Animations / Fictions

0

Descoperiti contributia desenului animat si a filmelor de animatie in arta contemporana.
Curator:
Ruxandra Balaci
Co-organizator: Claude Allemand-Cosneau, director FNAC
Expozitia Animations/ Fictions este rezultatul unei cercetari care grupeaza un ansamblu de lucrari ce apartin colectiei Fondului National de Arta Contemporana (Paris), fiind incredintate Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti. Animations/ Fictions investigheaza utilizarile diverse ale benzii desenate si desenului animat in lucrarile unor artisti contemporani ai scenei franceze si internationale.


Intentia expozitiei este de a urmari modul in care banda desenata si animatia apar sub forma citationala in maniera Pop Art, intr-o prima faza, pentru a deveni intr-o etapa ulterioara (anii 1990-2005) surse de inspiratie explicite. Artistii selectionati recurg la concepte sofisticate pe care le traduc intr-un limbaj usor accesibil, aparent copilaresc. Fie ca e vorba de concepte contemporane sau de recursul la repertoriul Walt Disney sau la stilul manga, lucrarile din expozitie functioneaza – dincolo de conotatiile lor privind invazia subculturii, a culturii de masa si a mass-mediei in epoca globalizarii – ca puternice mijloace de transmitere a unor mesaje uneori dramatice. Pendulind intre universul fantast al copilariei si constiinta adulta si grava asupra prezentului.


Selectia lucrarilor – alegere subiectiva a curatorului – extrem de diverse in intentia si forma lor, subliniaza felul in care arta contemporana se imbogateste prin referinta la si intersectarea cu genurile culturii de masa, pe care le transpune intr-un context conceptual diferit.


Expozitia va fi deschisa pina in august 2008 si va fi insotita de alte evenimente ce vor avea loc la MNAC si la Institutul Francez din Bucuresti.


Locatie: MUZEUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.