Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie cu Carmina Burana, pe 27 iunie

0

Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii George Enescu, cu participarea Corului de Copii al Operei Naționale București, susțin concertul de închidere al Athenaeum Summer Festival 2023, sub bagheta dirijorului David Crescenzi, cu lucrarea Carmina Burana, de Carl Orff, una dintre cele mai audiate lucrări de muzică clasică din lume.

După două zile de concerte de jazz care au umplut sala până la refuz, festivalul se încheie cu o prestație în forță a celebrei cantate Carmina Burana pe 27 iunie. Este o ocazie minunată de a experimenta această lucrare extraordinară într-un cadru de înaltă calitate artistică.

Carmina Burana este unul dintre cele mai apreciate și recunoscute compoziții din muzica clasică și este cunoscută pentru momentele sale corale impresionante. Interpretată de Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii George Enescu, alături de Corul de Copii al Operei Naționale București și sub bagheta talentatului dirijor David Crescenzi, această prestație promite să fie una memorabilă.

“Asculți pentru prima oară Carmina Burana și te îndrăgostești de muzica clasică”, afirmă violoncelistul Marin Cazacu, directorul Filarmonicii George Enescu.

Unul dintre ultimii mari umaniști ai secolului XX, compozitorul german Carl Orff a fost inspirat în creația sa de nevoia de echilibru, de autentic, de universal valabil. Cea mai cunoscută dntre lucrările sale este Carmina Burana (Cântecele burane), o cantată scenică unică în felul ei, cu mari momente corale cântate și dansate, alcătuită din 25 de texte selectate dintre cele 250 de poezii și cântece cuprinse într-un codex original (secolul XIII) scrise în limbile latină, germană şi franceză. Pe prima pagină a codexului este desenată imaginea zeiței Fortuna cu roata norocului, sub care sunt înscrise cuvintele: O, Fortuna/ Velut Luna/ Statu Variabilis… (O Fortuna/ ca și Luna/ schimbătoare pururi…). Imaginea și versurile i-au inspirat lui Orff o lucrare ce i-a adus celebritatea absolută.

Cele trei mari părți ale lucrării Carmina Burana, încadrate de un preludiu și un postludiu identice – corul Fortuna imperatrix mundi – închid simbolic roata vieții căreia nimeni și nimic nu i se poate opune, iar muzica nu seamănă cu nimic cunoscut, familiar melomanului din orice timp. O dată găsite, o sonoritate, o linie melodică, un ritm sunt repetate mereu în forma inițială.

Orff a creat aceste Cântece burane parcă în transă. Compozitorul mărturisește: „Am scris muzica foarte repede. În puține săptămâni, lucrarea era gata gândită, așa că […] am propus-o pentru tipar. Muzica îmi era atât de cunoscută, pulsa în mine atât de viu, încât, pentru a o cânta, nu aveam nevoie de note scrise. Când mi s-a cerut partitura a trebuit să recunosc că ea nu există decât în câteva fragmente scurte, schițate pe hârtie.”

Secretele fantasticului succes al cantatei Carmina Burana, în orice spațiu istoric și cultural, ca și cel al veșnicei sale tinereți, par a fi tocmai originalitatea muzicii, depărtarea de orice modă sau tipar.

Soliștii concertului de încheiere a Athenaeum Summer Festival 2023 sunt soprana Veronica Anușca, tenorul Valentin Racoveanu și baritonul Mihai Damian. Corul Filarmonicii George Enescu este dirijat de Iosif Ion Prunner, iar maestrul Corului de Copii al Operei Naționale București este Smaranda Morgovan-Cristescu.

Aflat la a doua sa ediție, festivalul de vară Athenaeum Summer Festival (ASF) reprezintă o premieră de acest gen în istoria Filarmonicii George Enescu și a Ateneului Român, menită să dea tonul sezonului cultural estival prin emoția muzicii de calitate, clasică și contemporană.

ASF 2023 oferă o experiență destinsă și recuperatorie, printr-un Program care acoperă genuri și generații, cu lucrări în egală măsură geniale și populare ale marilor muzicieni ai lumii, interpretat la un nivel ridicat al performanței artistice și în cadrul spectaculos al Ateneului Român.

ASF 2023 contribuie la celebrarea a 155 de ani de existență a Filarmonicii George Enescu și 135 de ani ai Ateneului Român, precum și a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și a 140 de ani de la moartea sa.

Este un eveniment muzical extraordinar pe care-l vei putea experimenta la Athenaeum Summer Festival 2023! Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii George Enescu, împreună cu participarea Corului de Copii al Operei Naționale București, vor interpreta celebrul Carmina Burana de Carl Orff. Dirijorul acestui concert de închidere este David Crescenzi, iar soliștii invitați sunt soprana Veronica Anușca, tenorul Valentin Racoveanu și baritonul Mihai Damian.

Carmina Burana este una dintre cele mai audiate lucrări de muzică clasică din lume și a fost compusă de Carl Orff, un compozitor german remarcabil al secolului XX. Acesta s-a inspirat din nevoia de echilibru, autenticitate și universalitate în creația sa. Carmina Burana este o cantată scenică unică, formată din 25 de texte selectate dintr-un codex original din secolul al XIII-lea, scrise în latină, germană și franceză. Lucrarea este caracterizată de momente corale impresionante, cântate și dansate.

Cele trei mari părți ale lucrării Carmina Burana sunt încadrate de un preludiu și un postludiu identice, intitulate “Fortuna imperatrix mundi” (Fortuna, împărăteasa lumii). Această lucrare simbolizează roata vieții, căreia nimeni și nimic nu-i poate rezista. Muzica lui Orff este unică și nu se aseamănă cu nimic familiar melomanilor din orice timp. De-a lungul lucrării, anumite sonorități, linii melodice și ritmuri se repetă în mod constant.

Carl Orff a creat Carmina Burana ca și cum ar fi fost într-o transă creativă. Compozitorul a mărturisit că a scris muzica foarte repede și că aceasta îi era atât de cunoscută și îi pulsa în interior, încât nu avea nevoie de note scrise pentru a o interpreta. Secretul succesului remarcabil al acestei lucrări constă, probabil, în originalitatea muzicii sale și în faptul că se abate de la orice modă sau tipar.

Athenaeum Summer Festival (ASF) este un festival de vară deosebit, ajuns la a doua sa ediție, organizat de Filarmonica George Enescu și Ateneul Român. Acesta își propune să aducă muzica de calitate, atât clasică, cât și contemporană, în atenția publicului într-un cadru relaxant și recuperatoriu. Festivalul acoperă diverse genuri muzicale și își propune să ofere o experiență memorabilă în atmosfera spectaculoasă a Ateneului Român.

ASF 2023 contribuie și la celebrarea unor evenimente importante din istoria culturală românească, precum cele 155 de ani de existență a Filarmonicii George Enescu, 135 de ani ai Ateneului Român, 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și 140 de ani de la moartea sa. Este o oportunitate minunată de a te bucura de muzică de înaltă calitate și de a celebra moștenirea culturală a României.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.