Ce este tehnologia inverter si care sunt principalele avantaje pe care le ofera?

0

Ultimii ani au reprezentat o evolutie impresionanta pentru majoritatea aparatelor electronice si electrocasnice. Aceasta evolutie si-a facut simtita prezenta si in cazul aparatelor de aer conditionat, unde tehnologia inverter s-a impus prin eficienta de care da dovada si numeroasele beneficii pe care le aduce. Exista cateva exemple, cum ar fi tehnologia inverter Gree, care ofera economii substantiale de energie si o functionare silentioasa si eficienta pentru orice aparat ce beneficiaza de ea.

Pentru a descoperi mai bine tot ceea ce inseamna tehnologia inverter, cei de la aer-conditionat.ro au facut un mic ghid in acest sens.

Istoria si evolutia tehnologiei

Tehnologia inverter a aparut la inceputul secolului XX si a fost folosita in mai multe domenii. Astazi, cel mai bine conturat domeniu in care este prezenta este cel al aparatelor de aer conditionat. Pentru a intelege cum functioneaza, in primul rand trebuie sa fie inteleasa functionarea unor aparate de aer conditionat clasice. Acestea sunt dotate cu un compresor care asigura fie functionarea la capacitate maxima, fie stagnare. Practic, un aparat de aer conditionat clasic functioneaza la capacitate maxima pana in momentul in care se atinge temperatura dorita, dupa care se inchide.

In cazul compresoarelor cu tehnologie inverter, functionarea este continua, la viteze variabile. Acest lucru asigura o multime de avantaje, dintre care cel mai mare este un consum redus de energie.

Mai exact, un sistem de aer conditionat cu inverter asigura functionare la capacitate maxima pana in momentul in care temperatura este cea dorita, dupa care viteza este diminuata, in asa fel incat temperatura sa fie pastrata la acea valoare.

Care sunt principalele avantaje ale tehnologiei inverter?

  • Consumul redus de energie. Evident, este cel mai mare avantaj. Desi o functionare continua ar trebui, in teorie, sa genereze un consum mai mare de energie, se pare ca reglarea automata asigura un consum redus in comparatie cu aparatele care pornesc si se opresc ori de cate ori este modificata temperatura. Consumul mediu de energie pentru un astfel de aparat este de 95 kWh pe an.
  • O functionare silentioasa. Este un alt avantaj mare fata de aparatele clasice. Un aparat standard face zgomote destul de mari la pornire si la oprire. De cealalta parte, cele dotate cu inverter sunt mai silentioase, ajungand la maxim 22 de decibeli pentru unitatea interna.
  • Rezistenta mai mare in timp. Dat fiind faptul ca sunt evitate pornirile si opririle repetate, aparatul poate sa se bucure de o durata de viata mai mare. Piesele din interior sunt mult mai putin solicitate, ceea ce face un aparat cu inverter sa reziste cu cativa ani mai mult decat unul clasic.

Este adevarat ca aparatele de aer conditionat cu inverter sunt ceva mai costisitoare, insa este la fel de adevarat ca este foarte greu sa fie gasit in ziua de astazi un aparat fara aceasta tehnologie. In ciuda costului, investitia se amortizeaza rapid datorita consumului redus de energie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.