Lucrurile par să fi intrat în ultima perioadă pe un făgaș care se apropie din ce în ce mai mult de normalitate. Cu un număr tot mai mic de infectări cu Covid-19, elevii s-au întors la cursuri, iar cei care doreau să-și părăsească locurile de baștină, în căutarea unui loc de muncă mai bun, poate chiar în Capitală, au îndrăznit să facă marele pas sau îl vor face foarte curând.
Chiar dacă sunt tot mai mulți cei care caută spațiu pentru închiriat, o chirie într-un garsonieră din București este mai ieftină acum decât în urmă cu un an, de exemplu.
Astfel, la o simplă căutare pe ImoRadar24, vom vedea că cea mai ieftină chirie pentru un astfel de spațiu este într-un demisol din strada Uruguay și costă 150 de euro.
Pe strada Lujerului din Capitală, poți găsi garsonieră de închiriat la prețul de 180 de euro, iar în Drumul Taberei, la 200 de euro.
La polul opus, poți găsi garsoniere la 380 de euro în Pipera, la 400 în zona Tineretului și chiar la 500 de euro în Aviației. Așadar, sunt prețuri pentru toate exigențele și buzunarele. Trebuie doar să-ți faci un obicei din a căuta des, pentru a prinde cea mai bună ofertă înainte ca altcuiva să-i sară în ochi.
Altfel, dacă ești interesat să închiriezi, ar mai trebui să știi că, de la începutul anului, în Capitală, dar și în Cluj-Napoca s-au înregistrat curbe de scădere vizibil mai abrupte decât în alte mari orașe din țară.
O analiză recentă citată de HotNews arată că prețurile cerute pentru chirie au scăzut cel mai mult în Cluj-Napoca, respectiv cu – 10,5%, ajungând la 7,1 euro pe metrul pătrat util.
Urmează în top Capitala, cu -7,7%, aici prețul mediu ajungând la 7,4 euro pe metru pătrat util.
Lucrurile nu au stat diferit nici în Timișoara, unde prețul mediu solicitat a scăzut cu 7,5%, ajungând la 6,2 euro pe metru pătrat util.
La Constanța chiriile nu au scăzut, ba chiar au crescut cu 2,9%, însă chiar și așa prețul mediu rămâne cel mai mic dintre cele înregistrate în marile orașe, respectiv de 6 euro pe metru pătrat util.
Cele mai scumpe chirii din Capitală
Dacă ne referim la chiriile solicitate în Capitală, cele mai scumpe apartamente se află în nordul și centrul orașului. Pe primul loc se situează în continuare zona Kiseleff – Aviatorilor, chiar dacă prețurile au mai scăzut, urmând Herastrau – Nordului, unde prețurile chiar s-au majorat ușor.
Pe locul al treilea se află Dorobanți – Floreasca (în scumpire), Aviației (unde prețurile sunt în scădere). În top 5 urmează zona Dacia – Eminescu.
Nordul e al bogaților. Unde-și cumpără locuințe cei cu venituri medii
De altfel, și când vine vorba despre a cumpăra, Bucureștiul pare împărțit între ”săraci” și ”bogați”. Deja, de ani buni, zonele din jumătatea de nord a Capitalei, așa cum sunt Dorobanți, Floreasca sau Primăverii, sunt rezervate celor cu bani, în timp ce zonele din partea de sud, mai ales în cartiere precum Drumul Taberei, Militari sau Berceni, sunt pentru cei nevoiți să fie foarte atenți cu banii.
Cartierele din Nordul Capitalei, cum este cazul Băneasa, Pipera, Bucureștii Noi sau zona Voluntari, sunt cele mai căutate pentru locuințe noi în construcții premium. Aici, spațiile sunt generoase, designul arhitectural ultra-modern, confortul sporit și finisajele de top. Apoi zona este una extrem de bună și asta costă.
Ca idee, o căutare pe ImoRadar24 arată că aici pot fi găsite apartamente cu 4 camere de peste 400.000 de euro, dar și unele de tip penthouse, cu 6 camere, la 1.150.000 de euro. Pe de altă parte, însă, poate fi găsit un apartament de 4 camere, într-un imobil nou, la prețul de ”doar” 125.000 de euro.
Chiar dacă până recent sudul Bucureștiului era sinonim cu mai ieftin – aici cumpărându-se mai ales garsoniere și apartamente de două camere, publicul țintă fiind unul în mare parte tânăr, cu vârste de la 20 de ani – se pare că accesibilitatea a scăzut și în aceste zone, după cum explică un expert de pe această piață pentru wall-street.ro.
Acesta declară că lucrurile nu mai stau nici aici ca acum câțiva ani, costul mediu al unei locuințe cu 2 camere începând și în zonele limitrofe din sud de la 60.000 de euro.
În aceste zone, criteriile principale nu mai țin de spațiile oferite de locuințe, ci de accesul la diverse facilități, cum ar fi spațiile comerciale, școli, grădinițe, transport în comun. Acestea joacă un rol foarte important în stabilirea prețurilor.
Ca exemplu, în zona Metalurgiei, cele mai scumpe apartamente cu două camere ce pot fi găsite pe ImoRadar24 sunt cele la 78.000 de euro.
În București, cererea de locuințe vechi se înregistrează cu precădere în zonele cu acces la metrou sau transport public în vecinătate. Optează pentru construcțiile noi, cartierele rezidențiale etc. cei care vor o grădină proprie, terase, balcoane mari sau spații mai generoase.