Tu știi cum să procedezi pentru a obține o carne friptă gustoasă? Cât se ține pe grătar, ce tip de lemn folosești?
Ești bun la grătar?
Dacă nu ești, nu-ți face griji. Avem câteva sfaturi care te vor ajuta.
Pentru că așteptăm cu toții vremea frumoasă, este momentul să punem țara la cale și să ne pregătim pentru ce va să vină. Știu că așteptați cu nerăbdare să faceți un grătar în grădină ori în alte locații, în natură. Până la urmă, nu contează locul, mai importantă este bucuria acestui eveniment.
În fapt, o știm cu toții, grătarul este de multe ori pretextul pentru socializare, pentru a mai scutura fulgi cum se spune pe la noi. Dar, dacă unei asemenea ocazii îi adaugi și o carne bine friptă, gustoasă, cu atât mai bine se va întreține atmosfera.
Unii dintre voi preferă diverse tipuri de grătare, fiecare cu preferințele lui. După părerea noastră un grătar pe lemne este lucrul de care ai nevoie pentru a obține o friptură savuroasă.
Succesul unui grătar reușit constă în câteva elemente esențiale.
Dacă plănuiți un grătar în această vară, există o mulțime de sfaturi și trucuri care vă vor ajuta să profitați la maximum de el.
De la cum să alegeți carnea potrivită până la cât timp va dura gătitul, avem toate sfaturile de care aveți nevoie.
Sfaturi pentru un grătar reușit
1. Înainte de a găti ceva pe grătar, frecați-l bine cu o perie de sârmă pentru a îndepărta particulele de mâncare lipite și acumulările de grăsime de la ultima dată când ați gătit.
Dacă grătarul dvs. are un grătar detașabil, scoateți-l și folosiți o perie rigidă pentru a îndepărta orice resturi din interiorul grătarelor înainte de a le pune din nou la loc. Ungeți grătarul înainte de a găti cu un strat ușor de slănină ori ulei vegetal.
Acest lucru va împiedica alimentele să se lipească de grătare în timp ce se gătesc – deosebit de important dacă gătiți la foc mare sau dacă gătiți pește sau alte bucăți delicate de carne care se pot lipi ușor de suprafețele metalice atunci când sunt fierbinți (cum ar fi somonul).
2. Cel mai important lucru este carnea. Alegeți carne proaspătă de vită, de miel, de porc sau de pui și pregătiți-o așa cum vă place. Dacă este posibil, frigeți bucăți întregi de carne în loc să porționați în felii mici, astfel ea va rămâne suculentă și fragedă.
De asemenea, puteți folosi cârnați, care trebuie să fie prăjiți pe toate părțile până când sunt aurii și gata de consum. Dacă există invitați cărora nu le plac cârnații, aceștia pot opta oricând pentru o friptură sau un cotlet de porc în schimb.
3. Cel mai important lucru este să pregătești din timp grătarul potrivit, astfel încât să fie suficient de fierbinte atunci când carnea este gata să fie pusă pe grătar. Și carnea trebuie preparată înainte, nu doar de grătar trebuie să ne ocupăm. Pentru carne, folosiți condimente pentru un plus de savoare în marinade.
4. Grătarele pe lemne sunt mai bune decât cele pe gaz, deoarece dau o aromă mai bună și fumegă mai puțin în timpul gătitului. Dar dacă nu ai propriul grătar cu lemne, poți folosi și un model electric sau unul cu element de încălzire cu infraroșu, deoarece și acestea dau rezultate bune, fără prea mult fum în timpul gătitului!
5. Este important să ai la îndemână suficient combustibil! Cumpărați lemne de foc cu cel puțin o zi înainte de grătar, pentru ca acestea să se usuce corespunzător până atunci – altfel ar putea arde prea repede în contact cu flăcările și ar putea provoca daune serioase.
6. Pentru a găti corect carnea, trebuie să știi ce fel de căldură este necesară pentru fiecare tip de carne. De exemplu, coastele au nevoie de căldură directă din toate părțile, astfel încât să fie gătite uniform pe toate părțile înainte de a fi întoarse.
Pieptul de pui are nevoie de căldură indirectă, deoarece tinde să se usuce ușor dacă este gătit direct la foc mare și nu are un conținut suficient de grăsime pentru a se autogresa în timpul gătitului (dacă nu adăugați unt sau ulei suplimentar). Cotletele de porc au nevoie și ele de căldură indirectă, deoarece tind să înceapă să se ardă prea repede dacă sunt expuse direct la foc mare.
7. Cea mai bună tehnică este să aveți la început un foc puternic, apoi să îl reduceți la o temperatură medie. În acest fel, carnea se va frige rapid fără să se ardă la exterior, rămânând suculentă în interior. Este important să evitați să întoarceți carnea prea des, deoarece astfel aceasta își va pierde sucul.
Cel mai bun mod de a verifica dacă este gata este folosind un termometru sau tăind în ea cu un cuțit; dacă nu există sânge, atunci este gata! E bine să evităm să tăiem ori să înțepăm în multe locuri carnea, pentru că își pierde umiditatea și devine uscată.
8. Tipul de lemn pe care îl folosiți va afecta aroma mâncării. Puteți experimenta cu diferite tipuri de așchii sau bucăți de lemn, dar noi vă recomandăm ulm sau nuc pentru carnea de vită; măr sau cireș pentru carnea de porc; și stejar pentru păsări de curte sau miel.
9. În cât timp se prepară carnea pe grătar? O bună regulă de bază este că o grosime de 1 centimetru durează între 5 și 7 minute pe fiecare parte la foc direct la 218 grade C. Nu se pune la socoteală timpul de căldură indirectă dacă folosești această metodă.
De exemplu, dacă frigeți cotletele de porc la foc indirect la 163 C și au o grosime de 1 cm, acestea vor dura în total aproximativ 30 de minute – 15 minute pe fiecare parte dacă sunt direct pe cărbuni, plus încă 15 minute după ce au fost întoarse pentru a se găti din nou indirect.
10. Lăsați carnea să se odihnească după ce a fost gătită – acest lucru permite sucurilor să se redistribuie în toată carnea, astfel încât, atunci când o tăiați, toate acele arome să iasă la iveală!
Sunt multe lucruri de care trebuie să ții seama la prepararea unui grătar de calitate? Nu vă impacientați! Cu timpul vă vor intra în rutină și veți deveni experți într-ale grătarului.