Cătălin Răducanu, concert la Grădina cu Filme din București

0

Cătălin Răducanu este un pianist talentat și pasionat, cu o abordare inovatoare în ceea ce privește prezentările muzicale. Turneul său național, intitulat “Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor”, reprezintă o inițiativă impresionantă pentru a aduce muzica în diferite comunități din România, încurajând diversitatea și incluziunea culturală.

Faptul că organizează concerte atât în săli de concert tradiționale, precum Ateneul Român, cât și în locații neconvenționale, precum Grădina cu Filme din București, arată dorința lui de a aduce muzica într-un cadru mai accesibil și mai relaxat pentru public. Abordarea sa de a combina genuri muzicale variate, cum ar fi clasic, jazz și folclor, într-un singur turneu, arată diversitatea sa artistică și versatilitatea sa ca muzician.

De asemenea, integrarea țambalului în recitalurile sale adaugă o notă de autenticitate și tradiție, având în vedere că face parte dintr-o familie de lăutari. Această combinație inedită de instrumente și stiluri muzicale cu siguranță va oferi publicului o experiență unică.

Parteneriatul cu BRD Groupe Société Générale demonstrează sprijinul pentru inițiativele culturale și artistice din România, precum și interesul de a promova diversitatea în muzică.

Este încurajator să vezi un artist tânăr să își dorească să creeze punți între diversele aspecte ale culturii muzicale și să dorească să împărtășească această experiență cu oameni din toate colțurile țării. Acest turneu pare a fi o oportunitate minunată pentru publicul român să se bucure de muzică într-o varietate de forme și contexte.

Accesul la concertul Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor, de duminică, 3 septembrie, de la Grădina cu Filme din Piața Lahovari nr. 7 se face începând cu ora 20:00. Bilete disponibile online pe https://eventbook.ro și la Agenția de bilete CREART (deschisă Joi – Vineri 14:00 – 20:00, Sâmbătă – Duminică 17:00 – 20:00)
Detalii pe www.ArtistPianTambal.ro
Spot video turneu: https://youtu.be/FNfdlJ_NvLo
ITINERAR

26 august, ora 19:00 – Sinaia, Sala Casino – avanpremieră, în cadrul Festivalului “Enescu şi muzica lumii”

2 septembrie, ora 19:00 – Oradea, Sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii
3 septembrie, ora 21:00 – Bucureşti, Grădina cu filme – Creart

8 septembrie, ora 19.30 – Bucureşti, Rezidenţa BRD Scena 9, Str. I.L. Caragiale, nr. 32
9 septembrie, ora 19:00 – Constanţa, esplanada Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”

21 septembrie, ora 12:00 – Gugeşti, jud. Vrancea
21 septembrie, ora 19:00 – Focşani, Ateneu, în cadrul festivalului “Classic for teens”

25 septembrie, ora 19:00 – Deva, Sala Pro Arte
26 septembrie, ora 19:00 – Arad, Palatul Culturii

24 octombrie, ora 19:00 – București, Ateneul Român

PROGRAM MUZICAL

Clasic… (săli de concerte)
Frédéric Chopin ​- Balada nr. 4 în fa minor, op. 52
– Studii op. 10, nr. 8 & op. 25, nr. 12
Franz Liszt – Les jeux d’eaux à la Villa d’Este
Isaac Albéniz – Asturias

Clasic… (aer liber şi sate)
Frédéric Chopin ​- Balada nr. 4 în fa minor, op. 52
– Preludii op. 28 nr. 3, 8, 16, 18, 22, 24
Franz Liszt – Les jeux d’eaux à la Villa d’Este

Jazz… improvizaţii pe teme celebre
George Gershwin – I’ve got rhythm
Chick Corea – Armando’s Rhumba & Spain

Improvizații la țambal pe diverse teme
Toni Iordache – Horă din Muntenia
Cătălin Răducanu – Evocation
Erik Satie – Gnossienne Nr. 1
Toni Iordache – Picături de untdelemn

Biografie Cătălin Răducanu
n. 1992, București
Cătălin Răducanu este un muzician cu o carieră impresionantă și diversificată, care acoperă atât interpretarea muzicii clasice, cât și explorarea genurilor precum jazzul. Acesta are o educație muzicală solidă, fiind absolvent al Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” și al Universității Naționale de Muzică din București. Studiile sale cu diferiți profesori de renume l-au ajutat să-și dezvolte abilitățile muzicale și să se perfecționeze în diverse direcții.

Este impresionant să vedem că Cătălin Răducanu a câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale și a avut ocazia să susțină concerte în diverse țări europene. Acest lucru subliniază calitatea și talentul său ca interpret. De asemenea, participarea sa la masterclass-uri cu maeștri ai muzicii clasice arată dorința sa de a se dezvolta continuu și de a-și îmbunătăți abilitățile.

Faptul că este atât pianist, cât și țambalist adaugă un element unic și distinctiv în cariera sa. Acestă combinație de instrumente și stiluri muzicale indică deschiderea sa către diversitatea muzicală și capacitatea sa de a aborda noi provocări.

Implicarea sa în diverse proiecte muzicale și interdisciplinare, cum ar fi colaborările cu actori și participarea la festivaluri de teatru, arată că este un artist versatil, care explorează noi moduri de a interacționa cu publicul și de a-și exprima creativitatea.

De asemenea, faptul că este și profesor și student doctorand demonstrează angajamentul său în transmiterea cunoștințelor muzicale următoarelor generații și în continuarea dezvoltării sale personale.

Turneul său “Un artist, un pian și un țambal” este un pas semnificativ în cariera sa, aducând muzica sa în fața unui public larg din întreaga țară și diversificând experiențele muzicale pe care le oferă.

Cătălin Răducanu este absolvent al Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” și al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A studiat pianul cu Alma Peter, Vlad Dimulescu, Dana Borșan și Viniciu Moroianu. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, având privilegiul de a susține concerte în Germania, Ungaria, Franța și Italia. S-a perfecționat în cadrul unor masterclass-uri cu profesori de renume: Gabriel Amiraș, Andrei Gavrilov, Cristian Beldi și alții. A fost de două ori bursier al UNIMIR și al Fundației “Principesa Margareta a României”, în 2014 și 2016.
A susținut recitaluri si concerte la Școala Americană, Tinerimea Română, Teatrul Act, Muzeul “George Enescu”, Sala Dalles, Universitatea Națională de Muzică București, Institutul Maghiar, Sala ARCUB, Sala Palatului, Ateneul Român, Centrul Ceh, Palatul Suțu, Castelul Peleș, Palatul “Regina Elisabeta”, Franz Liszt Academy Budapest, Academia Maghiară din Roma, Teatrul ODEON București, Casa de Cultură “Aurel Stroe” din Bușteni, Opera Națională București, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica din Brașov, Casa Lipatti etc. A participat la Festivalul “Serile Lipatti” (2013 – 2014) și a prezentat improvizații la pian pentru filme mute în anul 2016, la Cinemateca Română din București. Pe lângă profesionalismul și dăruirea cu care interpretează muzica clasică, Cătălin Răducanu desfășoară proiecte în care cântă jazz, fiind și compozitor. A participat la Festivalul de Jazz de la Constanța, ”Jazz up Sea”.
În prezent este student doctorand în anul III, sub îndrumarea ilustrului muzician Dan Dediu. De asemenea, este profesor acompaniator al Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” și pianist colaborator al grupului cameral “Traffic Strings”. A făcut parte din proiectul CONNECTARTS, al Asociației Culturale ISVOR. A fost unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului “George Enescu” la Secția Vioară, în luna mai 2021. Este membru al formației de muzică contemporană ”Ars Subtilior”.
A participat ca interpret la pian si țambal si în proiecte interdisciplinare precum La steaua… Cuvinte, necuvinte, alături de actorii Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu. În 2023 a fost invitat ca interpret la pian și țambal în spectacolul Aplauze pentru poet …pe scenă, alături de Rodica Mandache și Eduard Păuna, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, proiect prezentat și la București sau la Chișinău. Tot în 2023 va participa alături de Ansamblul “Violoncellissimo”, în turneul Clasic la puterea a treia.
Un artist, un pian și un țambal este primul său turneu solo.

În ansamblu, Cătălin Răducanu pare a fi un artist cu o pasiune puternică pentru muzică, o abordare curajoasă și o dorință de a explora noi orizonturi muzicale, ceea ce îl face un nume remarcabil în scena muzicală românească.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.