Alba ca zapada

0

Este una dintre cele mai iubite povesti pentru copii care a cunoscut multe variante in Europa, dar cea mai populara este cea a Fratilor Grimm. Numai in versiunea germana apar piticii si oglinda, in celelalte variante piticii sunt niste hoti, iar oglinda este inlocuita cu luna sau soarele. Intr-o versiune din Albania personajul principal locuieste cu 40 de dragoni, iar somnul este cauzat de un inel si nu de un mar. Cercetatorii au stabilit ca povestea originala provine din Asia. Celebrul scriitor rus Aleksandr Puskin a folosit motivul Albei ca zapada in Povestea "Printesei moarte si cei sapte cavaleri".
Cea mai cunoscuta versiune este cea ecranizata de Walt Disney in 1937, dar a existat si una pe vremea filmului mut, in 1916. Evident ca exista si versiuni horror sau alte versiuni de desene animate, jocuri video, musicaluri, o trupa germana de rock a facut chiar si un clip care foloseste elemente din filmul lui Disney. 

Cine este alba ca zapada?
O fata de imparat care prin frumusetea, cumintenia si dragalasenia ei a starnit invidia mamei ei vitrege care avea puteri magice. Aceasta avea o oglinda fermecata pe care o intreba mereu cine-i mai frumoasa in tara. Raspunsul era invariabil acelasi: Alba ca zapada. Lucrul acesta a starnit invidia imparatesei. Hotaraste sa scape de ea prin tot felul de siretlicuri. Ordona unui vanator s-o duca pe Alba ca zapada in padure si s-o omoare si sa-i aduca ca dovada ficatul fetei. Acestuia insa i se face mila si ii cruta viata. Alba ca zapada isi gaseste adapost in casuta unor pitici de care va avea grija. Imparateasa se hotaraste intr-un final sa se duca la casuta deghizata intr-o baba si ii ofera un mar otravit. Fata cade intr-un somn adinc din care va fi trezita de sarutul unui print ce se afla in trecere prin padure.

Alba ca zapada la Tandarica
Spectacolul Teatrului TANDARICA pastraza firul povestii clasice, dar ingeniozitatea regizorului si fantezia scenografica, folosirea tehnicii de black light, a papusilor de mari dimensiuni, compuse si a actorilor la vedere dau un farmec aparte si creeaza o atmosfera plina de ritm in care binele invinge intotdeuna raul.

Fratii Grimm
Sunt considerati "patriarhii" povestilor pentru copii. Jakob (n.1785) si Wilhelm (n.1786) Grimm s-au nascut in familia  unui jurist. Ramasi orfani de tata de tineri, ei s-au apucat sa lucreze in diverse domenii pentru a strange bani ca sa publice basmele si povestile pe care le culegeau si le adaptau.

Turnee, festivaluri, premii
2007 – participare la Festivalul International de Marionete "Gulliver", editia a XV/a,2007
2006 – participare la Festivalul PUCK ANIMAFEST, ed. a VI-a, Cluj-Napoca.
A obtinut  Premiul de popularitate.

Adaptarea: Cristian Pepino
Spectacol cu papusi de diverse tipuri si dimensiuni
In distributie: Lucia Barbu, Marin Fagu, Mariana Zaharia, Cristian Mitescu, Claudiu Iordan, Gratiela Ene
Muzica: Dan Balan
Varsta: de la 3 ani

Regie: Cristian Pepino
Scenografie: Cristina Pepino
Data/Ora: 11:00
Sala:Sala Lahovari (Teatrul Tandarica)
Durata: 1h
Pret bilet: 9.96 (Adulti), 8.90 (Copii), 5.94 (Grup)
Locatie: Teatrul Tandarica

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.