Pizza – intre Napoli si restul lumii

0

Istoria Pizza

Desi stramosii pizzei actuale par a avea radacini in epoca neolitica, din motive lesne de intuit, painea plata fiind mult mai usor de copt, originile termenului "pizza" sunt incerte, acesta fiind pentru prima data fiind consemnat in anul 997, in latina veche. In secolul 16, in regiunea Napoli, termenul "pizza" era folosit pentru a defini o paine rotunda si plata. Pizza definea o o bucata de paine folosita de brutari pentru a testa temperatura cuptorului. Un fel de paine a saracului, era vanduta pe strada, si n-a fost considerata o reteta de bucatarie pentru multa vreme. Pana in secolul 17, pizza era acoperita cu un sos alb, inlocuit mai tarziu cu ulei de masline, branza, rosii sau peste.
Considerata, pe buna dreptate, o varianta imbunatatita a foccaciei, pizza a avut o explozie a raspandirii in intreaga lume, abia in secolul 20. Inovatia care a facut din painea subtire pizza a constat in adaugarea sosului de rosii ca topping, rosiile devenind in secolul 18 o alta hrana a saracului, in regiunea Napoli.

Tipuri de Pizza

Napolitanii au un cult pentru pizza, unele pizzerii nerecunoscand "oficial" decat doua tipuri de pizza: Marinara si Margherita.
Pizza Marinara este cea mai veche, si contine sos de rosii, oregano, usturoi si ulei de masline presat la rece. Desi se numeste Marinara, reteta traditionala nu contine peste sau fructe de mare, asa cum ati vazut prin unele restaurante romanesti, numele venindu-i de la "marinara", care inseamna in limba italiana sotia marinarului. Aceasta pizza reprezenta mancarea cu care "marinara" isi astepta sotul venit din larg, in golful Napoli.

Daca pizza Marinara are origini umile, nu acelasi lucru se poate spune si despre Pizza Margherita, creatia lui Raffaele Esposito, care lucra in pizzeria "Pietro… e basta così" (pizzerie care functioneaza si astazi). In 1889 el a pregatit trei pizza in cinstea vizitei regelui Umberto I si reginei Margherita de Savoy. Favorita reginei a fost cea care reprezenta culorile steagului italian, verdele frunzelor de busuioc, albul mozzarelei si rosul sosului de rosii, numita de atunci Pizza Margherita.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.