Cămașa cu altiță, în prima expoziție ce include și o componentă de realitate virtuală

0

Expoziția “Umăr la umăr – Sărbătorirea comunității și a artei țesutului bluzelor tradiționale din România și Republica Moldova” aduce cămașa cu altiță în centrul atenției printr-o abordare inovatoare, care include și o componentă de realitate virtuală. Această expoziție reprezintă o premieră și va avea loc la sediul UNESCO din Paris, începând cu data de 6 iulie și va fi deschisă timp de o săptămână.

Evenimentul marchează aniversarea a 20 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și celebrează înscrierea dosarului “Arta cămășii cu altiță – un element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității în decembrie 2022.

Expoziția va oferi o experiență inedită prin intermediul realității virtuale, prin care vizitatorii vor putea explora universul cămășilor cu altiță și vor fi transpuși în mijlocul comunităților care le țes, în festivaluri și nunți tradiționale. Astfel, aceștia vor putea descoperi toate secretele și specificul acestui element de patrimoniu imaterial.

Inițiativa expoziției a fost posibilă datorită efortului comun al specialiștilor de la Universitatea Politehnică și de la Universitatea Națională de Cinematografie și Film “I.L. Caragiale” din București. Prin intermediul acestei expoziții, se dorește promovarea și protejarea cămășii cu altiță, precum și conștientizarea bogăției și complexității simbolisticii sale.

Cămașa cu altiță este un element important al identității culturale românești și merită să fie cunoscut și apreciat. Pentru mai multe detalii despre expoziție, puteți accesa site-ul oficial al UNESCO la adresa https://www.unesco.org/en/events/cultural.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.