In Romania sunt peste 23 000 de persoane cu deficiente de auz care se lovesc zilnic de discriminare. Doar 15% dintre ei au un loc de munca, pentru ca angajatorii nu au incredere in capacitatile lor, iar cand merg la institutiile publice, statul nu le pune la dispozitie un interpret autorizat in limbaj mimico-gestual.
Duminica, pe 29 septembrie, incepand cu ora 19:00, clubul Apollo 111 din Bucuresti (str. Ion Brezoianu nr. 23 – 25, Palatul Universul, Corp C) isi deschide portile pentru prima petrecere accesibilizata pentru persoane cu deficiente de auz.
Persoanele cu deficiente de auz, desi nu ies neaparat in cluburi, simt muzica intr-un fel sau altul – unii o dintre ei o simt in par, altii percep vibratii in piept si picioare iar, cu ajutorul unui interpret de limbaj al semnelor, pot participa chiar si la cursuri de dans.
Dincolo de planul profesional, persoanele cu deficiente de auz din Romania nu sunt integrate nici social, iar in ceea ce priveste accesul la cultura si modalitatile de divertisment, accesul lor este mai mult decat limitat.
2019 marcheaza o evolutie in ceea ce priveste politica de diversity and inclusion pentru comunitatea surzilor din Romania dupa ce festivalurile Electric Castle, Summer Well si Afterhills au accesibilizat mai multe concerte din festivalurile lor pentru persoanele cu deficiente de auz.
Acest lucru a fost posibil la primul festival cu ajutorul celui mai celebru sign interpreter din US, Amber Galloway Gallego si a persoanelor din Romania pe care le-a instruit, iar in cazul ultimelor doua festivaluri strict cu personalul din Romania care face parte din Asociatia Surzilor.
Cum in ultima duminica a lunii septembrie se celebreaza la nivel international Ziua internationala a Surzilor, la petrecerea incluziva a carei gazda este DJ-ul Eugen Radescu, interpretii de la Asociatia Surzilor din Romania vor traduce melodiile in limbaj mimico gestual pentru toti participantiide pe ringul de dans, fie ca aud, fie ca au deficiente de auz.
Sign Interpreters: Elisabeta Paraschiv, Bogdan Anicescu, Marieta Negru.
Un concept realizat de: Anca Spiridon, si Andreea Pietrosel, cu ajutorul Anei Ciutu.