Cand am nevoie de un exhaustor?

0

Daca lucrezi mult cu sculele electrice in atelier cel mai probabil intelegi deja importanta unui aspirator in viata ta, mai ales daca lucrezi constant cu rasina, lemn, poliester, fibra de sticla etc.

Cele mai recomandate aspiratoare pentru ateliere, care sa se incadreze si intr-un buget rezonabil, sunt cele din clasa M, dar sa detaliem putin:

  • Aspiratoarele cu clasa de filtrare M sunt adecvate in special pentru reziduuri din lemn, dar si pentru reziduuri rezultate in urma slefuirii peretilor, lacurilor si vopselurilor, zidariei, adezivilor pentru placi ceramice (gresie, faianta) etc;
  • Aspiratoarele cu clasa de filtrare L sunt recomandate pentru reziduuri cum ar fi praf, var, pamant;
  • Aspiratoarele cu clasa de filtrare H se folosesc in momentul in care lucrezi cu mucegai, azbest, reziduuri carcinogene in general.

Pentru santiere, un aspirator cu clasa de filtrare M sau cu clasa de filtrare H este de ajuns, dar daca lucrezi intr-un atelier de tamplarie, ai nevoie de un exhaustor/aspirator pentru rumegus. Printre cele mai cunoscute si accesibile branduri de exhaustoare se numara Einhell, DeWalt, Metabo, insa aceste branduri sunt destinate folosirii in ateliere de dimensiuni reduse, maximum medii si nicidecum in ateliere de dimensiuni mari.

Pentru un atelier de dimensiuni reduse este suficient un exhaustor care are cel mult un flux de aer de pana in 300 l/s. Marele avantaj al acestora este ca se pot muta dintr-un loc in altul, deoarece sunt compacte si au greutate destul de redusa.

Pentru un atelier de dimensiuni medii este recomandata folosirea unui aspirator pentru rumegus cu un flux de aer dublu fata de primul caz, iar pentru un atelier mare/profesional este nevoie, ca pe langa fluxul de aer mult mare, sa fie achizitionate mai multe aparate de acest tip.

Principalele scule pentru care este recomandata conectarea la un aspirator pentru rumegus sunt:

  • Masina de rindeluit si degrosat: aceasta are rolul de aduce lemnul deja taiat la o anumita grosime si aici ne referim in special la scanduri, grinzi etc. A nu se confunda masina de rindeluit cu abrictul: prima reduce grosimea si indreapta doar daca nu sunt denivelari majore, pentru denivelari majore fiind necesar un abrict;
  • Fieratraie circulare de masa si fierastraie circulare stationare/unghiulare: aceste unelte se folosesc la taierea lemnului, iar masinile de rindeluit la finisarea acestuia.

Un exhaustor, spre deosebire de un aspirator obisnuit, pe langa faptul ca se foloseste exclusiv pentru rumegus, are doi saci (unul superior pentru praf si unul inferior pentru rumegus), diametrul si capacitatea de depozitare fiind mult mai mari decat in cazul unuia obisnuit.

In momentul in care lucrezi cu sculele, fie ca sunt cu alimentare la priza sau cu acumulatori, este extrem de important sa le folosesti doar in scopul pentru care au fost proiectate. Acest aspect este foarte important atat din punctul de vedere al perioadei de utilizare, cat si din punct de vedere al sanatatii tale pe termen lung. Un alt aspect pe care e bine sa il iei in calcul, este ca daca nu folosesti sculele pentru operatiunea pentru care au fost create este foarte probabil sa aiba de suferit calitatea lucrarii.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.