Adevar si post-adevar. De ce conteaza cu adevarat gandirea critica

0

Conferintele Ateneului Romin

„Adevar si post-adevar. De ce conteaza cu adevarat gindirea critica“

Despre adevar, relativitatea moralei si democratie, in dialogul dintre Mircea Dumitru si Timothy Williamson

 

Timothy Williamson, profesor la Universitatea Oxford, si Mircea Dumitru, profesor si Rector al Universitatii din Bucuresti, vor dialoga marti, 30 mai 2017, despre adevar, fals si democratie, in cadrul Conferintelor Ateneului Romin.

 

Sustinuta in limba engleza, dezbaterea se intituleaza ”Truth and post- truth. Why does critical thinking really matter?”/ „Adevar si post-adevar. De ce conteaza cu adevarat gindirea critica“ si beneficiaza de traducere simultana in limba romina. Evenimentul va avea loc marti, 30 mai 2017, incepind cu ora 18:30, la Ateneul Romin (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3). Intrarea la eveniment se va face incepind cu ora 18:00.

 

in deschidere va avea loc un moment muzical sustinut de Marin Cazacu si Stefan Cazacu.

 

„Continuam seria Conferintelor Ateneului, mentinind nota inalt academica a conferentiarilor. La fel, tema in dezbatere pe 30 mai se refera la subiecte care ar trebui sa preocupe lumea intelectuala de pretutindeni. Profesorul Timoty Williamson, unul dintre cei mai importanti filosofi contemporani va fi in dialog cu unul dintre cei mai proeminenti intelectuali romini, filosoful Mircea Dumitru. Conferentiarii si tema – Adevar si post adevar. De ce conteaza cu adevarat gindirea critica? – anunta un regal al spiritului“, declara domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“.

 

intr-o traditionala intoarcere la opera lui Platon, Timothy Williamson aduce in discutie, in volumul Tetralog. Eu am dreptate, tu gresesti, tema moralei si a argumentelor morale in raport cu adevarul, cunoasterea si intoleranta.

Plecind de la acest volum, cei doi interlocutori vor incerca sa identifice citeva posibile raspunsuri le intrebarile care framinta, in aceasta perioada, spatiul public: este adevarul relativ? Cit si cum mai conteaza standardele obiective ale moralei? Mircea Dumitru si Timothy Williamson vor aduce in discutie si relatia dintre adevar si populism, realizind astfel un paralelism intre epistemologie si etica.

 

Nascut la Uppsala (Suedia), profesorul Timothy Williamson a studiat matematica si filosofie la Balliol College (Oxford). A urmat apoi doua masterate, ultimul obtinut in anul 1986 cu distinctia ad eundem gradum, dar si un doctorat in filosofie finalizat in 1981. Cariera sa academica a debutat odata cu studiile masterale: intre anii 1980-1988 a fost lector in filosofie la Trinity College (Dublin), apoi a predat vreme de sase ani la University College din Oxford. Din anul 2000 pina in prezent, profesorul Williamson a sustinut numeroase cursuri in calitate de visiting professor sau fellow la prestigioase universitati din intreaga lume: MIT, Princeton University, University of Canterbury, University of Michigan sau Yale University.

Timothy Williamson este unul dintre cei mai importanti filosofi contemporani, avind profunde contributii in filosofia analitica. Studiile sale au schimbat cursul dezbaterilor dintre logicieni si filosofi, redefinind agenda multor domenii din aria filosofiei si, in special, din epistemologie, logica filosofica si metafizica. Cartile sale, printre care Identity and Discrimination, Vagueness, Knowledge and its Limits sau Modal Logic as Metaphysics, au fost primite cu deosebit interes de comunitatea stiintifica internationala, impresionind pentru viziunea filosofica profunda si pentru virtuozitatea lor tehnica, doua dintre cele mai importante trasaturi ale personalitatii stiintifice a profesorului Williamson.

 

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este rector al Universitatii din Bucuresti din decembrie 2011. Este membru corespondent al Academiei Romine si profesor la Departamentul de Filosofie Teoretica al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti. A fost decan al Facultatii de Filosofie intre 2000-2008 si prorector al Universitatii din Bucuresti in perioada 2008-2011. Specialist in logica filosofica, filosofia limbajului, metafizica modalitatilor, epistemologie, filosofia mintii si a constiintei, Mircea Dumitru a obtinut titlul de doctor in filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans in mai 1998, iar doua luni mai tirziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din Bucuresti. A fost profesor invitat la Universitatea Lyon 3 „Jean Moulin”, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.

 

Cei care vor dori sa asiste la Dialogurile Ateneului Romin – ”Truth and post- truth. Why does critical thinking really matter?” pot procura bilete de la Casa de bilete a Ateneului Romin. Pretul unic este de 10 lei.

 

Accesul presei la eveniment este liber.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.