Care sunt primele semne ale glaucomului și când trebuie să consulți medicul specialist?

0

Glaucomul reprezintă un termen general ce cuprinde o serie de afecțiuni oculare ce degradează nervul optic. Atunci când nu sunt tratate, acestea duc la deteriorarea ori chiar pierderea vederii.

Deoarece este asimptomatic în fazele incipiente, mulți oameni nu-și dau seama că suferă de glaucom. Iată care sunt pașii ce te pot ajuta să-l depistezi la timp.

Ce este glaucomul?

Glaucomul cuprinde mai multe tipuri de afecțiuni ce duc la moartea celulelor ganglionare retiniene. În timp, acest lucru cauzează pierderea câmpului vizual periferic, iar în cazul în care nu este tratat, duce la orbire.

Boala se poate moșteni genetic sau poate apărea și ca urmare a creșterii presiunii intraoculare, afectând direct nervul optic.

Glaucomul poate să debuteze la orice vârstă, dar persoanele de peste 60 de ani sunt mai predispuse. Conform World Health Organization, peste 7 milioane de oameni din toată lumea suferă de glaucom, reprezentând una dintre cauzele principale ale orbirii.[1]

Manifestările glaucomului

După cum am precizat, primele stagii ale afecțiunii nu prezintă simptome, ceea ce face diagnosticarea glaucomului dificilă. Singura modalitate de a-l diagnostica din timp este realizarea de controale oftalmologice periodice, în funcție de vârstă.

Printre puținele semne ce ar putea indica prezența glaucomului se numără:

 • durerea oculară puternică;

 • vomă și de greață;

 • înroșirea ochilor:

 • vedere încețoșată;

 • halouri în jurul punctelor luminoase.

Ca rezultat al faptului că simptomele glaucomului pot fi adesea explicate doar ca fiind tipice înaintării în vârstă, mulți oameni neglijează posibilitatea unui control oftalmologic.

Un așa-zis avantaj este reprezentat de faptul că glaucomul evoluează, în general, destul de lent, pe o perioadă de câțiva ani, deci, poate fi depistat accidental, în cadrul unui control de rutină.

Este posibil ca afecțiunea să fie regăsită la ambii ochi, la unul singur sau să afecteze ambii ochi în ritmuri diferite.

Când este necesar consultul medical?

Pentru a evita orice fel de problemă și pentru a diagnostica aceste afecțiuni ale nervilor optici la timp, se recomandă controale de rutină la medicul oftalmolog. Acestea trebuie să devină mai dese, pe măsură ce înaintezi în vârstă, astfel:

 • Până la vârsta de 40 de ani, un control la patru ani este considerat a fi suficient;

 • Între 40 – 65 de ani, controlul oftalmologic trebuie făcut la fiecare 1 – 4 ani;

 • După împlinirea a 65 de ani, acesta trebuie să aibă loc la 1 – 2 ani. [2]

De asemenea, dacă oricare dintre simptomele precizate își fac debutul se recomandă să mergi la doctor, pentru a evita diagnosticarea târzie. Dacă suferi de alte afecțiuni oculare, trebuie respectat intervalul recomandat de specialist.

Cum se tratează glaucomul?

Dacă glaucomul a ajuns în punctul în care nervul optic a fost afectat, efectele sale nu mai sunt reversibile. Din fericire există opțiunea unor tratamente ce vor păstra boala și evoluția ei sub control. Acestea se bazează, în mod special, pe scăderea presiunii intraoculare.

Profilaxia include picături de ochi, tratament medicamentos oral, laser pentru a corecta problemele sistemului de drenaj, operațiile (precum chirurgia de drenaj) ori scheme de terapie combinate. Procedurile sunt stabilite de specialist în funcția de istoricul medical al pacientului.

Alte lucruri ce se pot lua în considerare pentru a controla glaucomul includ o dietă sănătoasă și echilibrată, exerciții fizice, consum redus de lichide, scăderea cantității de cafeina consumată și tehnici de relaxare.

Glaucomul este o afecțiune ce afectează, în mod special, populația în vârstă și poate duce la orbire. Luând, însă, măsurile necesare și efectuând controale oftalmologice dese, acesta poate fi diagnosticat din timp și poți primi îngrijirea necesară.

Surse:

 1. World Health Organization. (n.d.). Vision Impairment and blindness. World Health Organization. Retrieved October 20, 2022, de la https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/blindness-and-visual-impairment

 2. https://www.cseps.org/page/careplan

 3. https://www.nhs.uk/conditions/glaucoma/#:~:text=Glaucoma%20is%20a%20common%20eye,not%20diagnosed%20and%20treated%20early, accesat pe 21.10.2022

 4. https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/glaucoma, accesat pe 21.10.2022

 5. https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-glaucoma , accesat pe 21.10.2022

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.