Expozitia Teracota, mon amour! se muta in cetate la Alba Iulia

0

Miercuri, 29 noiembrie, in cetate la Alba Iulia, Imbold Pop Up Gallery aduce la Framm’s (Art Hub) o expozitie de cahle pictate manufacturate in ultima fabrica de sobe manuale din Transilvania.

Alaturi de piesele ceramice, „Teracota, mon amour!” expune si o soba mobila cu cahle pictate, lipita cu pamant galben si montata de unul dintre sobarii de la Teracota.

Expozitia a fost vernisata la Noaptea Alba a Galeriilor in Bucuresti, la Acuarela, iar la Alba Iulia va sarbatori Ziua Nationala a Romaniei in prima capitala a tarii.

„Teracota, mon amour!” va fi disponibila in Alba Iulia in perioada 29 noiembrie – 6 februarie, urmand a fi relocata in Timisoara, Medias si Sibiu.
Expozitia itineranta „Teracota, mon amour!” este o colaborare intre Asociatia Imbold si Teracota Medias. Partenerul local din Alba Iulia este Framm’s Art Hub.

Fabrica de teracota din Mediaş a fost infiinţata in anul 1906 şi avea 25 de muncitori.
Dupa 111 ani, fabrica are aproximativ acelasi numar de angajati si produce cahle manuale folosind aceleasi tehnici si materiale ca in 1906. Fiecare cahla este turnata, finisata, glazurata si pictata manual.  In arhiva fabricii este adunata o colectie ampla de cahle si mulaje de cahle transilvanene, inclusiv reproduceri dupa sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate si expuse la Alba Iulia in cadrul expozitii itinerante, lansata cu ocazia NAG 2017 la Bucuresti.

La eveniment va fi prezenta o parte din mica echipa a fabricii, inclusiv tanara sculptorita Costescu Nicoleta Iulia, absolventa a Universitatii Nationala de Arte din Bucuresti.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.