriva terorismului” se transforma intr-un masacru. Oameni si copii nevinovati platesc cu viata o politica de reprimare, autoritara, insensibila la consecinte si incapabila sa-si asume responsabilitatea.
  Acesta este tabloul realist al Rusiei din timpul administratiei lui Putin, pe care Anna Politkovskaia il zugraveste in Jurnal rusesc. Cartea incepe cu alegerile parlamentare din 2003 si analizeaza evolutia politica si sociala a Rusiei pana la sfarsitul anului 2005.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.