11 kilometri ne despart de un orasel de munte, iar aceasta distanta ne racordeaza si pe noi la confort, in timp ce ne ajuta sa ne pastram si linistea, aerul curat, frumusetea nealterata a padurilor si a pasunilor.
Zona este de vis! Dealurile sunt ornate cu randuri de pomi fructiferi si vita-de-vie care ne asigura fructele sanatoase pe masa, dar si o bautura sanatoasa si parfumata in paharele noastre.
Padurile ne furnizeaza aerul curat, racoarea de care avem nevoie vara, un peisaj de poveste iarna si toate bunatatile din lume de la jumatatea verii, pana toamna tarziu.
Ne ducem in codru, cum ne duceam la bunica in copilarie, cu cosurile goale, stiind ca le vom umple cu: fragi parfumate, mure coapte si zemoase, plante medicinale pentru ceai, leurda si mai ales ciuperci, fel si fel de ciuperci comestibile.
Cunoscatorii stiu cat de buna este o ciorba din galbiori sau buretii laptosi fripti cu mamaliguta calda.
11 kilometri inseamna departare de vacarmul si poluarea orasului mic, dar ne da dreptul sa emitem pretentii la canalizare, la racordarea la gaze. Asta nu inseamna ca am stat cu mainile in san pana acum. Avem baie, avem apa curenta in casa si sistem individual de canalizare, dar din moment ce conductele uriase vor trece prin poarta noastra, ce rost mai are sa platim vidanja de cate ori se umple putul absorbant?
Muncitorii au sosit in satul nostru si au demarat rapid lucrarile. Multi dintre ei erau imbracati curat si elegant si au venit cu masinile personale, iar eu m-am gandit fara sa vreau: „Sa ii vad cum pleca murdari de praf si de noroi dupa o zi de munca!”
Am incercat un exercitiu de empatie. Este greu sa lucrezi la santuri, sa asezi conductele grele in ele, apoi sa nivelezi santul si sa ai nevoie la toaleta. Esti strain de sat, lumea este suspicioasa, mai ales de la declansarea pandemiei. Cum rezolvi problema?
Ai nevoie sa te speli pe maini inainte de masa. Nu vorbim de simpla turnare a apei dintr-un pet si la clatirea sumara a mainilor, ci discutam de splarea temeinica a mainilor cu apa si sapun! Cum se spala acesti oameni care contribuiesc decisiv la confortul nostru?
In timp ce imi puneam atat de multe intrebari empatice, am vazut cabina cu grup sanitar amplasata la loc sigur in sectorul de pe strada noastra. Seful de lucrari se gandise la toate nevoile celor din subordinea sa si le asigurase conditii elementare de igiena.
L-am apreciat din primul moment, fiindca nu pot uita, cand s-au sapat santuri pentru conductele de apa, iar muncitorii au fost lasati sa se descuce cum puteam. Era catre sfarsitul verii si gaseam in fiecare dimineata in gradinile, in porumbul si pe iarba noastra „urme ale trecerii muncitorilor” prin acele locuri.
Am suportat o mizerie de nedescris, pana cand santurile au fost astupate si instalatia terminata.
Este traumatizant ca o astfel de echipa mobila de muncitori sa nu aiba la dispozitie o cabina in care sa se spele pe maini si sa isi rezolve toate urgentele.
Cabina wc-dus arata perfect si ar fi putut fi incadrata in orice tip de arhitectura. Am analizat-o atent, observand faptul ca era realizata din otel zincat si ca la nevoie, putea fi mutata mai jos, apoi pe alta strada, unde era nevoie de ea, fara sa se deterioreze.
M-am gandit cat de utila este atat in cazul unor lucrari publice, fiindca mentine curatenia mediului, dar ajuta si oamenii sa isi asigure igiena, cat si in cazul in care un gospodar angajeaza o echipa de muncitori, sa ii renoveze casa sau sa faca alte lucrari importante prin curte si nu este dispus sa le ofere accesul la baia familiei.
L-am felicitat pe seful de lucrari pentru modul elegant in care a rezolvat problema, iar el a subliniat colaborarea cu firma Cabine-containere.ro, asa am ajuns pe site-ul acestei firme, fiindca eram hotarata sa cumpar o astfel de cabina pentru toti cei care vor lucra in curtea casei mele.
Am fost incantata sa aflu informatii in plus despre aceste cabine. Iata care sunt acestea:
-sunt toalete ideale, fiind izolate termic si fonic, de aceea pot fi utilizate in toate anotimpurile. In plus, nu te jenezi sa intri intr-o astfel de cabina, chiar daca lucreaza cineva la doi pasi de ea, fiindca nu se va auzi nimic din interior.
-au durata lunga de viata datorita materialelor bune din care sunt facute. Nici nu putrezesc, nici nu ruginesc, ci isi mentin aspectul modern.
-permit igienizarea completa. Un Wc improvizat, cu podea din lemn, nu poate fi spalat cu apa si substante dezinfectante din belsug, dupa cum ar trebui, fiindca exista riscul ca podeaua respectiva sa putrezeasca.
-cabinele de toaleta cu dus sunt prevazute cu chiuvete si oglinda, suport pentru haine, etajera, sapuniera si ventilator si priza astfel incat te simti ca acasa si poti sa iti faci un dus fara sa te temi ca nu ai unde pune hainele sau unde pune sapunul.
-preturile la aceste cabine sunt foarte mici, de aceea te sfatuiesc sa iti cumperi si tu una pentru cei care vor lucra in gradina ta, in afara casei.
Am comandat prima cabina de acest fel, dar ma gandesc sa investesc si in igienizarea livezilor si viilor pe care le detin. Voi plasa si acolo un astfel de container si voi cumpara si un container de locuit, sa petrecem clipe de vis in mijlocul naturii, departe de lumea dezlantuita. Una dintre livezile noastre se afla la liziera padurii, iar copiii vor avea sansa sa vada iepurasii de camp, veveritele, vulpile si sa asculte cantecul pasarilor.