.

Top 3 măsuri de optimizare SEO în cazul unui update de algoritm Google

0

Nu întâmplător, se spune că între Google și SEO există o legătură de tipul love / hate relationship. Pe de o parte, giganticul motor de căutare de origine americană nu este în mod expres împotriva tehnicilor specifice Search Engine Optimization, acestea chiar ajutându-l într-un fel pentru a returna rezultate relevante utilizatorilor săi.

Pe de altă parte, însă, procesul de optimizare SEO a site-urilor pentru motoarele de căutare (în speță, Google) poate intra, într-o oarecare măsură, în conflict cu miza financiară a marii companii americane. Cu alte cuvinte, la modul diametral opus față de optimizarea SEO, de care se ocupă agențiile de profil, Google pune la dispoziția antreprenorilor digitalizați propriul serviciu de promovare și publicitate pe Internet – anume, Google Ads.

Spunem că cele două tehnici sunt diametral opuse din punct de vedere al traficului „vânat”. În timp ce procesul de optimizare SEO, care se întinde pe termen lung, urmărește obținerea de trafic organic, campaniile de tip PPC (Pay Per Click) își setează obiective pe termen scurt, iar traficul generat poartă denumirea de trafic plătit.

În esență, ambele tehnici de marketing online au drept resort motoarele de căutare și se pot înscrie sub aceeași egidă, practic: SEM (Search Engine Marketing), adică „marketing prin motoare de căutare”. Totuși, având în vedere miza financiară menționată anterior, e lesne de înțeles faptul că Google preferă campaniile de tip PPC în detrimentul procesului de optimizare SEO – întrucât, cea dintâi opțiune reprezintă o sursă directă de profit pentru corporația mamă.

În concluzie, ori de câte ori Google rulează un update de algoritm, privind indexarea și afișarea site-urilor în SERPs (paginile cu rezultate de căutare reurnate), acest lucru va stârni controverse, dileme și polemici în lumea SEO. Niciodată Google nu va fi 100% explicit privind modificările aduse și cum acestea pot influența ranking-ul brandurilor care beneficiază de optimizare SEO.

În plus, în general, este deja bine cunoscut faptul că procesul de optimizare a site-urilor pentru motoarele de căutare poate cunoaște succese și insuccese, urcușuri și coborâșuri în funcție de specificul business-ului respectiv, de nivelul competiției și de… abordarea (expertiza) specialistului în cauză.

Cu alte cuvinte, nu există o rețetă a reușitei universal valabilă, iar confuzia pe care Google o poate stârni prin update-urile sale îngreunează uneori și mai mult situația. Și, totuși, ce e de făcut atunci când o astfel de situație se ivește – mai precis, un update de algoritm?

  • Analiză amănunțită, cu atenție la detalii… cheie

Primul pas constă în monitorizarea detaliată a schimbărilor de performanță ale site-ului respectiv, cât și ale competitorilor. Uneori, pozițiile pot fluctua negativ, dar și pozitiv. Deci, există atât update-uri cu avantaje, cât și cu dezavantaje.

  • Monitorizarea zilnică a pozițiilor

Singurul mod prin care se poate constata dacă un site este afectat de un update de algoritm Google constă în monitorizarea fluctuațiilor de trafic și poziții. Pe perioada derulării update-ului, este indicat ca acest lucru să se realizeze zi de zi.

  • Re-auditarea site-ului

În situația în care actualizarea de algoritm a avut un impact negativ asupra site-ului, următorul pas este realizarea unui nou audit SEO, pentru a descoperi și soluționa eventualele consecințe legate de: content, link-building, detalii tehnice, factori UX ș.a.m.d.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.