.
3

Premiera spectacolului „SUMMIT” de Florin Fieroiu – teatrul Masca

0

SUMMIT, reprezintă o explorare teatrală și coregrafică a principiilor și esteticii mișcării dadaiste, curent artistic revoluționar apărut la începutul secolului al XX- lea, care l-a avut în centrul său energetic și conceptual pe Tristan Tzara, alături de Hugo Ball, Francis Picabia, Marcel Janko, Andre Breton și alți artiști remarcabili ai vremii.

„SUMMIT”– o nouă premieră a stagiunii 2023 – 2024

“Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, la avanpremiera și premiera spectacolului „SUMMIT” de Florin Fieroiu.

Avanpremiera va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 19.00, iar premiera duminică, 26 noiembrie, de la ora 19.00.

Ca reacție la dezbaterile artistice contemporane și crizele lumii în care trăim, spectacolul își propune să readucă în atenția publicului spiritul unei generații revoluționare, curiozitățile și fricile lor, revolta, nihilismul și totodată curajul de a se opune trecutului fără nici un fel de milă față de valorile acestuia.

Articulat în jurul ideilor originale regăsite în lucrarea lui Tristan Tzara, „Sept manifestes Dada” publicată la Paris în 1924, procesul de lucru urmărește descoperirea unui spațiu artistic ieșit din tipare, a unui cadru dedicat spargerii convențiilor scenice și căutării dincolo de logică, a unui demers estetic în care mecanismul psihologic nu mai are nicio relevanță. „În plan ultra-subiectiv – privesc această producție ca pe o punte absolut necesară între mainstream-ul teatral al secolului trecut și o nouă plajă de problematizări ale societății în care trăim – ale căror chestionări reprezintă singura „validare” a unui spectacol contemporan nou,” declară Vlaicu Golcea, compozitor.

Proiectul reprezintă totodată o (re)întâlnire importantă între trupa Teatrului Masca, cu peste 30 de ani de experiență în teatrul gestual și imaginarul special al lui Florin Fieroiu. „Gesturile și ticurile la puterea a șaptea, anti-muzica, fuga cu spatele, anarhia scenică, anti-logica, dramaturgia aleatorie, declamația care se sparge de zidul spectatorilor uluiți nu ne vor pune nici o problemă estetică pentru că Dada ne-a oferit un context perfect de explorare și valorificare a acestor idei,” declară Florin Fieroiu, regizorul spectacolului.

Combinând cuvântul și mișcarea într-un limbaj vizual și sonor fascinant, ”SUMMIT” este o invitație într-un univers artistic inovator și provocator, o ușă semi-deschisă către expresivitate, creativitate… libertate.

Conceptul, scenariul și regia spectacolului sunt semnate de Florin Fieroiu. Muzica este compusă de Vlaicu Golcea. Cristina Milea a realizat costumele și decorul, ajutată de Cosmina Croitoru, asistentă de scenografie. Din distribuția spectacolului fac parte: Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu, Dora Iftode, Alina Crăiță, Valentin Mihalache, Laura Dumitrașcu-Duică și Mădălin Mladinovici.

Stagiunea 2023-2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca include șase premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia autoreflexiv.

Teatrul Masca este un punct de reper în lumea culturală a Bucureștiului și a României, cunoscut pentru abordarea sa neconvențională. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca va continua să aducă arta teatrală mai aproape de comunitate, întotdeauna în căutare de modalități de a se reinventa și a crea conexiuni autentice cu publicul său.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.