.
3

Jucători de poker cândva celebri, acum anonimi

0

Boom-ul pokerului a fost o perioadă magică în care acest joc de noroc a atins culmi importante de popularitate. Această perioadă, care a durat între 2003-2006, a fost marcată de o creștere a numărului de jucători noi, de emisiuni TV de poker și de reclame. Chiar dacă gamblerii nu se puteau bucura de ofertele pe care noi le avem acum, cum ar fi rotiri gratuite fara depunere Betano, aceștia erau cu adevărați împătimiți de mirajului unui posibil câștig.

Boom-ul a creat, de asemenea, o serie de jucători celebri care au prosperat în acești ani. Mulți dintre acești profesioniști de poker au devenit faimoși datorită sponsorizărilor și aparițiilor lor televizate.

Dar toate lucrurile bune au un sfârșit. Unii dintre cei care au devenit vedete în timpul boom-ului au dispărut. Motivele dispariției lor includ totul, de la pierderea contractelor de sponsorizare până la performanțele slabe din ultimii ani.

Jamie Gold

Jamie Gold a devenit copilul poster al boom-ului pokerului când a câștigat Main Eventul WSOP 2006, adică 12 milioane de dolari. Plata de 12 milioane de dolari este încă un record pentru Main Event. Dar acesta este singurul record pe care Gold îl va stabili în timpul carierei sale de poker.

Cu mult înainte de a deveni un jucător de poker serios, Gold a fost agent de talente la Hollywood. Acest lucru l-a determinat să lucreze la o emisiune TV cu foștii câștigători ai Main Event-ului Johnny Chan și Chris Moneymaker.

Gold, care la acea vreme era un jucător recreațional, a preluat sfaturi de la acești profesioniști și a început să joace mai des. A câștigat mai multe turnee înainte de a intra în Main Eventul WSOP 2006, unde s-a imortalizat în istoria pokerului.

Intrând într-un turneu principal cu un număr record de 8.772 de jucători, Gold a ajuns la masa finală. Aici, a eliminat șapte dintre cei opt adversari ai săi în drumul spre premiul cel mare de 12 milioane de dolari.

Avea un stil neortodox, care presupunea raise-uri extrem de riscante și încerca să își convingă adversarii fie să îl cheme, fie să se retragă. În ceea ce o privește pe aceasta din urmă, uneori mințea sau spunea adevărul atunci când avea o mână grozavă.

Gold chiar i-a arătat una dintre cărțile sale de joc unui adversar la un moment dat în timpul turneului. În ciuda tacticilor sale enervante, amatorul nu a primit niciodată vreo sancțiune din partea personalului turneului.

Câștigarea Main Eventului din 2006 avea să fie principalul punct culminant al zilelor de poker ale lui Gold. La scurt timp după victorie, a fost dat în judecată de Crispin Leyser pentru jumătate din câștiguri.

Buy-in-ul de 10.000 de dolari al lui Gold pentru Evenimentul Principal a fost plătit de Bodog.com ca parte a unei înțelegeri de afaceri. El a găsit celebrități care să joace sub numele Bodog în schimbul unui loc gratuit de 10.000 de dolari.

Leyser a susținut că l-a ajutat pe Gold să recruteze celebrități în baza unui acord prin care el ar fi primit jumătate din orice câștig. Cele două părți au ajuns la o înțelegere extrajudiciară pentru o sumă nedezvăluită.

Gold a încercat să-și păstreze magia pokerului după victoria de la WSOP. Dar lucrurile nu au mers bine pentru agentul de talente, deoarece a concurat împotriva unor profesioniști de elită în cadrul emisiunii High Stakes Poker de la GSN.

Era evident că victoria sa în Main Event a fost o întâmplare, deoarece a donat în mod constant bani profesioniștilor de top. A reușit să adune câteva turnee de-a lungul anilor, dar nimic nu se compară cu faimoasa sa victorie de la WSOP de acum un deceniu.

Prahlad Friedman

Prahlad Friedman a început să joace poker în timp ce studia la UC Berkeley. A avut prima experiență de joc la Oaks Card Club din Bay Area la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000.

În cele din urmă, Friedman a ajuns să aibă succes în aceste jocuri de cash live. A trecut apoi la jocul online la Full Tilt Poker, UB Poker și PokerStars.

“Spirit Rock” a fost una dintre primele povești de succes online cu mize mari, zdrobind jocurile Omaha cu mize cuprinse între 25$/50$ și 50$/100$.

Friedman a câștigat milioane de dolari înainte ca Tom “durrrr” Dwan, Ilari “Zigmund” Sahamies și Viktor “Isildur1” Blom să devină o modă a pokerului online pe mize mari.

Cu toate acestea, a fost înșelat la UB printr-un scandal major inițiat de campionul WSOP din 1994, Russ Hamilton. Acesta din urmă a folosit un cont “god mode” de la biroul UB care îi permitea să vadă cărțile de joc ale adversarilor.

Friedman a fost una dintre cele mai mari victime ale lui Hamilton atunci când scandalul de înșelăciune a izbucnit în 2008. Ulterior, el a șocat lumea pokerului semnând cu UB Poker în decembrie 2010.

Când a fost întrebat despre această decizie, Friedman a subliniat modul în care UB i-a rambursat pierderile după scandal. Afacerea nu a durat prea mult, însă, deoarece UB s-a prăbușit rapid după Black Friday (15 aprilie 2011).

Sponsorizarea sa a fost reziliată, iar el a fost văzut ca un paria de către comunitatea de poker. Friedman a garantat pentru UB atunci când l-au semnat și a fost ars după aceea.

Prahlad a ieșit din lumina reflectoarelor în poker după acest dezastru. Dar a reapărut ca rapper/producător. Friedman și prietena sa, Aida Leal Magalhaes, au lansat EP-ul “Hazy Eyes” în aprilie 2017 și continuă să facă muzică.

Clonie Gowen

Clonie Gowen a fost una dintre primele jucătoare de poker și a apărut frecvent la Poker After Dark.

Blonda a căpătat notorietate și prin contractul de sponsorizare cu Full Tilt Poker. Ea a apărut în mai multe segmente de la Full Tilt TV, unde împărțea sfaturi împreună cu colegii profesioniști.

Fostă concurentă la concursul de frumusețe pentru adolescenți, Gowen a dovedit că faima ei în poker nu se rezuma doar la aspect. La mijlocul anilor 2000, a adunat mai multe încasări de 6 cifre în turnee.

Lucrurile s-au prăbușit pentru Gowen, însă, când a fost eliberată brusc din contractul cu Full Tilt în noiembrie 2018. Ea nu a primit nici invitații viitoare la înregistrările Poker After Dark.

Toate acestea au pornit de la o neînțelegere pe care ea a avut-o cu compania mamă a Full Tilt, Tiltware, în legătură cu ceea ce se percepea a fi participația ei. Ea susținea că i s-a promis o participație de 1% din Full Tilt pentru că i-a promovat.

Gowen a dat în judecată Tiltware pentru daune de 40 de milioane de dolari din cauza neînțelegerii privind proprietatea. Eforturile sale legale au eșuat, însă, iar din 2008 nu a mai încasat bani într-un turneu live.

Brad Booth

Brad Booth a devenit cunoscut în timpul boom-ului pokerului pentru că era un jucător cu mize mari și avea un trecut interesant. Canadianul, a cărui poreclă este “Yukon Brad”, a jucat poker peste tot, de la Calgary până în îndepărtatul teritoriu Yukon.

A fost un jucător de poker live și online de mare succes, care a câștigat milioane de dolari. Odată, Booth a folosit o parte din bankroll-ul său pentru a cumpăra la High Stakes Poker pentru “un milion de dolari”.

A devenit un jucător popular la TV pentru personalitatea sa simpatică și pentru dorința de a se confrunta cu cei mai buni jucători din lume. Era, de asemenea, destul de priceput, fiind etichetat odată drept “savant în poker” de către colegul său profesionist Phil Laak.

Totuși, cariera sa a avut un declin major atunci când, la fel ca Friedman, a devenit victima scandalului de trișare de la UB. Booth a fost înșelat cu 2 milioane de dolari și nu a primit niciodată vreo compensație.

Yukon Brad a continuat să cadă și mai mult în abis pierzând încă 4,2 milioane de dolari prin intermediul pokerului online. Booth susține că scandalul de înșelăciune i-a afectat psihicul și l-a făcut să își pună la îndoială jocul.

Având puține fonduri, a început să împrumute bani de la alți profesioniști. Acest lucru a dus la o altă pată neagră în cariera sa, când Doug Polk l-a dat de gol pe Booth pentru că nu a reușit să ramburseze un împrumut de 28.000 de dolari.

Booth a acordat recent un interviu în 2018, în care a discutat despre tacticile sale de gestionare deficitară a banilor în anii săi de succes. În prezent, el macină în jocuri de cash cu mize mici și visează să revină într-o zi la vechea sa glorie în poker.

Andy Bloch

Cu mult înainte de a începe să joace poker, Andy Bloch a fost membru al faimoasei echipe de blackjack de la MIT. Grupul său a fost trimis la Monte Carlo pentru a juca, iar odată a câștigat 100.000 de dolari într-o singură noapte acolo.

Bloch a început să joace poker în paralel cu cariera sa de succes la blackjack la începutul anilor 1990. A început cu evenimente cu buy-in de 35 de dolari și a ajuns la buy-in-uri mai mari.

Bloch, care deține două diplome de inginer electrotehnist de la MIT și un doctorat în drept de la Harvard, s-a implicat în poker până în 1997. A sărit peste ultima săptămână de cursuri la Facultatea de Drept de la Harvard pentru a juca la WSOP în acel an.

În cele din urmă a trecut examenul de barou în 1999 și ar fi putut să-și înceapă cariera juridică în acest moment. În schimb, Booth a ales să-și pună cariera juridică în așteptare și să se concentreze pe poker.

Nu a mai privit înapoi după ce a câștigat o serie de încasări, inclusiv două participări la masa finală WSOP în 2001. Succesul său a continuat în perioada de boom a pokerului, câștigând milioane de dolari în turnee live.

Cel mai mare câștig încasat în poker este de 1 milion de dolari, pe care l-a câștigat după ce a ocupat locul doi la evenimentul WSOP 2006 $50k HORSE. De asemenea, a câștigat 500.000 de dolari pentru că a câștigat Pro-Am Poker Equalizer 2006.

Bloch a primit multă recunoaștere pentru că a fost unul dintre profesioniștii Full Tilt Red. Dar contractul său de sponsorizare a luat sfârșit după evenimentele de Black Friday. Deși este în continuare jucător profesionist, Bloch a stat sub radar de când a tăiat legăturile cu Full Tilt.

Concluzie

Toți acești jucători profesioniști de poker s-au bucurat de faimă cu ceva timp înainte de apariția pokerului online. Cu toate acestea, popularitatea de care se bucură acum jocurile de noroc în mediul online li se datorează, fără îndoială.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.