Alba ca Zapada

0

In zilele de 28 si 29 noiembrie, de la ora 19.30 si in ziua de 30 noiembrie, ora 17.00, Teatrul National si Institulul Francez din Bucuresti au placerea sa va invite la un impresionant spectacol de dans contemporan: Alba ca Zapada, al companiei Ballet Preljocaj, Franta. Coregrafia este semnata de Angelin Preljocaj, coregraf francez de origine albaneza, muzica apartine lui Gustav Mahler, iar costumele sunt create de celebrul designer Jean-Paul Gaultier.


Alba ca Zapada, ultima creatie a companiei Ballet Preljocaj, este un grandios spectacol de dans contemporan, narativ si romantic, inspirat din binecunoscuta poveste a Fratilor Grimm. Renumitul coregraf francez Angelin Preljocaj i-a reunit pentru acest proiect pe toti cei 26 de dansatori ai companiei sale intr-un puternic spectacol vizual, pe cele mai frumoase pagini simfonice ale lui Gustav Mahler.


Apreciat de presa franceza ca o ”… fabuloasa poveste in imagini [ce]da la iveala secvente de o frumusete sclipitoare” (Le Monde), ”Alba ca Zapada este o incantare” (Liberation), spectacolul putand fi vazut la Bucuresti in trei reprezentatii la sfarsitul lunii noiembrie. Spectacolul a cunoscut un imens succes de public si mediatic cu ocazia Bienalei Dansului de la Lyon si apoi la Paris, in octombrie, constituind unul dintre momentele deosebite ale sezonului cultural bucurestean din perioada Presedintiei franceze la Uniunea Europeana.


”Imi doream foarte mult sa spun o poveste, sa deschid o paranteza feerica si fermecata. Asta ca sa nu cad in rutina, fara indoiala. Dar si pentru ca ador basmele, ador povestile, ca noi toti de altfel. Am ramas fidel versiunii Fratilor Grimm, cu exceptia catorva variatiuni personale, bazate pe propria-mi analiza a simbolurilor din poveste. Bettelheim interpreteaza acest basm ca pe un Oedipe inversat. Personajul principal al povestii este fara doar si poate mama vitrega. In spectacol am pus accentul tocmai pe vointa ei narcisista de a nu renunta la puterea de seductie si la rolul de femeie, chiar cu pretul sacrificiului fiicei sale vitrege. Simbolurile vorbesc deopotriva adultilor si copiilor, se adreseaza tuturor, tocmai de aceea imi plac povestile.” Angelin Preljocaj
Nascut in Franta in 1957 din parinti albanezi, Angelin Preljocaj isi incepe studiile de dans clasic inainte de a se dedica dansului contemporan. In 1984 isi creeaza propria companie si de atunci semneaza coregrafiile a 38 de piese, de la duo la mari spectacole complexe. Creatiile sale au fost preluate in repertoriul a numeroase companii, care adesea i-au cerut sa le creeze piese, cum ar fi: Baletul Operei Nationale din Paris, Scala din Milano sau New York City Ballet. Pe parcursul carierei sale, Angelin Preljocaj a primit numeroase distinctii, printre care Marele Premiu National al Dansului al Ministerului Culturii din Franta.

Creatie 2008 la Bienala de dans de la Lyon
Spectacol de dans contemporan pentru 26 dansatori
Coregrafia:
Angelin Preljocaj;
Muzica: Gustav Mahler si 79 D;
Decoruri: Thierry Proust;
Costume: Jean-Paul Gaultier.
Dansatori: Isabelle Arnaud, Neal Beasley, Virginie Caussin, Gaelle Chappaz, Herve Chaussard, Damien Chevron, Baptiste Coissieu, Craig Dawson, Davide Di Pretoro, Sergio Diaz, Sebastien Durand, Caroline Finn, Celine Galli, Alexandre Galopin, Yan Giraldou, Natacha Grimaud, Emma Gustafsson, Ayo Jackson, Jean-Charles Jousni, Emilie Lalande, Celine Marie, Lorena O’Neill, Bruno Pere, Zaratiana Randrianantenaina, Nagisa Shirai, Julien Thibault.
Coproductie: Biennale de la danse de Lyon / Conseil General du Rhone, Theatre National de Chaillot (Paris), Grand Theatre de Provence (Aix-en-Provence), Staatsballet Berlin (Allemagne)


Data/Ora: 19:30 (28,29.11.2008) 17:00 (30.11.2008)
Sala:Sala Mare
Durata: 1h 50′
Pret bilet: 100 lei; 60 lei; 40 lei
Locatie: Teatrul National

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.