Ghid de achizitie – Panourile solare plane sau cele cu structura vidata?

0
Succesul tehnologiilor alternative se datoreaza intr-o proportie covarsitoare mediului inconjurator in care acestea sunt implementate. Din acest punct de vedere, Romania reprezina un spatiu geografic favorabil pentru initiativele care vizeaza utilizarea energiei solare regenerabile, dovada fiind faptul ca fiecare metru patrat beneficiaza anual de un aport energetic situat in jurul valorii de 1500 kW. Avand in vedere faptul ca pozitionarea noastra geografica si climatul sunt doi factori propice pentru utlizarea acestor sisteme ecologice, singura sarcina care ne revine este reprezentata de selectionarea celor mai bune variante de constructie si montaj.
 

In mod cert, firmele de specialitate care se respecta vor impune o serie de conditii inainte de a implementa intr-o versiune finala sistemele de panouri solare, asta pentru ca beneficiarul sa se bucure de un proiect 100% functional, dar si de un randament multumitor. Iar pentru ca apa calda menajera si confortul termic reprezinta aspecte care influenteaza direct proportional starea de bine in cadrul locuintei personale, atunci trebuie sa regasim variantele optime pentru nevoile noastre. Astfel ajungem la comparatia sistemelor de panouri solare care functioneaza pe baza tuburilor vidate cu acelea ilustrative pentru structura lor "plana".

 
Majoritatea studiilor efectuate in domeniu demonstreaza faptul ca prima varianta mentionata ofera rezultate satisfacatoare pe tot parcursul anului, spre deosebire de cele panourile solare plane. Acestea din urma nu sunt la fel de eficiente in momentul in care norii greoi isi fac aparitia pe cer tocmai pentru ca nu detin capacitatea de a absorbi razele infrarosii ce reusesc sa strabata densitatea lor. De asemenea, izolatia in vid a panourilor solare cu tuburi reprezinta un avantaj care impiedica diminuarea randamentului global in momentul in care temperaturile exterioare scad, iar precipitatiile si vanturile se intetesc.
 
Un alt termen de comparatie care dezechilibreaza balanta in favoarea panourilor solare cu tuburi vidate  se raporteaza la directia razelor solare. Spre deosebire de sistemele plane care reusesc sa capteze integral radiatiile solare doar in momentul in care directia lor este perfect perpendiculara pe suprafata panourilor, cele cu tuburi vor manifesta un randament independent de unghiul care se formeaza la intalnirea acestora. Asadar, daca doriti sa va bucurati pe deplin de avantajele panourilor solare sfaturile specialistilor migreaza spre varianta celor cu tuburi vidate, chiar daca investitiile initiale vor fi ceva mai ridicate.
 
In momentul in care va dozati economiile pentru achizitiile in propria locuinta trebuie sa tineti cont de faptul ca pretul va ilustra la final calitatea intregului proiect. Reducerea investitiilor initiale cu un procentaj minim nu reprezinta cheia spre succes, ci mai degraba ilustreaza o premisa favorabila pentru o ineficienta de lunga durata. Alegeti de la inceput sisteme fiabile cu un randament constant, astfel incat rata de amortizare sa fie sesizabila inca din primul an de functionare. Nu uitati sa ingrijiti corespunzator echipamentele achizitionate pentru ca, de cele mai multe ori, functionalitatea lor este influentata in mod direct de factorii externi: praf, poluare sau alte reziduuri care se depun pe suprafata panourilor.
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.