După ce scoți dopul sticlei de vin, este important să păstrezi băutura respectivă într-un mediu optim (umiditate, temperatură, luminozitate), pentru a-și păstra cât mai bine nealterate proprietățile. Evident, la fel ca orice alt produs perisabil pe care îl consumi, momentul desigilării determină startul unui interval de timp până la alterarea sa.
Însă această perioadă poate fi mai scurtă sau mai lungă, în funcție de alegerile pe care le faci. Vrem să îți arătăm azi cum trebuie procedat corect, astfel încât vinul achiziționat să fie la fel de bun chiar și după câteva zile de la scoaterea dopului, pentru a te bucura timp de mai multe zile de savoarea oferită.
1. Asigură o închidere ermetică a sticlei de vin
Ai comandat de la Nitela Shop o sticlă de vin rose Cervus Cepturum, 0.75 L? După ce ai turnat vinul în pahare, asigură-te că sticla sa este foarte bine închisă, astfel încât să nu existe riscul pătrunderii aerului în recipient. Poți folosi dopul original, dar un dop special de vacuum este mai indicat, deoarece elimină o mare parte a aerului din sticlă.
2. Depozitează la rece sticla de vin desfăcută
Frigiderul a fost și va rămâne cel mai bun prieten al unei sticle de vin pe care ai deschis-o. Temperatura scăzută din interiorul spațiilor pentru depozitarea produselor alimentare are rol în încetinirea procesului de oxidare. Îți recomandăm să depozitezi sticla de vin pe un raft din partea de sus a frigiderului, acolo unde temperatura este constantă.
3. Evită să depozitezi sticla într-un mediu luminos
Explorează gama de vinuri rose și comandă pentru o anumită ocazie sortimentele preferate de la Nitela Shop. După ce ai deschis sticlele și ai turnat vin în pahare, asigură-te că recipientele respective nu vor fi păstrate în medii cu un nivel ridicat al luminozității ambientale (în special, cele cu lumină UV), ce poate afecta aromele și cromatica vinului.
4. Conținutul sticlei de vin ar trebui consumat rapid
Chiar și cu toate precauțiile pe care ți le iei, vinul deschis nu își va păstra aceeași prospețime la nesfârșit:
- vinurile albe: tind să se oxideze într-un ritm accelerat, de aceea, ar trebui consumate cel mai repede;
- vinurile roșii: pot fi păstrate după deschiderea sticlei pentru mai mult timp, datorită concentrației mari de tanini;
- vinurile rosé: după deschiderea sticlei, au o durată de viață medie, cuprinsă între cea a vinurilor roșii și durata de viață a celor albe;
- vinurile spumante: odată ce sticla a fost deschisă, își pierd rapid efervescența specifică, de aceea, ar trebui consumate cât mai repede.
5. Utilizează dispozitive speciale pentru vinul deschis
Ai deschis o sticlă de vin rose Busuioacă de Bohotin, 0.75L și vrei să te bucuri pentru mai multe zile de savoarea sa, fie la masă, fie în compania oamenilor dragi? Pe piață există o gamă variată de dispozitive concepute special pentru păstrarea vinului deschis. Pompele de vid, împreună cu dopurile speciale, sunt cele mai eficiente.
6. Transferă vinul rămas în sticlă într-un alt recipient
Dacă în sticla comandată de la Nitela Shop a mai rămas doar o cantitate mică de vin, poți transfera produsul într-un recipient de sticlă de dimensiuni reduse. Asigură-te că se poate închide etanș, astfel încât riscul de oxidare să fie minim. De asemenea, poți utiliza chiar și un decantor, astfel încât expunerea la aer să fie limitată într-un mod controlat.
7. Evită să menții vinul în congelator pentru a-l îngheța
Multe persoane fac o astfel de greșeală, având impresia că vinul înghețat (mai ales, în cazul unui sortiment cu preț ridicat) va mult mai bine conservat sub impactul temperaturii extrem de mici. În realitate, însă, congelarea vinului cauzează pierderea efervescenței sale și neutralizarea buchetului de arome într-un ritm accelerat.
Dacă ai deschis o sticlă de vin și vrei să te bucuri de conținutul său pentru mai multe zile, ține cont de sfaturile descoperite astăzi. Nicio măsură nu poate garanta evitarea alterării vinului expus la aer, însă poți fi sigur de faptul că băutura păstrată corect își va menține pentru mai mult timp proprietățile de bază (culoare, corpolență, arome).