Atat de multe lucruri sunt posibile in ziua de azi, prin faptul ca totul este mai rapid si ma usor de obtinut. Astfel, ca si iubitori de mancare, putem incerca preparate chiar si din cele mai indepartate colturi ale lumii, direct in orasul nostru. Dar dupa cum bine stim, si in cazul preparatelor noastre traditionale, cele mai bune sunt tot cele realizate in tara de origine cu ingrediente autohtone, proaspete si naturale si prin tehnici transmise de multe generatii.
Fiecare tara are cel putin un preparat traditional, asa cum noi avem sarmalele sau mamaliguta, printre multe altele. In alte tari acestea provin din mai multe surse, asa cum este cazul celor ce sunt impartite in mai multe zone, precum Ciprul, unde prin ocupatiile numeroase de-a lungul secolelor, diferite culturi si popoare s-au integrat in acest teritoriu si au dat nastere la foarte multe concepte noi. Chiar si in prezent, tara este impartita in mare parte in Greci-Ciprioti si Turci-Ciprioti si astfel, exista aici mai multe culturi, traditii, obiceiuri, religii si mai sus metionatele preparate culinare traditionale.
Ca un intreg, tara le pune la dispozitie turistilor foarte multe zone ce pot si merita sa fie vizitate, chiar in orice perioada a anului, gratie climatului mediteranean foarte bland. Iar cei ce vor sa descopere cat mai mult din bucataria si preparatele specifice Ciprului, provenite in timp din zonele sudice ale Europei si dinspre Orient, nu trebuie sa rateze orasul Limassol. Fiind al doilea ca marime in tara precum si un important port si zona industriala, aici pot fi gasite si cele mai bune reztaurante si localuri cu specific traditional. Si sa nu uitam de vestitele cafenele turcesti unde chiar daca nu putem afla secretul din spatele gustului inconfundabil, ne putem bucura de o bautura pe cinste.
Probabil ca cel mai comun si cunoscut preparat este „meze” care consta intr-un ameste de salate calde si reci cu verdeturi, carne si peste. De asemenea, aici sunt intalnite preparate specifice atat bucatariei grecesti cat si cele turcesti, precum Gyros, Musaca, Suvlaki, Yalanci Dolma, Sis Kebab sau Molohiya. Aceste preparate nu tin doar de zonele ocupate de cele doua culturi ci pot fi gasite peste tot pe insula la restaurante si magazine de tip fast-food dar si prepartate de localnici in mod constant, acestea fiind de alfel si cele mai bune, din opinia multor turisti care au vizitat aceasta insula in principal pentru mancare.
Foarte vestite sunt si vinurile din Cipru, de la rosu si pana la alb, perfecte cu oricare dintre preparatele mai sus mentionate, in special cele care au la baza carne de berbecut si mai ales de peste. Iar ceea ce da si mai mult gust unei salate sau unui anumit preparat este sosul, si acestea realizate din ingrediente locale, unele dintre acestea care pot fi gasite doar pe insula sau in zonele cu climat asemanator, unde ajung la maturitate absoluta si au un gust mult mai bun.
Asadar, daca si voi sunteti in cautarea celor mai bune preparate si aveti ca si tinta Ciprul, asiguratui-va ca aveti la dispozitie suficient timp pentru a va bucura pe deplin de o astfel de experienta.