Aplauze pentru poet… pe scenă de Ziua Culturii Naționale

0

Rodica Mandache şi tânărul actor Eduard Păuna vor recita în ambianţa muzicală creată la pian și țambal de Cătălin Răducanu, pe 21 ianuarie, ora 17, în Sala George Enescu a Universităţii Naționale de Muzică din București, versuri de Eminescu si ale altor poeţi români clasici, spectacolul fiind completat video online cu alte poezii în rostirea unor actori reper ai scenei româneşti, sub genericul Aplauze pentru poet… pe scenă.

Rodica Mandache şi Eduard Păuna în Aplauze pentru poet… pe scenă pe 21 ianuarie
Un spectacol despre emoţie, poezie şi muzică
„Am citit un poet moldovean… Eminescu îl cheamă… Am citit Împărat şi proletar, Strigoii şi atâtea altele… M-a impresionat teribil, moldoveanul ăsta genial”, scria George Bernard Shaw despre poetul Mihai Eminescu în anul 1930.

Spectacolul prezentat cu public pe 21 ianuarie la Bucureşti, va putea fi văzut online începând cu 28 ianuarie 2023 pe YouTube si Facebook, prin platforma aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro.
Primul traducător şi editor al lui Eminescu în limba engleză a fost Silvia Pankurst: „Opera lui Eminescu aparţine tuturor timpurilor. Fiecare vers scris de el e un giuvaer. Deşi pare pesimist e un mare optimist. Doreşte salvarea omului şi crede-n el… A fost un mare cetăţean al omenirii”.
Mai multe veţi vedea şi auzi în spectacolul Aplauze pentru poet… pe scenă, care încheie “săptămâna” culturii naţionale pe 21 ianuarie, de la ora 17, în Sala George Enescu a Universităţii Naționale de Muzică din București.
Proiectul Aplauze pentru poet… pe scenă este un spectacol multimedia complex după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina, care va aduce pe aceeași scenă poezia live din literature unor mari poeţi români: George Topârceanu, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, cu poezia lui Eminescu proiectată pe ecran în interpretarea actorilor Alexandru Repan, Ştefan Bănică, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac şi într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru, cu o selecţie de versuri dintr-o listă exhaustivă ce cuprinde poeziile eminesciene.
Video Aplauze pentru poet…pe scenă:

INTRAREA ESTE LIBERĂ

Spectacolul prezentat cu public pe 21 ianuarie la Bucureşti, va putea fi văzut online începând cu 28 ianuarie 2023 pe YouTube si Facebook, prin platforma aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro.

Rodica Mandache şi tânărul actor Eduard Păuna recită din şi despre Eminescu, în ambianţa muzicală creată la pian și țambal de Cătălin Răducanu, pe 21 ianuarie, ora 17, în Sala George Enescu a Universităţii Naționale de Muzică din București. Versuri ale altor poeţi români clasici completează video online spectacolul în rostirea unor actori reper ai scenei româneşti, sub genericul Aplauze pentru poet… pe scenă de Ziua Culturii Naționale.

Un spectacol despre emoţie, poezie şi muzică

„Eminescu a fost un geniu!”, ne spune Cioran. „Un geniu de care nu încetez să mă mir. Şi noi suntem obligaţi faţă de geniul lui şi de tulburarea ce ne-a vărsat-o-n suflet”. Francezul Alain Bosquet îi răspunde parcă: „Geniul oferă o atroce responsabilitate, Eminescu este tinereţea şi entuziasmul unui veac şi totodată freamătul lui tragic! Caragiale spunea: ”Eram foarte curios să-l cunosc. Nu ştiu pentru ce mi-l închipuiam pe tânărul aventurier ca pe un viitor om mare. Şi-nchipuirea mea un viitor om mare trebuia să fie ca neoamenii. S-a adeverit cu prisos. Era o frumuseţe. O figură clasică, încadrată de nişte plete lungi negre, nişte ochi mari… la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru. Un zâmbet blând şi adânc melancolic.”
Mai multe veţi vedea şi auzi în spectacolul Aplauze pentru poet… pe scenă, care încheie “săptămâna” culturii naţionale pe 21 ianuarie, de la ora 17, în Sala George Enescu a Universităţii Naționale de Muzică din București.
Proiectul Aplauze pentru poet… pe scenă de Ziua Culturii Naţionale este un spectacol multimedia complex după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina, care va aduce pe aceeași scenă poezia live din literatura unor mari poeţi români: George Topârceanu, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, cu poezia lui Eminescu proiectată pe ecran în interpretarea actorilor Alexandru Repan, Ştefan Bănică, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac şi într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru, cu o selecţie de versuri dintr-o listă exhaustivă ce cuprinde poeziile eminesciene.

INTRAREA ESTE LIBERĂ

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.