Vineri, 14 iunie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO prezintă la Sala Radio ultimul eveniment din seria INTEGRALEI BRAHMS (lucrările simfonice și concertante), un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani. Pe parcursul stagiunii 2023-2024, ansamblul Radio România a prezentat acest proiect în cadrul a 4 concerte extraordinare, cu participarea unor invitați speciali din țară și din străinătate.
NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA: ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio
Și de această dată, concertul se va bucura de prezența unor muzicieni de cel mai înalt nivel artistic. La pupitrul dirijoral se va afla cunoscutul dirijor japonez NAOTO OTOMO, care și-a construit un parcurs însumând peste 40 de ani de carieră artistică. Este dirijor invitat onorific al Orchestrei Simfonice din Tokyo (din aprilie 2014), dirijor onorific al Orchestrei Simfonice din Kyoto (din 2008) și director muzical pentru Orchestra Simfonică Ryukyu (din 2016).
Evenimentul este ultimul concert al stagiunii 2023-2024 în care îi puteți aplauda pe scena Sălii Radio pe doi dintre apreciații soliști Radio România: violonistul ALEXANDRU TOMESCU și violoncelistul RĂZVAN SUMA. Cei doi vor interpreta Dublul concert în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră semnat de Brahms și seara se va încheia cu Simfonia nr. 3 creată de marele compozitor german.
De la debutul său cu Orchestra Simfonică NHK (Tokyo), la vârsta de 22 de ani, NAOTO OTOMO a fost invitat în mod regulat să dirijeze toate orchestrele importante din întreaga Japonie. Pe lângă dirijat, a fost primul director muzical al sălii de concerte Tokyo Bunka Kaikan.
În afara țării sale, Otomo a dirijat Orchestra Filarmonică din Osaka și Orchestra Simfonică din Tokyo în turneele lor în străinătate și a apărut în repetate rânduri alături de Orchestra Filarmonică Regală din Stockholm, Orchestre national de Lorraine, Orchestre de Cannes, Orchestra della Toscana, Orchestra Simfonică din Indianapolis, Orchestra Simfonică din Colorado, Orchestra Simfonică din Hawaii ș.a.
În 2001, alături de colegul său dirijor Alan Gilbert, a fondat seminarul internațional anual de muzică „Music Masters Course Japan” pentru a pregăti muzicieni mai tineri.
Născut în 1958 la Tokyo, Naoto Otomo a absolvit Școala de Muzică Toho Gakuen, după ce a studiat dirijatul cu Seiji Ozawa, Kazuyoshi Akiyama, Tadaaki Otaka și Morihiro Okabe. Otomo a fost, de asemenea, format la Tanglewood Music Festival, unde a lucrat cu André Previn, Leonard Bernstein și Igor Markevitch.
Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, ALEXANDRU TOMESCU este un violonist cu o carieră bogată realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit în folosință vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument, misiune îndeplinită în primul rând prin turneele sale naționale.
Director artistic al CellEAST Festival, RĂZVAN SUMA este solist concertist al Orchestrelor Radio, conferențiar dr. al Universității Naționale de Muzică București și director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania. Răzvan Suma a organizat turnee naționale începând din anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-a plasat în topul celor mai activi violonceliștilor români. De asemenea, este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian.