Conferinta

0

Taranii si comunismul 
Duminica, 17 mai, ora 11.00, la Sala Atelier, Domnul Romulus Rusan prezinta conferinta cu tema Taranii si comunismul

"Au fost mereu pe campul de lupta. Au luptat cu tatarii, cu turcii si rusii, cu secetele si inunda?iile, cu "biraii" si activistii, cu birurile si cotele. Au fost mereu invinsi si invingatori, caci sacrificiul lor a hranit mereu continuitatea istoriei.
Lupta cu comunistii i-a infrant insa definitiv, caci le-a luat distrus nu numai vietile, ci si radacinile. Fara pamant, taranii si-au pierdut definitia. Si-au luat lumea in cap venind la oras si lasand pamantul si gospodaria pe capul femeilor si copiilor, iar recoltarea in seama studentilor si soldatilor. Cei ramasi la lucrul campului au inceput sa "fure" din avutul obstesc (care era de fapt propriul lor avut, luat cu forta).
Astazi, jertfa taranilor rasculati in 1949-1950 ramane un episod romantic. Razmeritele finale din 1960-1962 seamana cu asediile medievale. Ziua din aprilie 1962, cand a fost decretata colectivizarea, seamana cu caderea Constantinopolului. Asa cum picturile din Aya Sofia ilustreaz? o lume straina de cea de care urma sa vina, taranii se proiecteaza in realitatea timpului nostru ca niste martiri fara aureole. Rapusi de glont sau de ideologie, sunt cele mai numeroase si inocente prazi ale comunismului". (Romulus Rusan)
 

Locatie: Sala Ateler (TNB)

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.