De unde și cum poți obține bani împrumut în București

0

Bucureștenii sunt privilegiați din punct de vedere al numărului mare de societăți financiare prezente în capitală. În București, printre cele mai numeroase firme sunt farmaciile și Casele de Amanet, dar nici IFN-urile nu stau rău la capitolul reprezentare. Băncile sunt toate prezente, agențiile acestora împânzind orașul în lung și-n lat.

Cu această aglomerație ai putea sa crezi că bucureștenii nu au o problemă în a obține un împrumut rapid. Și totuși, sunt multe persoane care nu știu de unde si cum pot obține bani împrumut, chit că locuiesc în București.

Pe lângă aceste firme (presupus autorizate să funcționeze), pe internet poți găsi și anunțuri ale unor persoane fizice ce oferă împrumuturi. Firește că este bine să evitați aceste opțiuni și, în cazul în care aveți nevoie de bani, să apelați la o firmă serioasă, autorizată.

Să presupunem însă că ai fi bucureștean și ai avea nevoie de bani. Haideți să vedem la cine ați putea apela.

De unde pot împrumuta bani bucureștenii ?

1. Băncile

Băncile au rămas printre cele mai de încredere instituții financiare din piață. La bănci poți apela pentru diverse produse: ipotecare, de nevoi personale, de consum, carduri de credit, overdrafturi etc. Firește că la bancă poți merge și în calitate de depunător, nu doar de creditor. Însă, după cum știți, astăzi dobânzile la depozite sunt atât de mici încât este greu să evaluezi dacă ieși în câștig sau în pierdere economisind astfel.

Băncile au avantajul că pot oferi credite în cuantum ridicat, pe perioade lungi de timp. Plus că, dobânzile practicate sunt relativ mici, comparativ cu ceea ce practica alte societăți financiare.

Un alt avantaj major al băncilor este și acela ca prin ele se derulează tot felul de programe guvernamentale: Programul Prima Casa, Programul Rabla etc.

Băncile însă prezintă și dezavantaje. Spre exemplu, condițiile de eligibilitate impuse de bănci la creditare sunt mult mai drastice decât ale altor instituții de creditare.

Deși în ultimii ani băncile s-au apropiat mai mult de cetățean, diminuându-și destul de mult cerințele, totuși au rămas printre cele mai complicate căi de a apela la un împrumut.

Este de salutat totuși evoluția lor în sensul îmbunătățirii procesului de creditare. Spre exemplu, au renunțat la greoaia adeverință de venit (act ce necesita o lungă așteptare pentru obținerea sa de la serviciul angajatului). De asemenea, băncile și-au scăzut pretențiile vis-a-vis de venituri. În urmă cu câțiva ani era imposibil să te gândești cât poți împrumuta de la bănci cu salariul minim pe economie, care este suma maximă la care ai acces în aceste condiții de venit. Acest lucru este posibil nu doar din cauza îmblânzirii condițiilor de accesare la bănci, ci și datorită creșterii substanțiale a nivelului salariului minim pe economie.

Băncile au evoluat în ultima perioadă nu doar din punctul de vedere al simplificării condițiilor de accesare, ci și din punctul de vedere al procesului accesării. Deja există bănci în piață care acordă credite 100% online (vezi creditul George de la BCR si oferta celor de la ING accesibilă prin Home’Bank).

Iată și câteva dintre băncile la care pot apela bucureștenii pentru un credit: BCR, Banca Transilvania, BRD, CEC Bank, Banca Românească, UniCredit Bank, Raiffeisen, ING Bank, ProCredit Bank, First Bank, Patria Bank, Vista Bank, Libra Internet Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi, OTP Bank etc.

Cum poți împrumuta bani de la bănci?

De principiu, majoritatea băncilor permit accesarea la ghișeu, cu excepția celor care au în portofoliu și accesarea online, caz în care clienții au de ales.

Pentru orice accesare a unui credit bancar, vei avea nevoie de: carte de identitate și o dovadă de venit. Dacă ai venituri înregistrate la ANAF, banca ți le poate verifica dacă îți dai acordul expres, fără să ți se mai solicite adeverința de venit.

Însă, pe lângă un venit minim obligatoriu, banca solicită să îndeplinești și alte condiții pentru a-ți aproba creditul.

Condițiile de eligibilitate prezente la bănci:

– vârstă limitată (de regulă între cea de majorat și cea de pensionare)
– venit minim obligatoriu
– sunt acceptate doar anumite categorii de venituri
– cetățenie
– grad de îndatorare sub cel legal stabilit
– vechime minimă totală și vechime minimă la locul actual de muncă (totala este de regulă de un an, iar cea de la ultimul angajator de trei luni minim).

2. Instituțiile Financiare Nebancare

Când ne referim la IFN-uri, vorbim de cele care acordă credite clasice. De ce este de precizat acest lucru? Casele de Amanet și societățile de leasing au și ele statut de instituții financiare nebancare (având extensia de IFN în denumire).

IFN-urile ori Instituțiile Financiare Nebancare sunt societăți financiare care își desfăşoară activitatea de creditare în mod profesional și legal. Ele funcționează după legea 93/2009 și după regulamentele BNR.

Aceste entități, pentru a funcționa, au nevoie de autorizarea Băncii Naționale. BNR-ul le monitorizează, le verifică și le evaluează activitatea. IFN-urile sunt înscrise în registrele BNR (general ori special), informațiile fiind actualizate frecvent (oricine poate vedea pe platforma BNR lista IFN-urilor autorizate).

Ele funcționează după aceleași principii ca și băncile până la un punct. Oferă aceleasi servicii de creditare, însă criteriile de eligibilitate sunt mai permisive decât cele ale băncilor. Diferența majoră față de bănci survine de la faptul că IFN-urile nu pot atrage depozite.

Creditele nebancare oferite de IFN-uri sunt din ce în ce mai populare, românii fiind tot mai încrezători în accesarea lor.

Totuși, aceste produse sunt destul de scumpe, comparativ cu cele oferite de bănci, având de regulă și o perioadă mai scurta pe care se acordă.

Principalul avantaj al creditelor de la IFN este permisivitatea. Dar, nici accesarea facilă nu este de neglijat, în condițiile în care oamenii erau obișnuiți cu accesările complicate de la bănci.

Cum să nu fi surprins plăcut, când ajungi să soliciți o sumă de bani de pe telefonul mobil, fără deplasări, fără dosare cu șină?!

Dezavantajul major al creditelor nebancare este costul ridicat. De asemenea, alte neajunsuri ale acestor produse ar mai fi și faptul că nu poți împrumuta sume mari de bani, iar perioadele de contractare sunt reduse.

Altminteri, credite cu garanții ori fără poți găsi și la IFN-uri. Plus ipotecare, carduri, overdraft, credite pentru IMM-uri ori alte persoane juridice.

Ca și în cazul băncilor, și la IFN-uri bucureștenii sunt privilegiați. În București activează multe astfel de societăți, fără să mai discutăm de accesările online care sunt la ele acasă.

Opțiuni de împrumut de la IFN pentru bucureșteni:

Iată câteva dintre instituțiile nebancare la care pot apela bucureștenii pentru un împrumut: BRD Finance, Provident, UniCredit Consumer Financing, Credius, Viva Credit, Credit Prime, Fast Finance, Simplu Credit, Mobilo Credit, Hora Credit, IFN Extra Finance, Telecredit, iCredit, Viaconto, CreditFix, Ferratum, SmileCredit, Ocean Credit, Easy Credit, Happy Credit, Verida Credit etc.

Condițiile de eligibilitate impuse de IFN-uri la accesarea unui credit:

– vârstă
– cetățenie
– grad de îndatorare
– venit minim, solicitat mai degrabă pentru determinarea sumei maxime pe care o poți împrumuta
– unele societăți nebancare solicită și o anumită vechime în muncă (Credius solicită o lună minim vechime în muncă)

3. Casele de Amanet

Indiferent de bonitatea clientului, indiferent de venit, grad de îndatorare ori scoring in Biroul de Credit, Casele de Amanet te împrumută dacă ai un bun de valoare pe care ești dispus să-l lași drept gaj.

În schimbul bunului tău, proprietate personală, primești, pentru o perioadă de timp, un împrumut sub forma de procent din valoarea bunului. Pentru acest împrumut tu vei plăti un comision. Dacă rambursezi la timp, îți recapeți bunul amanetat, dacă nu, Casa de Amanet devine proprietara de drept a obiectului amanetat.

Lucrurile sunt mai simple la amanet, din multe puncte de vedere. Practic, dacă deții un bun de valoare, mergi cu el la amanet și primești pe loc o sumă de bani, fără verificări de eligibilitate și ceilalți pași necesari a fi efectuați la bănci și la IFN-uri pentru obținerea unui credit.

Din punct de vedere al numărului de Case de Amanet, bucureștenii sunt de asemenea privilegiați. În București numărul Caselor de Amanet nu este întrecut decât de numărul farmaciilor (ținând cont că după ultimele statistici numărul farmaciilor depășise 9.000 în țară și 1.000 în București).

Numărul de Case de Amanet din București este de aproximativ 150.

Printre cele mai cunoscute Case de Amanet bucureștene amintim aici: Midas Amanet, Amanet AGS, Zeus Amanet, Leu Amanet, Casa Amanet Pandi, Amanet Sandu, Amanet auto Pawn ars, Casa de amanet Gorjului, Casa de amanet Lucas, Zazi, Hope, Tehnomilenium, Biriliant, Roamanet, Swiss Gold, Marca Gold, tezaur, Impex, Bidi, Amanet New Life, DBG, Ungurash, Mador, Grand Amanrt Exchange, Amanet Auto, Izm Luxury etc.

Condiții de eligibilitate la amanet:

– existența unui bun de valoare
– carte de identitate în termen de valabilitate

Acestea ar fi cele mai importante surse de împrumut la care pot apela bucureștenii în cazul în care doresc să obțină o sumă de bani.

Și pentru că, după cum ați putut observa, bucureștenii sunt privilegiați din punct de vedere al numărului mare de posibilități pe care le au de a obține un împrumut, ei au și profitat de acest statut și au apelat cu încredere la credite în ultima perioadă.

Bucureștenii harnici la credite dar și la restanțe

Bucureștiul este cel mai privilegiat oraș din punctul de vedere al numărului instituțiilor de credit, cum spuneam anterior, acest fapt având atât aspecte pozitive, cât și negative.

În Capitală se înregistrează (conform statisticilor oferite de BNR) peste o treime din creditele în lei acordate la nivel național, dar și un procent similar al restanțelor cumulate la creditele acordate în moneda națională.

Tot din statisticile BNR aflăm că la depozitele in lei, bucureștenii stau chiar ”mai bine” decât în cazul creditării, apropiindu-se de jumătate din totalul de la nivel național.

Este clar că Bucureștiul este un important centru financiar, deși astăzi vorbim de doar 27 de bănci comerciale ce activează pe teritoriul întregii Românii, comparativ cu perioada de dinainte de al doilea război mondial când în București erau prezente în jur de 200 de bănci.

Dacă în perioada interbelică tot centrul vechi al capitalei era ocupat de clădirile băncilor, astăzi toate băncile respectabile aspiră la un sediu în Piața Victoriei.

În urmă cu ani, Lipscaniul – cel care găzduiește sediul BNR, era cel recunoscut ca centrul comercial-financiar al Bucureștiului. În prezent, multe instituții financiare se orientează către zona clădirii guvernului.

În Piața Victoriei sunt peste 12 agenții de bănci.

Capitala este recunoscută ca cel mai mare centru economic al României, regiunea din care face parte, și anume București – Ilfov, aducând și cea mai mare contribuție la PIB. Aici se găsesc multe dintre ramurile economice specifice țării noastre, cu excepția agriculturii.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.