Sake-ul matusii si Doamna Aoi

0

Spectacolul coupe Sake-ul matusii (teatru kyogen) si Doamna Aoi (teatru No) deschide seria evenimentelor culturale dedicate celebrarii anului prieteniei dintre Japonia si tarile dunarene. Totodata se aniverseaza 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice dintre Japonia si Romania.
Asociatia Nogaku (Asociatia Actorilor Profesionisti de Teatru No din Japonia) ne invita la un spectacol de 70 de minute, in care peste 20 de actori japonezi vor imbina, intr-un limbaj poetic, arta dramatica, cantecul si dansul. Atat teatrul No, cat si cel kyogen au o indelungata traditie in cultura japoneza. Este prima reprezentatie de acest gen sustinuta in Romania.
Despre Spectacol:
Sake-ul matusii (Obagasake) este o poveste despre o femeie, proprietara unui magazin de bauturi si nepotul sau care, purtand o masca de demon, o pacaleste si reuseste sa ii bea bautura pana se imbata. El adoarme si astfel femeia descopera cine era ”demonul” in realitate.
Cea de-a doua piesa, una din cele mai iubite piese No, Doamna Aoi (Aoi no Ue), a fost scrisa de Zeami Motokiyo (1363-1443), cel mai important dramaturg al teatrului No, si este bazata pe o opera clasica din secolul XI. Aoi, sotia legitima a lui Genji a fost ametita si adormita de o fantoma, iar pentru a o trezi Genji incearca diferite incantatii, rugaciuni si chiar tratamente, dar nici unul nu are efect. Subalternii lui s-au gandit la un plan si au dus corpul posedat sa fie descantat de o miko (fecioara care slujeste la un altar shintoist). La sunetul scos de arcul (azusayumi) acesteia, din caruta stricata cu care era transportat corpul lui Aoi se ridica un spirit care incepe sa sopteasca amaraciunea de a nu se putea rupe din nesfarsitul ciclu al renasterilor. Spiritul se prezinta ca fiind Rokujo Miyasudokoro, una dintre iubitele de demult ale lui Genji. Cand spiritul pomeneste despre resentimentele pe care le avea din cauza ca dragostea lui Genji se mutase de la ea catre Aoi, se apropie de capataiul lui Aoi si incearca sa o rapeasca in lumea cealalta (yomi no kuni). Vazand acestea, insotitorul lui Genji cheama un servitor si il trimite sa il aduca pe preotul Yokawa no Kohijiri. Cand acesta incepe sa se roage apare Miyasudokoro transformata intr-un spirit rau si il ataca. Cei doi se lupta puternic, dar in cele din urma spiritul rau este infrant de puterea intelepciunii budiste, moare impacat si dispare.
Spectacolul este organizat de Ambasada Japoniei in Romania, Fundatia Japonia si Teatrul National
Distributia: Yaemon Yamashita, Yoshito Sekine, Yasuyuki Kihara, Kenkichi Tonoda, Shingo Kou, Katsuhiro Shimodaira, Yasuharu Odagiri, Naotaka Kakutou, Yoshinari Shimizu, Masataka Sagawa, Kojiro Sumi, Takayuki Matsuyama, Hideshi Norihisa, Yusuke Kuribayashi, Yoshitaroh Tsukuda, Masato Kotera, Takashi Zengiku, Ryuhei Zengiku, Noriyoshi Ohkura 
Data/Ora: 19:00
Sala:Sala Mare
Durata: 1h si 10′
Pret bilet: 20 RON, 16 RON, 6 RON
Locatie: Teatrul National

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.