Qigong-ul, pronuntat „chi gong”, a fost dezvoltat in China cu mii de ani in urma, ca parte a medicinei traditionale chineze. Aceasta implica utilizarea exercitiilor pentru a optimiza energia din corp, minte si spirit, cu scopul de a imbunatati si mentine sanatatea si bunastarea. Qigong-ul are atat componente psihologice, cat si fizice si implica reglarea mintii, a respiratiei, a miscarii si a posturii corpului.
In majoritatea formelor de qigong:
-Respiratia este lenta, lunga si profunda.
-Tiparele de respiratie pot trece de la respiratia abdominala la respiratia combinata cu sunete de vorbire.
-Miscarile sunt de obicei blande si netede, vizand relaxare.
-Reglarea mintii include focalizarea atentiei si vizualizarii cuiva.
-Tehnicile dinamice (active) de qigong se concentreaza in primul rand pe miscarile corpului, in special miscarile intregului corp sau ale bratelor si picioarelor. Tehnicile meditative (pasive) de qigong pot fi practicate in orice postura care poate fi mentinuta in timp si implica exercitii de respiratie si minte, aproape fara miscare a corpului.
Este qigong la fel cu tai chi?
Tai chi-ul a aparut ca o arta martiala straveche, dar de-a lungul anilor a devenit mai concentrat pe promovarea sanatatii si reabilitare. Cand tai chi este efectuat pentru sanatate, este considerat o forma de qigong si implica posturi fizice integrate, atentie concentrata si respiratie controlata. Tai chi este una dintre sutele de forme de exercitii de qigong care au fost dezvoltate in China. Alte forme de qigong includ Baduanjin, Liuzijue, Hu Yue Xian, Yijin Jing si qigong medical.
Exista multe tipuri si stiluri de qigong, dintre care unele nu se mai bazeaza pe filozofia chineza. In practica traditionala a qigong-ului, exista doua abordari largi.
Metoda „Wai dan” este in primul rand o practica fizica care se concentreaza pe posturile corpului. Practicantii il numesc „elixir extern”.
In schimb, abordarea „Neidan” este un tip de qigong centrat in interior, care se bazeaza mai mult pe meditatie si vizualizare in timp ce esti asezat. Practicantii numesc aceasta tehnica „elixir intern”.
De asemenea, oamenii pot clasifica stilurile de qigong dupa scopul lor principal. Acesta ar putea fi:
-medical, care se concentreaza pe vindecare;
-martiala, care imbunatateste conditia fizica si indemanarea;
-spiritual, care se uita la iluminarea spirituala.
Baduanjin qigong este un tip de qigong care se concentreaza pe posturile si miscarea corpului. Cercetatorii s-au uitat la studiile anterioare pentru a afla cum ar putea afecta aceasta activitate fitness-ul general. In general, se poate ca qigong-ul Baduanjin poate imbunatati:
-echilibrul;
-puterea de prindere a mainii;
-flexibilitatea trunchiului;
-tensiune arteriala;
-ritmului cardiac de repaus.
Aceste beneficii au fost prezente in studiile pe adulti mai tineri si mai in varsta. Deoarece qigong-ul este o activitate cu impact destul de redus, poate fi o forma potrivita de exercitiu pentru persoanele cu mobilitate sau rezistenta limitata.
Mai multe studii au descoperit, de asemenea, ca practicarea qigong-ului poate reduce simptomele de anxietate si depresie.
Ca o practica pentru corp si minte, qigong-ul nu se concentreaza doar pe exercitii fizice si sanatatea fizica. Incorporeaza atentia, meditatia, reglarea respiratiei si miscarea, toate avand legaturi generale cu reducerea stresului si bunastarea mentala.