În zilele noastre, din ce în ce mai mulți oameni aflați într-o relație au început să înțeleagă că a apela la terapie de cuplu reprezintă o cale pentru o mai bună înțelegere. Fie că vor să își cunoască mai bine partenerul de viață sau doar să depășească anumite probleme inerente în viața de cuplu, decizia lor nu poate să le fie decât favorabilă. Dar, pentru a înțelege mai bine care sunt avantajele terapiei de cuplu, rândurile următoare îți vor veni în ajutor.
Soluționarea eficientă a problemelor
Potrivit specialiștilor de la psihoplan.ro, nu trebuie să înțelegi că dacă vei apela la ședințe de terapie de cuplu, în cadrul acestora vei primi automat și soluția la problemele cu care te confrunți. De fapt, aceste ședințe nu vor face altceva decât să vă ajute pe amândoi să găsiți soluția la aceste dificultăți care au apărut. Nu sunt puține situațiile în care cei doi parteneri chiar nu mai pot privi lucrurile din punct de vedere obiectiv, iar terapeutul este acea persoană din afară care îi ajută să descopere acele soluții care să îi facă să fie de acord.
Cunoașterea mai bună a partenerului
Știi cum se spune, trăiești o viață lângă cineva și tot nu poți avea pretenția că îl cunoști în totalitate! Este perfect adevărat, pentru că deja, după câțiva ani de relația, și mai sunt și copii prin preajmă, rutina și-a făcut simțită prezența, aproape că nici nu îi mai dai nicio importanță celui de lângă tine. Trăiți amândoi doar pentru copii, singurele discuții pe care le mai aveți sunt legate de ei și… cam atât. Târziu, după ce juniorii sunt la casele lor, îți dai seama că împarți casa cu un strain. Asta în cazul în care nu s-a ajuns deja la despărțire până acum. Terapia de cuplu este cea care, efectuată din timp, te ajută să (re)descoperi lucruri interesante despre partenerul tău, pe care până acum nu le-ai observat. Veți evolua frumos împreună, și astfel, veți avea parte de acea relație perfectă pe care fiecare cuplu o caută și și-o dorește.
Depășirea momentelor dificile
De-a lungul vieții ne confruntăm cu multe momente dificile, peste care este destul de dificil să trecem cu bine. Pierderea cuiva drag nouă, anumite afecțiuni fizice sau psihice ne pot da viața peste cap sunt câteva dintre ele. Ajutorul de specialitate este de neînlocuit în acest caz, pentru că în acest fel recuperarea va fi mai rapidă și mai ușoară. Și faptul că îl ai alături pe partener în aceste momente grele nu reprezintă decât un alt mare avantaj.
O mai bună comunicare în cuplu
În cazul celor mai multe cupluri, comunicarea ineficientă sau, și mai grav, inexistența acesteia reprezintă o problemă destul de mare. Fie că nu mai consideră că au subiecte comune de discuție sau pur și simplu nu mai au ce vorbi cu partenerul de viață, ședințele de terapie de cuplu pot corecta acest neajuns. Un bun terapeut le va arăta celor doi cât de important este să comunice în mod eficient, să se asculte unul pe altul și astfel, își vor da seama că încă mai au multe de aflat unul despre celălalt.
Lasă timpul să curgă în favoarea voastră
Cei mai mulți dintre noi suntem parcă zilnic într-o cursă contra cronometru. Sarcinile de lucru, treburile casnice, dus/luat copilul la activități extrașcolare și altele activități ne fac să și uităm de faptul că suntem într-o relație. Partenerul de viață este văzut cel mult ca un coleg de apartament și cam atât. Atunci când apelezi la terapie de cuplu, cei doi reușesc de fapt să își facă timp pentru ei și pentru relația lor. Chiar și o singură oră de terapie pe săptămână poate fi uneori cea care face diferența dintre o relație eșuată și un cuplu unit, care colaborează împreună ca o adevărată familie.
O viață intimă mai bună
Sunteți împreună de câțiva ani buni, iar acea flacără a pasiunii de la începutul relației pâlpâie sau aproape s-a stins de tot. Tot terapia de cuplu se dovedește și în acest caz soluția, pentru că în acest fel veți reînvăța cum să te bucuri de partenerul tău, să fiți împreună mereu. Și, în cazul celor mai multe cupluri, mai mult timp petrecut împreună îi va ajuta să reînvie acea pasiune de la început. Mai ales că, făcând împreună treburile casei, de exemplu, le veți termina și mai repede și nu veți mai fi atât de obosiți încât să nu mai aveți chef de niciun fel de… nebunii conjugale.
Nu lăsa fricile să îți domine relația
Teama de a nu fi respins, de a fi luat în râs sau oricare alta îți pot afecta viața de cuplu. De aceea, dacă nu ai curajul de a-i vorbi partenerului despre ele, încearcă să îl atragi către o terapia de cuplu. Cu sprijinul terapeutului, vei reuși să îți expui toate temerile și vei găsi, alături de partener, soluțiile cele mai bune pentru voi amândoi. De fapt, primul, dar și cel mai greu lucru care trebuie făcut atunci când vreți să vă salvați relația, este ca amândoi să fiți conștienți că aveți nevoie de ajutor de specialitate și să îl cereți. Mult curaj, ambiție dar și determinare ar trebui să fie sentimentele cu care porniți la drum. Este posibil să nu fie ușor, să realizați că totuși relația este sortită eșecului, dar măcar aveți amândoi certitudinea că ați procedat așa cum trebuie. Totuși, procentul celor care reușesc să își salveze relația este mult mai mare decât al celor care aleg calea separării!