La azil de batrani Bucuresti oamenii isi traiesc frumos ultima parte a vietii

0

Batranii seamana in multe privinte cu copacii seculari. Ambii poarta pe trup si in suflet urmele trecerii vremii. Pomul a pierdut multe crengi si poarta multa notificari pe coaja sa. L-a durut cand perechea aceea de tineri a scris cu bricheagul pe trunchiul sau: „Maria si Andrei=love”. Nici macar nu au ramas impreuna. Au scrijelit pomul si dupa cateva luni s-au despartit. Altii si-au fagaduit ca se vor iubi mereu si s-a intamplat acelasi lucru. Si omul poarta pe chipul lui stresul, zilele grele de munca si noptile nedormite. E macinat de boala, merge incet si nesigur si seamana cu o jucarie stricata, dupa cum spunea poetul, dar este bine ca i-a fost viata asa de lunga.

Sunt batrani si batrani. Unii se mentin in forma prin munca si prin sport, altii abia se imbraca si se misca, dar exista si batrani imobilizati sau bolnavi de Alzheimer. Pentru toti este un loc la azil de batrani Bucuresti unde sunt ingrijiti si se pot distra tot timpul.
Este important ca ultima parte a vietii sa fie traita frumos, fara certuri si reprosuri. Daca un batran are mai multi copii, se vor certa intre ei care sa il ingrijeasca si acest lucru il va supara enorm pe omul in cauza.
Nu se va simti bine nici singur in casa lui. Din pacate, am vazut batrani imobilizati la pat care sunt la mila vecinilor. Nu au pe nimeni sau au fost uitati de copii si vecinii sunt cei care le aduc apa si mancare si le fac focul!
Ultima parte a vietii este foarte grea, chiar daca omul s-a realizat si a cules roadele muncii sale deja. In mod cert ca si batranul ar trebui sa se gandeasca serios la soarta sa de cand se afla in putere si sa isi rezerve el un loc la azil, sa nu mai astepte la mila vecinilor.
Azilul ofera ingrijire de calitate premium celor care vin aici si acest lucru se poate demonstra evaluandu-se urmatoarele aspecte:
1. Conditiile.
2. Curatenia.
3. Mancarea.
4. Serviciile medicale.
5. Supravegherea.
6. Activitatile organizate.
Camerele nu sunt mai mari de 2-4 paturi si intre colegii de camera se stabilesc prietenii frumoase. Sunt spatioase, luminoase, curate, de la ferestrele unora dintre ele se poate vedea vegetatia bogata din vecinatate.
Paturile si pernele sunt moi si suficient de mari, iar la venirea in azil, fiecare bunic primeste o saltea noua.
Curatenia este de nota 10. Daca vizitezi azilul poti vedea asta de la intrarea in curte, pana la baie, bucatarie, sala de mese, sala de socializare si piscina. Personalul munceste enorm ca totul sa straluceasca in jur, sa nu fie fir de praf si sa se mentina un miros de proaspat.
Mancarea este sanatoasa, buna si suficienta, hrana fiind echilibrata pentru aceasta categorie de varsta. Cele doua suplimente de hrana sunt oferite pentru a asigura energia organismului ajuns in aceasta dificila etapa a vietii. Daca apartinatorii aleg pachetul premium, batranii au bucatarie proprie, in cazul in care le este pofta de ceva si doresc sa gateasca ei si primesc mancare conform dorintelor sau nevoilor lor. Se poate stabili un meniu pentru diabetici, de exemplu sau pentru vegetarieni.
Serviciile medicale sunt permanente si „la domiciliu”. Ii este rau unui batran de la azil, echipa medicala isi face datoria si numai daca nu poate rezolva urgenta respectiva, trimite batranul cu salvarea mai departe la spital. Este grozav de bine sa ai un medic la dispozitie tot timpul si sa stii ca bunicul sau parintele tau va beneficia pe loc de serviciile sale!
La azil, bunicii isi pot organiza frumos viata sau pot participa la activitatile propuse de managerii institutiei.
O zi poate incepe la sala de sport cu gimnastica de inviorare, dupa ce batranul si-a facut baie. 10 minute de miscare inseamna mult pentru organism. Apoi urmeaza micul dejun, dupa care bunicul este liber sa inoate in piscina, sa mearga la sala de socializare si sa joace sah sau table, sa se uite la televizor sau sa citeasca.
Activitatile organizate pentru bunici sunt urmatoarele:
-iesiri in parcul Herastrau. Nu se poate un cadou mai minunat ca acesta, fiindca intr-un parc mare si frumos te simti copil la orice varsta! Pe lac poti admira ratele si lebedele, te poti plimba cu vaporasul si iti poti cumpara vata de zahar, daca iti este pofta sau alte bunatati care se vand prin parc. Inghetata este expusa atat de frumos si are asa de multe culori si arome, incat nu stii cum sa combini cupele intre ele!
-excursii de o zi la manastiri renumite pentru frumusetea si spiritualitatea lor. Omul trebuie sa se ingrijeasca si de suflet, nu numai de corp.
-aniversari. Oamenii stiu data ta de nastere si te sarbatoresc cu fast.
-duhovnic. Ti se ofera posibilitatea sa iti tii la fel de bine credinta si la azil ca acasa. Te poti spovedi, poti cere un sfat parintelui si poti tine posturile, daca vrei si sanatatea iti permite acest lucru, fiindca personalul de la caminul de batrani te ajuta.
-iesiri la restaurant, sa te simti din nou tanar si in centrul atentiei.
Am apreciat decizia unei rude apropiate care a spus ca se va duce singura la azil, cand va constata ca nu se mai descurca, fiindca nu vrea sa isi impovareze fiica si ginerele, ci doreste sa ramana o amintire frumoasa pentru ei.
Dupa cum se fac asigurari de sanatate si pensie facultativa din timpurile bune, la fel ar trebui sa se poata rezerva si locurile de la azil: omul sa fie sigur ca are cine il ingriji la batranete!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.