Caracteristicile utilizarii manusilor in medicina si farmaceutica

1

Principalele mijloace de protectie a mainilor personalului medical, pe langa halate medicale selectate in mod corespunzator, sunt manusile din latex, a caror utilizare a crescut semnificativ in ultimul deceniu. Acest lucru se datoreaza in primul rand raspandirii bolilor infectioase si protectiei personalului medical.

Primele manusi chirurgicale si ulterior manusi latex, au fost folosite in 1834 de catre Dr. Richard Cook, in New Jersey, ca mijloc de protectie impotriva infectiilor pelviene in obstetrica, iar in 1883 Dr. Joseph Bladgud a efectuat cercetari cu privire la nivelul de infectie, si a demonstrat ca atunci cand personalul medical utilizeaza manusi latex in timpul operatiilor chirurgicale, nivelul de infectie a pacientilor, este redus drastic.

Calitatea manusilor latex

Insa, din pacate, unii medici, atunci cand  utilizeaza manusi latex, prezinta alergie la acest produs. Conform ultimelor cercetari efectuate in Finlanda, peste 15% din personalul medical sufera de alergii. Pentru a reduce riscul de reactii alergice, in productia de manusi latex se aplica o curatare intensiva speciala folosind o tehnologie de spalare repetata, ceea ce duce la un continutul minim de proteine ​​si alergeni. Frecventa reactiilor pozitive depinde de calitatea manusilor folosite. In multe cazuri, persoanele care au demonstrat o reactie pozitiva la manusi latex, pot utiliza in siguranta manusi latex mai putin alergice. Cresterea brusca a cazurilor de alergie la latex natural, se explica prin faptul ca, in ultimii ani, pe piata medicala au aparut manusi produse de noi companii, care nu au suficienta experienta in productia de produse din latex si nu sunt in masura sa asigure controlul necesar asupra calitatii, dar cu toate acestea, aceste manusi sunt disponibile pe scara larga, datorita preturilor lor scazute.

Tehnologia de prelucrare a manusilor latex

Numai producatorii recunoscuti, au posibilitatea de a imbunatati continuu tehnologia de productie, reducand nivelul de continut a proteinelor si a alergenilor chimici. Din pacate, unele companii producatoare, folosesc in continuare termenul „hipoalergenic“, in ciuda faptului ca cea mai recenta revizuire a standardului european pentru manusi EN 455 Partea 3 si US FDA, interzice utilizarea termenului, acesti producatori efectuand numai teste pentru a determina substante chimice reziduale, dar nu pot determina cu acuratete prezenta sau absenta proteinelor latex naturale, care totusi creeaza pericolul unor reactii alergice la unele persoane.

Utilizarea manusilor cu pudra si fara pudra

Manusile subtiri din latex sunt raspandite peste tot in lume. In mod traditional, pudra a fost utilizata pentru a facilita punerea manusilor pe mana. In prezent, nu este nevoie sa se utilizeze pudra pentru a putea fi puse pe mana. In acest scop, se utilizeaza alte substante care nu permit ca latexul sa nu alunece. Pudra, din cauza asperitatii sale, este una dintre principalele cauze ale dermatitei de contact (non-alergic), precum si pentru spalarea mainilor frecvent, utilizand sapun sau detergent. Desi pudra in sine nu este un agent alergenic, poate intensifica reactiile alergice la proteinele ​​de latex. In plus, studiile au aratat ca, fiind bioabsorbabil, pudra, ajunge la suprafata plagii in timpul operatiilor chirurgicale si poate servi ca un factor agresiv suplimentar. Prin urmare, in ultima vreme exista o tendinta spre o utilizare tot mai larga a manusilor pulverulente.

Share.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.